Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA SP U Beču se odigrala prijateljska nogometna utakmica između Austrije i Hrvatske

Hrvatska u Beču razmontirala Austriju

23.05.2006.
u 23:32

U Beču je odigrana prijateljska nogometna utakmica između Austrije i Hrvatske, a naši su uvjerljivom igrom slavili sa 4:1. Hrvatska je razmontirala Austriju.

Čak i sa igrom koja nije bila vrhunska, naši reprezentativci su večeras bili uvjerljivi protiv mlade Austrije koja tek formira nacionalnu momčad. Prvo ime susreta svakako je bio Ivan Klasnić koji je u 45 minurta provedenih na terenu zabio dva vrlo lijepa gola.

Poglavito je bolje bilo drugo poluvrijeme Hrvatske, iako smo, zbog brojnih zammjena, očekivalin da će igra biti bolja u prvom dijelu. Austrija je gol dala isključivo greškom Pletikose, a jedini igrač vrijedan spomena u domaćoj momčadi je Ivanschitz.

U momčadi Zlatka Kranjčara iz onih standardnih početnih 11 nedostajao je Josip Šimunić kojega je na poziciji lijevog stopera bez pogreške zamijenio Dario Šimić. Na Prateru su hrvatski igrači po prvi put igrali u novim dresovima plave boje, a tu je bila i brojna skupina hrvatskih navijača. Maksimalan broj zamjena u večerašnjoj utakmici bio je šest.

Cicina družina još je susretom protiv Argentine u ožujku (pobjeda 3:2) krenula u ciklus pripremnih utakmica pred Svjetsko prvenstvo. Do utakmice 1. kola s Brazilom 13. lipnja, naši će odigrati još tri pripremne utakmice. U nedjelju 28. svibnja u Osijek stiže Iran, 3. lipnja u Wolfsburgu igramo s Poljskom te 7. lipnja u Ženevi sa Španjolskom.

Iako je u prijateljskim utakmicama rezultat u drugom planu, Hrvatskoj ova pobjeda puno znači u dodatnom podizanju samopouzdanja pred SP. S druge strane, Austrija tek formira momčad za Euro 2008.

Austrijanci, koji od Francuske 98. nisu bili na velikom natjecanju, uvjereni su da je ova momčad predodređena za veliki rezultat na Euru na domaćem terenu 2008. U kvalifikacijama za Njemačku bili su u skupini s Engleskom i Poljskom.

Oni svoje mlade igrače već pretenciozno uspoređuju s nekadašnjim velikim zvijezdama, pa osim spomenutoga Krankla imaju i novoga Pezzeya i Christiana Fuchsa, Thomasu Prägeru tepaju da je Kuhbauer, a Zlatku Junuzoviću da je Toni Polster.

Zanimljivo je da u austrijskoj momčadi danas više nema nijednoga Hrvata, koji su (primjerice Ivica Vastić) kod prethodnih izbornika bili zaštitni znakovi reprezentacije. Kod Otta Barića su svojevremeno u prvih austrijskih jedanaest nekad igrala čak petorica naših igrača, a sadašnji izbornik Hickersberger je nakon preuzimanja reprezentacije otpustio i bivšega Kranklova pomoćnika Slavka Kovačića.

Austrija i Hrvatska igrale su do danas dvije prijateljske utakmice i u obje su Hrvati pobijedili - 2000. u Beču sa 2:1, a 2001. u Rijeci sa 1:0.

IZ MINUTE U MINUTU
Austrija - Hrvatska 1:4

1. poluvrijeme
'3 - Austrija u naletu od samog početka, a u 3. minuti Ivanschitz je mogao izići sam pred Pletikosu, ali je u korner izbio Šimić.

'8 - Još jedan pokušaj gradišćanskog Hrvata Ivanschitza, ovaj put iz daljine, ali ravno u Pletikosu.

'11 - GOOOOOL!!! Klasnić! U prvoj ozbiljnoj akciji Hrvatske - vodstvo. Babić je produžio za Pršu na lijevom boku, Klasnić je na deset metara okružen dvojicom, ali Dadina lopta je sjajna i pronalazi napadača Werdera koji iz okreta dovodi Hrvatsku u vodstvo. 0:1

'14 - Austrija, nažalost, odmah uzvraća. Korner s desne strane izveo je danas odlični Ivanschitz. Pletikosa je bio koncentriran na izlazak i boksanje, ali lopta s efeom je išla u vrata. Stipe ju je uhvatio u ruke, no bio je previše u vratima pa je pomoćni sudac signalizirao da je lopta prešla crtu. 1:1

'20 - Pršo u dvije minute iznuđuje dva udarca iz kuta, no nije došlo do prigoda za Hrvatsku.

'24 - Nakon prve četvrtine susreta može se reći da se igra dosta rastrgano, pogotovo s naše strane. Nema dobrog protoka lopte, a Pršo je osuđen na soliranje. Najviše nedostaju ubačaji sa strane, pogotovo s desne koje "lansira" Darijo Srna.

'25 - Niko Kovač puca glavom, a Stranzl izbija sa crte. U istoj minuti Klasnić i Pršo kombiniraju, napadač Rangersa puca, ali ravno u vratara. Hrvatska ipak počinje igrati.

'33 - Nova prigoda za Austriju. Desetka Ivanschitz ulazi u šesnaest, ali puca u blok, nakon toga Austrija puca prema golu, no ta je lopta završila daleko od Pletikose.

'35 - Novo vodstvo Hrvatske! Još jedna akcija Pršo - Klasnić, Dado upošljava Ivana na 18 metara, a on se majstorski oslobađa trojice te zaobilazi vratara i gura loptu u gol za novo vodstvo. Prekrasan gol Klasnića, drugi večeras. 1:2

'45+1 - Kraj prvog poluvremena. Hrvatska nakon prvog dijela vodi, a vodstvo su nam donijele odlične akcije Prše i Klasnića, čini se da nikada do sada dva naša napadača nisu ovako dobro kombinirali. Austrija ne pokazuje visoku kvalitetu, a do gola su došli greškom Pletikose. Nedostaju nam još Srnini, pa i Babićevi ubačaji. Hrvatska zasluženo vodi i nadamo se da zamjene koje će uslijediti u drugom poluvremenu neće poremetiti solidnu izvedbu Hrvatske.

2. poluvrijeme
'46 - Cico odmah na početku, kako je i najavio prije utakmice, na vrata umjesto Pletikose stavlja Didulicu. Također, umjesto danas odličnog Klasnića ušao je Olić.

'53 - Nakon prve akcije Olića korner. Igrači Austrije su htjeli izbiti u korner, no lopta se od vratnice odbila u novi udarac iz kuta nakon kojega smo vidjeli udarac iz daljine. Hrvatska je pritisnula Austriju, žele osvojiti loptu već na polovici domaćina.

'54 - Babić pogađa za 3:1! Krasna kontra naših, lopta je došla do Babića koji se nije očekivano izvlačio na lijevi bok jer je ušao u sredinu te opalio svojom (lošijom) desnom nogom, a lopta se odbila od jednog igrača Ausrtrije i ušla u gol! 1:3

'59 - Srna iz kornera odlično pronalazi glavu Olića, no lopta odlazi u gol-aut.

'67 - Ritam utakmice se prekida brojnim zamjenama. Dok dio navijača Austrije koji navija za Rapid zviždi Didulici, na trenu je Hrvatska smirila igru. Ima povvoljan rezultat, drži loptu i čeka protivnika iz kontre.

'69 - Kakav gol Balabana za vodstvo od 4:1! Slobodan udarac sa 25 metara ravno ispred vratara. Loptu uzima Balaban, a ne Srna, no to je bio odličan potez. Skinuo je Boško paučinu u lijevom vratarevom kutu. 1:4

'70 - Minutu nakon našeg gola Ivanschitz, pokretač svih akcija Austrije, sa 17 metara lijevom nogom puca metar pored vratnice.

'77 - Konačno dobar potez Nike Kranjčara. Izdriblao je sve Austrijance na lijevoj strani hrvatskog napada, ubacio je u sredinu, no tamo lopta prolazi sve, dolazi do Darija Šimića koji vraća u pred gol, ali Olić nije mogao iskontrolirati loptu pa je njegov udarac otišao iznad gola.

'80 - Hrvatska počinje ubijati Austrijance u pojam. Nova kontra, Kranjčar za Balabana koji gura u for za Olića. Austrijanci ne znaju gdje su, a na njihiovu sreću sudac sudi zaleđe.

'85 - Još jedan udarac Ivanschitza iz daljine, a Didulica to bez teškoča hvata. Dojma smo da je jedino mladi Ivanschitz jedini klasni igrač u reprezentaciji Austrije.

'87 - Kako se primiče kraj susreta, Hrvatska je sakrila loptu, a Ausrtrija djeluje nemoguće. Čuje se i pjesma brojnih hrvatskih navijača.

'90 - Kraj susreta i pobjeda Hrvatske 4:1.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije