Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDA JE IMPERATIV

Hrvatska danas može 'uručiti' otkaz izborniku Walesa

International Friendly - Wales Press Conference
Foto: Carl Recine/REUTERS
1/5
15.10.2023.
u 08:00

Važna će ovo utakmica biti i za izbornika Pagea, čije će se ostajanje na klupi Walesa razmotriti nakon utakmice s Hrvatskom. Velški mediji pretpostavljaju da će bilo koji rezultat osim pobjede nad Hrvatskom Pagea koštati izborničke pozicije.

Prije domaćeg poraza protiv Turske u četvrtak na Opus Areni jedini kiks hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2024. dogodio se u ožujku u Splitu protiv reprezentacije Walesa. Hrvatska je u tom dvoboju imala 1:0 vodstvo sve do posljednjih trenutaka susreta, da bi Velšani pogotkom Nathana Broadheada šokirali Poljud i uzeli važan bod na gostovanju. Sedam mjeseci kasnije momčad koju vodi izbornik Rob Page pred sobom protiv Hrvatske sad ima domaći ispit u Cardiffu, a za njih je ta utakmica “biti ili ne biti” jer su im do kraja kvalifikacija potrebne pobjede u sve tri utakmice kako bi osigurali izravan odlazak na Euro.

Ovog tjedna reprezentacija Walesa nije igrala utakmicu kvalifikacija, već prijateljski susret protiv nogometnih anonimaca s Gibraltara protiv kojih je uvjerljivo slavila 4:0 u Wrexhamu. Reprezentacija nakon Svjetskog prvenstva u Kataru krajem prošle godine izgleda bitno drukčije, najviše zbog umirovljenja njihova ponajboljeg igrača u povijesti Garetha Balea, a iz reprezentacije su se nakon mundijala umirovili i važni igrači kao što su Joe Allen, Chris Gunter i Jonny Williams.

I oni imaju ozlijeđenih

Nakon euforije zbog uzetog boda u Hrvatskoj i pobjede protiv Letonije tri dana kasnije, Velšani su upisali poraze protiv Turske i Armenije, da bi u posljednjem ciklusu ponovno slavili protiv “fenjeraša” kvalifikacijske skupine D, Letonije. Sa sedam bodova iz pet odigranih utakmica pred njima je imperativ pobjede u svim preostalim susretima. Kao i Hrvatska, i Wales se nosi s određenim izostancima zbog ozljeda. Na popisu za susret s Hrvatskom tako nisu mogli završiti ofenzivac Tottenhama Brennan Johnson, lijevi bek Queens Park Rangersa Morgan Fox te veznjak Cardiffa i kapetan reprezentacije Aaron Ramsey. Kapetansku vrpcu tako će preuzeti branič Tottenhama Ben Davies.

– U zadnjim kvalifikacijama (za SP 2022.) morali smo pobijediti u obje preostale utakmice i to smo učinili. Ljudi se neće sjećati kako si se kvalificirao na veliko natjecanje, najbitnije je da si se kvalificirao. Bit će nam teško, znamo da nismo u situaciji u kojoj želimo biti, ali i dalje imamo šanse. Ova je utakmica za nas ogromna i moramo ući spremni, maksimalno se boriti i pobijediti – rekao je Davies ususret utakmici protiv Hrvatske.

Wales će igrati u svojoj prepoznatljivoj 3-4-2-1 formaciji, u kojoj su igrali u 27 od 38 utakmica pod mandatom izbornika Roba Pagea. Uz spomenutog kapetana Daviesa zadnju će liniju držati Chris Mepham iz Bournemoutha i Joe Rodon iz Leedsa, ispred vratara Leicestera Dannyja Warda. U srcu veznog reda su Ethan Ampadu iz Leedsa te 19-godišnji Jordan James iz Birminghama, dok se na krilnim bekovima očekuju premijerligaška imena; Connor Roberts iz Burnleya te Neco Williams iz Nottinghama. Napadačku trojku trebali bi držati Kieffer Moore iz Bournemoutha u sredini te na krilima Harry Wilson iz Fulhama i brzonogi Daniel James iz Leedsa, koji je također najavio ovaj susret.

– U svaku utakmicu ulazimo s vjerom da možemo pobijediti, a plasman na Europsko prvenstvo još uvijek je u našim rukama. Razgovarali smo malo o porazu Hrvatske protiv Turske, ali ne previše. Da, Hrvatska je izgubila prije nekoliko dana, ali to je odlična momčad koja je igrala polufinale i finale svjetskih prvenstava, nikako je se ne može podcijeniti. Naše igre u ovim kvalifikacijama nisu bile na razini na kojoj smo htjeli da budu, ali vjerujemo da možemo uzdignutih glava ući u ovu utakmicu – rekao je bivši igrač Manchester Uniteda uoči dvoboja.

Razmatranje Pagea

Važna će ovo utakmica biti i za izbornika Pagea, čije će se ostajanje na klupi Walesa razmotriti nakon utakmice s Hrvatskom, potvrdio je to predsjednik Nogometnog saveza Walesa (FAW) Noel Mooney. Velški mediji pretpostavljaju da će bilo koji rezultat osim pobjede nad Hrvatskom Pagea koštati izborničke pozicije

 

Komentara 4

BU
Bubalamala
10:54 15.10.2023.

A dali je autor ovog teksta razmišljao o tome da bi se takvo nešto moglo dogoditi i u hrvatskom stožeru?

PU
Pametan-u-moru-ludih
16:22 15.10.2023.

Hrvatska je u najlaksoj grupi. Nema niti jednog jakog protivnika a oni se muce i muce...

TO
Tomisl
12:46 15.10.2023.

Momentalno nemamo pobjedničku momčad , danas nam se loše piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije