Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE SU TALENTI?

Hrvatska melje! A zlatni klinci čekaju red...

Stipe Mandalinić
Foto: NPH/Pixsell
16.01.2014.
u 16:00

- Bio sam izbornik te reprezentacije, ima puno dobrih igrača, ali je konkurencija u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji toliko jaka da ti dečki jednostavno nisu mogli dobiti priliku - kaže Canjuga o generaciji iz 2009. godine.

Ivan Slišković jedini je rukometaš u reprezentaciji Hrvatske na Europskom prvenstvu u Danskoj od generacije koja je 2009. godine u Tunisu osvojila naslov svjetskih prvaka do 20 godina. A i Slišković je daleko od prve postave, nije čak ni među 16 i čeka priliku sjedeći na tribinama. Ako ništa drugo, barem igra u jakom klubu Pivovarni Laško kojoj dobro ide u slovenskom prvenstvu i Ligi prvaka.

Korak unatrag

- Bio sam izbornik te reprezentacije, ima puno dobrih igrača, ali je konkurencija u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji toliko jaka da ti dečki jednostavno nisu mogli dobiti priliku. Vjerojatno će za nekoliko godina nekolicina njih ipak biti među 16. Moram se pohvaliti da sam u zlatno doba naše kadetske i juniorske reprezentacije bio izbornik gotovo kompletnoj našoj današnjoj postavi. Kod mene su igrali Kopljar, Duvnjak, Čupić, Musa... – rekao je Vladimir Canjuga.

Od te generacije iz 2009. blizu reprezentacije još su Marino Marić, Luka Stepančić, Lovro Šprem i Nikola Špelić. Prva trojica čak su lani bila na SP-u u Španjolskoj, no ovdje ih nema. Umjesto korak naprijed, napravili su korak nazad. Izbornik Slavko Goluža radije je u Dansku poveo Ninčevića (32), Buntića (31) i Musu (28). Od njih četvorice iz 2009., dvojica su u inozemstvu: Marić i Špelić u Mariboru, a dvojica u CO Zagrebu, u kojem Stepančić igra puno više od Šprema.

A gdje su ostale naše nade iz 2009. godine? Robert Markotić igra u Meškovu iz Bresta i nikad nije imao priliku ući u reprezentaciju jer je konkurencija na mjestu desnog vanjskog prejaka. Krešimir Kozina je u Bregenzu, Ante Vukas u Essenu. Neki su se zadržali u Hrvatskoj: Josip Pivac i Luka Sokolić su u Nexeu, a glavne zvijezde Zameta su Damir Vučko i Dario Černeka. Vedran Huđ proglašen je za najboljeg srednjeg vanjskog na tom prvenstvu, a igra u Ivancu, članu Prve B lige. Zapravo čak i ne igra jer je ozlijeđen. Krešimir Ledinski i Ivan Belfinger prestali su igrati.

Nažalost, Huđ je nakon tog SP-a odmah otišao u mađarski Veszprem i ondje jednostavno nestao. Bio je premlad da ode u inozemstvo i kada se vratio kući stradalo mu je koljeno, koje pak nije zaliječio jer nije imao dobre uvjete – rekao je Boris Dvoršek, trener CO Zagreba.

Kaleb u Mariboru

U finalu smo svladali Island, koji je iz te generacije izbacio sjajnog Arona Palmarssona koji je danas prvi igrač seniorske reprezentacije i član Kiela. Šveđani, koji su bili treći, Danci, Francuzi i Španjolci nemaju ni jednog igrača iz tih generacija u današnjoj najboljoj vrsti.

Godinu dana kasnije Hrvatska je u Podgorici osvojila naslov europskog prvaka za igrače do 18 godina. Iz te generacije puno se očekivalo od Ante Kaleba, MVP-a europskog prvenstva. No, četiri godine kasnije nije ni blizu reprezentacije. Iz CO Zagreba bio je prvo posuđen u Dubravu, pa se vratio, da bi ovih dana ponovo morao otići, u Maribor.

Nažalost, u četiri godine nije nimalo napredovao. Pustili smo ga u Maribor gdje bi trebao imati puno veću minutažu nego kod nas gdje se nije naigrao pored Valčića i Obranovića – istaknuo je Boris Dvoršek.

Iz te generacije dvojica su u Danskoj: Filip Ivić kao treći vratar i Stipe Mandalinić koji dobiva po par minuta kao lijevi vanjski. Još su četvorica igrača tih europskih prvaka zanimljiva: Šime Ivić je prvo ime Nexea, Luka Šebetić igra sve više i sve bolje u CO Zagrebu, Teo Čorić mogao bi uskoro zamijeniti Igora Vorija na mjestu kružnog napadača, a Matej Ašanin već brani odlično u španjolskom Ademaru.

– Imamo puno mladih igrača koji čekaju priliku. Oni najbolji sigurno će dobiti šansu da zaigraju u najboljoj vrsti – zaključio je izbornik Slavko Goluža.

>> Karabatić briljirao, Poljaci propustili šokirati Francuze

Komentara 1

GA
Gambit
09:41 18.01.2014.

Naša je repka relativno mlada te se ne bojim za našu budućnost. Vori je najstariji, ali će Marić morati čekati jer je kapetan i dalje jedan od najboljih u repki. Huđ će biti kandidat za repku za 2-3 godine, ali mora igrati u pravoj ekipi, npr. Nexe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije