Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrđeno na skupštini

Hrvatska ima novog olimpijskog kardinala: Grabar-Kitarović primljena u MOO!

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/4
17.07.2020.
u 16:25

Na izboru za članicu MOO-a Kolindi Grabar-Kitarović prvi je čestitao čovjek koji ju je i predložio - predsjednik MOO-a Nijemac Thomas Bach

Neovisna Hrvatska od ovog petka ponovo ima aktivnog člana Međunarodnog olimpijskog odbora. Nakon danas počasnog člana MOO-a Antuna Vrdoljaka (89), koji je tu dužnost obnašao od 1995. do 2011. godine.

Prijedlogom predsjednika MOO-a Thomasa Bacha i voljom ostalih olimpijskih kardinala i kardinalica od danas je to donedavna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (52).

Odlučeno je tako na prvoj, povijesnoj, virtualnoj sjednici kompletnog članstva Međunarodnog olimpijskog odbora.

Bivša hrvatska predsjednica izabrana je s 86 glasova 'za' i tri 'protiv'. 

Zajedno s dojučerašnjom hrvatskom predsjednicom, među članove MOO-a uvršteni su još i princeza Reema Bandar Al-Saud (veleposlanica Saudijske Arabije u SAD), Kubanka Maria de la Caridad Colon Ruenes, Mongolac Battushig Batbold te legendarni britanski altetičar, nekad svjetski rekorder (na 800 metara), a danas predsjednik Svjetskog atletskog saveza nedavno preimenovanog u World Athletics.

S obzirom da je svih petero predloženih kandidata prihvaćeno, članstvo MOO-a s ovim je naraslo na 105 članova. Inače, biti članom MOO-a ne znači radno mjesto, već dužnost u kojoj nema plaće, ali vam je sve plaćeno. Počevši sa biznis-klasom u zrakoplovima, preko odsjedanja u hotelima s pet zvijezdica pa do olimpijskih dnevnica za svaki olimpijski angažman po pozivu MOO-a.

Nakon što je svoje uvrštenje popratila putem video-konferencije iz svog zagrebačkog doma, nova članica MOO-a je kazala:

- Iznimno sam počašćena članstvom u MOO-u. To nije samo moj osobni uspjeh nego i priznanje svim dosezima hrvatskog sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu domovinu predstavljaju u svjetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta.

Nakon prvih emocija, uslijedio je diplomatski dio izjave:

- Oduvijek sam podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i natjecanja, prijateljstva i olimpizma, kako u našoj Hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni, još kao ministrica vanjskih poslova, potom kao hrvatska veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te kao četvrta predsjednica Republike Hrvatske.

Olimpizam je kroz povijest odigrao snažnu ulogu ne samo u razvoju sporta i natjecateljstva, već i u području međunarodnog mirotvorstva i stabilnosti. Olimpijsko primirje i olimpijska diplomacija uvijek su igrali važnu ulogu i postizali uspjehe i tamo gdje klasična diplomacija nije uspijevala.

Pripremivši se za preuzimanje ove dužnosti, bivša hrvatska predsjednica još je dodala i ovo:

- Osobno nisam samo velik sportski entuzijast, koji će svim srce navijati za hrvatske sportaše i reprezentacije, nego i promicatelj dostupnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu za bavljenje individulanim i kkolektivnim sportovima. Bilo to iz natjecateljskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva.

Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masonvog pristupa sportskih aktivnostima od najranijeg djetinjstva. Jer, jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportaši koji promoviraju i svoju domovinu i općeljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva. To je iznimno važno za sve razine društvenog razvoja, od obitelji, preko lokalne zajednice, do države i međunarodne zajednice.

U uvodnom satu Skupštine, slijevale su se pohvale za rad i liderstvo predsjednika Thomasa Bacha (66) kojeg su svi poticali da se kandidira i za sljedeći mandat. Kada mu je kineski član MOO-a Yu Zaiqing kazao da će ga podržati ako se s tim složi i Bachova supruga, aktualni predsjednik kazao je da se bez toga razgovora ne bi niti usudio nanovo kandidrati. Tako će Kolinda Grabar-Kitarović imati zadovoljstvo surađivati s čovjekom koji ju je i predložio za članicu MOO-a i snažno zagovarao njenu kandidaturu.

Još kao predsjednica države, Kolinda Grabar-Kitarović primila je Thomasa Bacha u rujnu 2016. u čast proslave 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Već tada, hrvatska diplomatkinja ostavila je snažan dojam na prvog čovjeka svjetskog sporta koji je, čini se, nadograđen Kolindinim strastvenim "kockastim" navijačkim pojavljivanjem na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji pa tako i na samom travnjaku stadiona Lužniki prigodom dodjele srebrnih medalja hrvatskim nogometašima.

>>> VIDEO Prije dvije godine Zagreb je Vatrenima priredio doček za pamćenje: Prisjetili smo se tih trenutaka

Komentara 34

AN
anamara
16:44 17.07.2020.

Zasluzeno!!!!! Cestitke predsjednici.

NE
Neo001
16:52 17.07.2020.

Svaka čast predsjednici , vilo je lijepo i ponosno kada nas je predstavljala u svijeru i domovini za razliku od slučaja slučajnog.

OK
okolokere
17:25 17.07.2020.

Bravi i svaka čast! Uspjeh je to gospođe Grabar Kitarović i hrvatske Republike. U malo više od godinu dana 5 je žena došlo na važne međunarodne pozicije i samo slijepci ne vide u tome zajednički uspjeh naše domovine. Mandat gospođe Grabar Kitarović duži je od kod nas uobičajenog pa je hrvatski sport u njoj dobio zasluženu predstavnicu s velikim međunarodnim iskustvom. Bravo i puno sreće na dobrobit hrvatskog olimpizma i sporta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije