Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po broncu s ponosom

Hrvatska nije uspjela, Litva u finalu Eurobasketa!

Eurobasket2013, Hrvatska, Litva, košarka (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/11
Autori: Dražen Brajdić, hd
20.09.2013.
u 19:32

Presudna je bila treća četvrtina koju su naši košarkaši izgubili sa 13 razlike

Litva je prekinula hrvatsku košarkašku bajku u Sloveniji, zaustavila je niz od osam pobjeda Repešinih izabranika i izborila finale. U prvom polufinalu Eurobasketa Litavci su svladali Hrvatsku sa 77:62.

No, glavu gore, Bogdanović i društvo već su napravili velik pomak. U nedjelju u borbi za broncu (17.30 sati) neće biti favoriti. A imat će ogroman motiv: vratiti hrvatsku košarku na postolje nakon 18 godina. I pobjedom zaključiti ovu lijepu priču iz Slovenije.

Za pobjedu nad igrački moćnijom momčadi kao što je Litva trebalo je neko novo nadahnuće, no njega, kao ni snage za to, više očito nije bilo.

I ovu su utakmicu naši igrali kao “domaćini”. Stožice je opet pohodilo oko 6000 hrvatskih navijača (naspram 500-tinjak litavskih), stigli su iz Zadra, Širokog, Mostara, Dubrovnika, Sinja, Crikvenice, Maribora, Jesenica... Hrvatski košarkaši opet su bili bodreni pjesmom, ali i plesom slavnih ukrajinskih plesačica “Crvene lisice” (Red Foxes) koje su otplesale linđo.

Nažalost, plesao je jako dobro i Linas Kleiza. Plesao je kako našoj obrani nikako nije pasalo i u prvih 11 minuta zabio 17 koševa. Raspucao se pored Markote, a nastavio je i pored Šarića. Nasreću, Kleiza u drugom ulasku na parket više nije bio tako opak, pa su naši poveli u drugoj četvrtini (18:16). U napadu su naši dosta spuštali na Bogdanovića koji je leđima bio okrenut košu, a on je u prvih 20 minuta uknjižio 12 koševa. Kad je Žorić pogodio dva šuta s poluodstojanja, Hrvatska je izjednačila na 31:31, no onda su Bogdanović, Žorić i Ukić bili “bananirani” pa su Litavci na veliki odmor ipak otišli s malom prednošću (40:37).

Bilo je evidentno da su prodori pored litavskih tornjeva kao što je Valančiunas prevelike avanture i da će Repeša na poluvremenu morati potražiti nove napadačke opcije. Nažalost, naši otvaraju drugi dio utakmice s dva promašena zicera (Markota, Tomić), a Mačiulis pogađa dvije trice te koš i bacanje preko Simona za prvo ozbiljnije vodstvo Litavaca (51:39). Kada je Javtokas zakucao “alley-oop”, iza leđa naše zone za 55:40 prelomila se i utakmica što je postalo posve jasno kada je Kalnietis zabio tricu za 58:50. Dok su Litavci zabijali, naši nisu ništa mogli u napadu, nismo imali unutarnju igru da otvori vanjsku. Zbog toga je i došlo do sedam uzastopnih tricaških promašaja i samo dva hrvatska koša iz igre (Simon) u trećoj četvrtini.

Osim Kleize, prevagu za litavsko vodstvo od 16 razlike nakon tri četvrtine (61:45) činili su još i Maciulis, NBA centar Valančiunas (četiri blokade) te razigravač Kalnietis koji je uspješno pronalazio rupe u našoj zoni. U posljednjoj četvrtini Litavci su otišli na “plus 20” (69:49) pa je preostalih sedam minuta za hrvatsku bila samo prilika za spašavanje obraza.

>>Rudež: Medalja je u pitanju, moramo pronaći snage

>>Repeša: Možemo biti ponosni jer smo košarci vratili publiku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije