Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKAO U MANAUSU

Hrvatski igrači će protiv Kameruna izgubiti po tri litre tekućine za sat vremena

Brazil - Hrvatska
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.06.2014.
u 15:45

Prežive li "saunu" uzavrelog, vlažnog Manausa, Kovačevi igrači zaslužit će ordenje za hrabrost jer tamo ih zaista čeka nešto što nikada nisu doživjeli.

Hrvati, ne spremajte se za ljeto, nego za pakao, jer, kako kažu lokalni stanovnici u Manausu, to su jedina dva godišnja doba koja postoje u njihovu kraju u srcu amazonske prašume. Najveća avantura u povijesti hrvatske reprezentacije, sudbinski sraz protiv Kameruna (srijeda u ponoć, 18 sati po lokalnom vremenu), odvijat će se u gotovo neljudskim uvjetima, iscrpljujućim čak i za navijače na stadionu.

Umor i mučnina

Prežive li "saunu" uzavrelog, vlažnog Manausa, Kovačevi igrači zaslužit će ordenje za hrabrost jer tamo ih zaista čeka nešto što nikada nisu doživjeli.

I dok je Niko Kovač svojim dečkima Manaus pokušao simulirati boravcima u specijaliziranim saunama, Englezi su primijenili drugi recept. Oni su svoje prijateljske utakmice igrali u Miamiju, u približno sličnim uvjetima, a na treninzima uoči sraza s Talijanima nosili su nekoliko slojeva odjeće.

Njihov plan bio je sličan kao Kovačev, koji je reprezentaciju doveo u također vlažni Salvador, dakle što dulji boravak u novim nepoznatim uvjetima. Ne samo zbog fizičke, nego i psihološke pripreme. Njihov cilj bio je postići potpuni zaokret u razmišljanjima igrača nakon prvog šoka. Od potpunog otklona "ne, ne možemo se natjecati u ovim uvjetima" do postupnog prihvaćanja "mi to možemo, samo moramo neke stvari raditi drugačije".

Dakle, ono što je preporučeno Englezima odnosi se i na Hrvate, iako će našima biti teže jer moraju po rezultat. Preporučen je laganiji tempo utakmice, ni slučajno bezglavi juriš od prve minute. Ne juriti nepotrebno na svaku loptu, ne ulaziti u nepotrebne, beskorisne sprintove u kojima se gubi snaga.

Zamjene ne ostavljati za posljednje minute, nego ih obaviti 20, najkasnije 15 minuta prije kraja utakmice, jer u tom razdoblju svježa krv na travnjaku može biti faktor koji će presuditi.

Specifičnost uvjeta u Manausu jest da je znojenje manje učinkovito jer znoj ne isparava, a toplina iz atmosfere ulazi u tijelo. Zato tjelesna temperatura stalno raste i može prouzročiti umor, čak i mučninu. Tijelo se sve više znoji i može dehidrirati. Čim se uoče znakovi klonulosti igrača, preporučuje se odmah njegova zamjena.

Procjenjuje se da će igrači izgubiti po 2-3 litre tekućine u sat vremena. Igrač težak 75 kilograma može izgubiti i litru i pol ili dva posto ukupne tekućine u tijelu, a da to ne ugrozi njegovu učinkovitost. U takvim uvjetima, za intenzivne fizičke aktivnosti, srce tuče sve jače, a tijelo se zbog nemogućnosti djelotvornog znojenja pita kako smanjiti toplinu. Krv prenosi suvišnu toplinu iz unutrašnjosti tijela na površinu pa se uočava njezin crveni sjaj. Srce će u jednom trenutku biti u nemogućnosti istodobno slati krv u mišiće i u kožu, no s vremenom će se postići kompromis i, kako krv sve više bude prodirala u mišiće, igrači će brže usporavati, gubiti energiju i umarati se.

Stožer je sve učinio

Naravno da je naš stožer odavno upoznat sa svim zamkama i kako su se igrači već odavno u glavama preselili u Manaus.

– Ne brinite se, kondicijski trener hrvatske reprezentacije prof. Igor Jukić učinio je sve da bi naši reprezentativci što manje osjetili te specifične i teške uvjete u Manausu. Jukić je za Manaus složio odličnu energetsku shemu, s puno elektrolita, minerala. U takvim uvjetima elektroliti su presudni za normalno funkcioniranje organizma jer tijelo ne može apsorbirati toliko tekućine koliko je igrači gube znojenjem – objasnio je kondicijski trener Miljenko Rak.

Ma nema straha; ako je u paklu mogao 35-godišnji Pirlo izdržati 90 minuta, onda se ne bojimo za Srnu, Mandžu, Brozovića, najmanje za Ivicu Olića...

>> Bude li ikako mogao igrati, ne bih čuvao Modrića

Komentara 25

BA
Bananaman
20:18 16.06.2014.

Koliko su svi nogometasi preplaceni I treba da se znoje, sta da kazu jadni ljudi koji po cijeli dan na +40 kopaju duhan ili rade po vinogradima za 3000 kn. mjesecno??? Vec mi je muka koliko se ovi pulenovi zale sto ce istrcati 90 min .I malo se iznojiti .

BE
berija
19:12 16.06.2014.

Neka gube i vodu i elektrolite, samo neka ne izgube utakmicu.

Avatar -zztop-
-zztop-
16:04 16.06.2014.

Znači hrvatski igrači će se. od svih najviše znojiti, sigurno je opet u pitanju neka zavjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije