Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED

Tužno, Hrvatski nogometni savez odrekao se onih najvjernijih

Davor Šuker
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.08.2015.
u 20:30

Nisu probleme pronašli u svojim redovima iako su mogli.

Hrvatski nogometni savez nadmašio je sebe posljednjom odlukom i pokazao da nema namjeru graditi odnos sa svojim navijačima nego će ići linijom manjeg otpora i prepustiti pobjedu huliganima – na štetu onih najvjernijih, najodanijih, najiskrenijih.

Navijači naše reprezentacije prepoznatljivi su u cijelom svijetu, njihovo navijanje prepričava se godinama i dan-danas kad sretnete nekog tko prati i voli nogomet, spomenut će "ono navijanje protiv Brazila u Njemačkoj 2006". ili "naježio sam se kad sam čuo kako Hrvati pjevaju svoju himnu", a s posebnim čuđenjem i oduševljenjem čut ćete najčešću "ne mogu vjerovati da ste tako navijali dok vam momčad gubi".

Umjesto da se naše navijače prepoznaje po takvim detaljima, po kojima nas prepoznaje svijet, Hrvatski nogometni savez odlučio se na najgori mogući potez, u kojem nema ništa iskreno, poticajno ili produktivno. Neredi u Milanu i kukasti križ na Poljudu. To je ono što ističu i zbog čega su se i službeno odrekli onih za koje igraju.

Objašnjenje cijele situacije uistinu je posebna priča i samo pokazuje u kakvom se stanju Savez nalazi.

– Nakon pomnog razmatranja svih opcija i odrađenih razgovora s predstavnicima sigurnosnih službi radi utvrđivanja mogućih rizika, odlučeno je kako HNS na gostovanja do kraja europskih kvalifikacija neće voditi navijače.

Nisu probleme pronašli u svojim redovima iako su mogli. Primjerice, kad je Josip Šimunić poveo navijanje pokličem "Za dom!", nitko iz Saveza nije se ogradio, nitko u tom trenutku nije reagirao i uzeo mu taj mikrofon iz ruku, sve dok nisu uslijedile kritike sa svih strana Europe i svijeta. Kad je na Norveškoj u ožujku dobar dio stadiona uzvikivao isti taj zabranjeni "Za dom spremni!" predsjednik HNS-a Davor Šuker pohvalio je atmosferu i rekao da nije bilo niti jednog incidenta. Upravo nakon te utakmice uslijedilo je zatvaranje tribina poljudskog stadiona!

Nije isključeno da je UEFA na primjerima Šimunića i Šukera uvidjela da HNS nije sposoban shvatiti u čemu griješi – kao ni toliko godina prije pod Vlatkom Markovićem – pa ga zato i žestoko kaznio. Jer, ako netko ne shvaća gdje griješi, tad ne može ni raditi na prevenciji. Jesu li se u HNS-u odrekli Šukera? Nisu. Zato jesu Šimunića, okrenuli su mu leđa kao da nikad nije ni bio član reprezentacije, okrenuli su mu leđa kao sad navijačima.

I ne zaboravimo, jesu li se odrekli povjerenika za sigurnost u HNS-u Zorana Cvrka? Nisu, iako je imao samo jedan posao uoči utakmice s Italijom. I nije ga napravio kako treba. Jesu li se odrekli Alojzija Šuprahe nakon što je pretukao predsjednika Hajduka Marina Brbića? Nisu. Jesu li se odrekli osmorice od 17 članova Odbora protiv kojih se vode sudski procesi? Nisu.

Sve to sugerira da HNS nije pošten u svom potezu. HNS se, kao i svaki put, štiti bez ikakve želje da nešto poboljša i pogurne naprijed. Kad im prolazi ono što se radi, od nedozvoljenih pokliča, pojedinačnih incidenata, propusta svih vrsta... ne reagiraju jer ne moraju reagirati. Tek kad uslijedi packa "viših instanca" pronađu žrtveno janje i pritom i ne trepnu. Jučer Šimunić, danas oni po kojima nas svijet prepoznaje... A što je najgore, HNS je sad sve etiketirao kao rasiste i huligane čiji smo taoci.

>> Hrvatska do kraja kvalifikacija neće imati navijača na tribinama!

Komentara 62

DH
dalibor.hren
20:52 21.08.2015.

Koji su to najvjerniji? Piromani i divljaci koji svojim tijelima na tribinama slažu svastiku?

BU
buljanzeljko453
20:54 21.08.2015.

Sta bi trebali vama dati da uniste nogomet i hrvatsku? ? Bravo za HNS. .nadam se novoj vladi i zakon protiv huliganizma ..dosta je.

Avatar peet
peet
20:55 21.08.2015.

Tuzan je ovaj naslov...i tvoj tekst...daj huliganina nek izbace reprezentaciju, vjerovatno bi onda bio sretan....e neces razbojnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije