Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Barbić Katičić

Hrvatska umjetnica: Još ne vjerujem da će Ronaldo ili Messi primiti trofej koji sam ja dizajnirala

Fifin trofej - nogometaš godine
Foto: Fifa.com
1/8
08.01.2017.
u 11:46

Lopta na vrhu trofeja kopija je one kojom se igralo na prvom Svjetskom prvenstvu, u Urugvaju 1930. godine. To je taj stari duh, tradicija koju smo željeli zadržati

U ponedjeljak navečer Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ili Antoine Griezmann na gala večeri u Zürichu podignut će trofej Fife za najboljeg nogometaša u 2016. godini. A taj novi trofej Fife, koja je ove godine odvojila svoju nagradu od France Footballa, dizajnirala je hrvatska umjetnica Ana Barbić Katičić.

Rad Zagrepčanke izabran je među brojnim prijedlozima, a preporučio ju je Zvonimir Boban, jedan od pomoćnika predsjednika Fife Giannija Infantina.

– Još nisam do kraja svjesna da će u ponedjeljak Ronaldo ili Messi podignuti trofej koji sam ja dizajnirala. Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što sam dobila priliku sudjelovati u stvaranju nečeg ovako značajnog za nogomet i Fifu – rekla nam je Ana i objasnila kako je ustvari došlo do suradnje s Fifom.

Spoj tradicije i modernog

– Početkom rujna nazvao me Zvonimir Boban i rekao da imaju neke skice za novi trofej, ali da ljudi iz Fife nisu zadovoljni te me zamolio za pomoć. Odmah sam se primila posla, počela skicirati trofej. Puno mi je pomoglo to što je Zvone točno znao što želi. Njegovo poznavanje umjetnosti je iznimno, surađivali smo već i ranije na nekim projektima, pa je i on znao što može od mene dobiti. Nekakav početak, uzor, bio nam je zlatni trofej za svjetskog prvaka. No ne znači da je ovaj novi trofej njegova kopija, baš suprotno. Ovaj trofej je spoj tradicije s osuvremenjenim, postmodernističkim oblikom – kaže hrvatska umjetnica i dodaje:

– Lopta na vrhu trofeja kopija je one kojom se igralo na prvom Svjetskom prvenstvu, u Urugvaju 1930. godine. To je taj stari duh, tradicija koju smo željeli zadržati.

Kada je Fifina komisija procijenila da je rad, odnosno dizajn hrvatske umjetnice najbolji, krenulo se u izradu trofeja. Izradu je u Švicarskoj uživo pratila i Ana.

– Trofej je rađen u jednoj supermodernoj tvornici. To je impresivna high-tech izvedba, u istoj tvornici proizvode se i dijelovi letjelice za Mars, dijelovi formule 1... Na kraju svega trofej je ispao impresivan – kaže Barbić Katičić, koja je zbog tajnosti o svemu morala šutjeti pa se svojim impresivnim radom nije mogla pohvaliti ni prijateljima ni učenicima u Osnovnoj školi u Šestinama u kojoj predaje.

Inače, trofej je većinom izrađen od platine, aluminija, bakra i karbona, visok je 31 centimetar, a težak šest i pol kilograma, tako da mu ta težina daje impresivnost kada ga držite u rukama.

Hrvatska umjetnica imat će čast uživo gledati kako najbolji nogometaš 2016. podiže njen trofej.

– Moj je favorit Cristiano Ronaldo, za njega ću navijati – otkrila nam je Barbić Katičić.

Anin rad pohvalio je i predsjednik Fife Gianni Infantino.

– Bio je zadovoljan mojim radom, a na mene je ostavio jako dobar dojam. Toliko je srdačan, normalan, pristupačan, unatoč tome što je na tako visokoj funkciji – opisala nam je Barbić Katičić.

Naravno, jako sretan zbog pohvala bio je i Zvone Boban, jer pred svojim šefom garantirao je za umjetnički rad Ane Barbić Katičić.

Boban je glavni redatelj

– Kada sam vidio trofej prvi put, bio sam oduševljen. Trofej je bio jako zahtjevan u samoj izradi. Lopta na vrhu trofeja predstavlja povijest nogometa i povijest Fife, ona je ta kojom je trofej posve zaokružen. Vjerujem da će se trofej svima svidjeti jer pokazuje poštovanje tradicije nogometa, ali usto moderno izgleda. Ovo je postmodernističko rješenje u duhu nogometa – rekao je za službenu stranicu Fife Zvonimir Boban, koji je ujedno i glavni “redatelj” gala večeri u Zürichu.

Inače, kladionice predviđaju da će Fifina nagrada za najboljeg u 2016. pripasti Cristianu Ronaldu, koji je s Realom osvojio Ligu prvaka, a s Portugalom Europsko prvenstvo. Solidne izglede ima i Lionel Messi, dok su šanse Antoinea Griezmanna samo simbolične.

U izboru nogometašica ostale su Njemica Melanie Behringer, Brazilka Marta i Amerikanka Carli Lloyd, a u konkurenciji trenera Zinedine Zidane (Real), Claudio Ranieri (Leicester) i Fernando Santos (Portugal).

Već je procurilo i da je u najbolju momčad izabran naš Luka Modrić, što bi mu bilo drugo uvrštenje zaredom.

Gala priredba u Zürichu počinje u 18.30 sati.

Komentara 2

SP
spancro
11:56 08.01.2017.

to je trofej nova generacija super je lipo izgleda

DU
Deleted user
16:29 08.01.2017.

ve ste hrvati u svemu naj, bravo za hrvaški nogomet i bobana u krovnim institucijama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije