Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROBASKET do 18

Hrvatska je europski prvak! Novi Kukoč ubacio 39 koševa

'KosJuniori1_nnn_spo_180812'
''
19.08.2012.
u 21:14

Hrvatska reprezentacija osvojila je zlato na Eurobasketu do 18 godina pobjedivši Litvu 88:76. Dario Sarić ubacio je 39 koševa.

Nakon bronce kadeta na SP-u, drugu ovoljetnu medalju za hrvatsku košarku osvojili su juniori. Iako i bez sjajnog Marija Hezonje, kojem liječnici nisu dopustili dva prvenstva u jednom ljetu, juniori su se probili do zlata na Eurobasketu. Igralo se u Litvi, u Vilniusu.

Ono što su na kraju osmoplasirani Arapovićevi kadeti propustili u četvrtfinalu (plus 16 protiv Francuske), Šarićevi juniori vratili su u polufinalu protiv Rusa. Preokrenuli su -19 iz treće četvrtine, a u finalu su bili impresivni.

U finalu su se naši sučelili s domaćinima Litavcima, koje su u kadetskom uzrastu na Europskom prvenstvu u Baru pobijedili s 28 koševa prednosti.

Presudna trica

Presudna je bila Šarićeva trica, dvije i pol minute prije kraja za deset razlike, kada više Litvanci nisu mogli stići. Pogodio je kad je bilo najpotrebnije.

Darijo Šarić postigao je 39 koševa, uz 11 skokova i četiri asistencije. Najbolja predstava za kraj, jer nitko na cijelom prvenstvu nije postigao 39 koševa, a on je to napravio u finalu, pa ne čudi da je proglašen igračem utakmice.

Šarić je, dakle, ubacio 30 koševa, Gabrić  je dodao 14, Mustapić 11, Brzoja 10, a Mavra također 10. Kod Litvanaca je najbolji bio Grigoris sa 17 koševa. Dodajmo kako je to Litvancima bio jedini poraz na turniru.

- Dečki su sve htjeli riješiti što prije, i to napadom, pa su brzali i postali nervozni. Srećom, uspio sam ih uvjeriti kako im da nadoknade zaostatak treba dobar ritam, a da će ga dobiti samo čvrstom obranom - prepričavao je izbornik Jakša Vulić.

I Vulić ima slatki problem na čelu momčadi koju predvodi iznimno nadareni Dario Šarić (18, 208 cm).

Najbolji je u Europi

- Dario je nesumnjivo najbolji igrač u Europi u svom godištu, no bez pomoći ostalih ne bismo došli tako daleko. U medijima su dečki poput Brzoje, Mavre, Lebe, Mustapića, Žganeca, Marića, Gabrića neopravdano zapostavljeni. Šarić je naš najviši, ali i najkreativniji igrač. On je igrač kakav je hrvatskoj košarci nedostajao svih ovih godina, još od povlačenja Kukoča. Može raširiti reket, igrati leđima okrenut košu, kreator je velikog dijela naših akcija, ekstra klasa.

Po riječima Darka Kuncea, HKS-ova koordinatora mlađih selekcija, Šarić u juniorima mora manje vući sam nego u kadetima:

- U kadetima još uvijek možete igrati jedan na pet, no ovo je već ozbiljnija košarka. No, i ovdje on navuče dvojicu na sebe, a u obrani nam je ključni igrač. Pomogne na igraču, povuče kontru, od prvih devet utakmica, u sedam je igrao vrhunski.

 

Komentara 21

IK
Ivan Kamenski
21:22 19.08.2012.

Stvarno su odlicno igrali. Svaka cast!

Avatar Idler 3
Idler 3
21:22 19.08.2012.

Iskrene čestitke klincima. Nekad se stvarno zaprepastim kak tak mala zemlja poput naše, pa još i u uvjetima kakve imamo, uspjeva dat/proizvest tolko talenata u različitim sportovima !!!

SE
serđo
13:16 20.08.2012.

da, kao šundov i lončar koji su pobjegli. i svi drugi. propalitet do propaliteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije