Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WALL STREET JOURNAL

Hrvatska prvak svijeta u gledanju nogometa na TV-u

TV
Damir Špehar
10.11.2009.
u 10:35

Hrvatska je prvak svijeta u gledanju nogometa preko televizijskih ekrana. Po privrženosti gledanju nogometa na malim ekranima uz bok Hrvatima su Norvežani na drugom i Nizozemci na trećem mjestu.

Jasno, u odnosu na broj stanovnika u tim zemljama. Tako barem pokazuju istraživanja novinara Simona Kupera i sportskog ekonomista Stefana Symanskog o čemu izvješćuje The Wall Street Journal. Na pitanje o tome koja je zemlja najzaluđenija nogometom, mnogi bi pomislili da je to Engleska ili Italija.

Ono što promatrači uoče otprve su bučni engleski navijači sa svojim šalovima i pjesmama, baš kao i temperamentni talijanski kibici koji su u izvanredno velikom broju pozdravljali svoje svjetske prvake. No ni Italija ni Engleska nisu zemlje koje su najzaluđenije nogometom, to je Norveška. Pa zar je to moguće?

Moguće je, usporedite li broj stanovnika i broj registriranih igrača iz te zemlje koji sudjeluju u jednom od Fifinih natjecanja. Istraživači navode i razloge zašto je tome tako, a posebno ističu dva: bogatstvo zemlje i brojne žene koje igraju nogomet. Norveška ženska reprezentacija sedma je na svijetu, a svaka 23. žena u Norveškoj registrirana je igračica. Prema broju stanovnika (4,795.508) Norveška je na 115. mjestu na svijetu, a prema sudjelovanju svojih predstavnika u Fifinim natjecanjima na 13. je mjestu.

Istodobno, Cipar, Island, Škotska i Norveška su na prvom mjestu među zemljama u kojima gledatelji najviše kupuju ulaznice za utakmice.

Komentara 4

Avatar maximus69
maximus69
11:42 10.11.2009.

Šta bi bilo još da nam je liga bolja

ZI
Ziggy313
12:04 10.11.2009.

Kad se stanje u našem nogometu normalizira i klubovi se odreknu ovih nasilnih kvazi-navijača, pa kad na stadione budu mogli ići i djedovi sa svojim unucima, bez straha da će dobiti bocu u glavu, imat ćemo i mi više gledatelja na stadionima. Ovako nam ostaje sjedenje pred ekranima...

DO
domingo1981
12:37 10.11.2009.

a u kakve stadione bi isao? Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varazdin imaju nesto slicno tome a svi ostali nemaju ni priblizno nesto poput stadiona... ledine su to... nazalost... Hvala Gsp. Markovic!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije