Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svakog vikenda novi uspjeh

Hrvatska atletska senzacija Jana Koščak nakon visa srušila je i rekord u dalju

storyeditor/2023-01-29/Jana_Koscak2.jpg
Privatna arhiva
30.01.2023.
u 08:00

Skok od 6,17 metara novi je juniorski dvoranski rekord Hrvatske u dalju i treći rezultat u svijetu do 18 godina

Jana Koščak, mlada varaždinska atletičarka, već nas je naviknula da svakog vikenda sruši poneki rekord. Nakon visa, sada je ostvarila novi juniorski i mlađejuniorski dvoranski rekord Hrvatske u dalju. Svoj rekord popravila je za dva centimetra i sada on iznosi 6,17 metara. To je trenutačno treći skok u dalj na svijetu u konkurenciji do 18 godina.

Tri asa – Jana, Roko i Janko

Dalje od nje za sada su skočile Srpkinja Topić (6,31 metar) i Irkinja Ndundi (6,29 metara). U visu ima trenutačno drugi rezultat na svijetu u konkurenciji do 18 godina – 1,90 metara. Više je skočila Topić (1,94 metra). No ovaj rezultat je nevjerojatni deveti u seniorskoj konkurenciji što je samo znak da bi mlada Koščak mogla na idućem Dvoranskom prvenstvu Europe za seniorke u Istanbulu izboriti finale visa.

Što se tiče dalja, Jana sada može napasti i mlađeseniorski i seniorski dvoranski rekord, koji iznosi 6,28 metara. Za sada su ti rekordi, mlađeseniorski i seniorski, u vlasništvu Silvije Mrakovčić i Mirjane Gagić. Silvija je taj rezultat ostvarila 1990. godine u Ljubljani, a Mirjana 2012. godine u Istanbulu. Seniorski rekord na otvorenome je 6,68 metara, a ostvarila ga je Silvija Mrakovčić 1990. godine u Beogradu. Zanimljivo je da je u njezinoj dobi (16 godina) Ivana Vuleta imala skok od 6,48 metara. Naravno, ne treba smetnuti s uma da je Jana ustvari petobojka, odnosno sedmobojka i da tu očekuje svoje najbolje rezultate u budućnosti. A osim u visu i dalju, Jana je sjajna i u utrci na 60 metara prepone. Rezultatom 8,26 sekundi, naravno, drži juniorski rekord Hrvatske, a to je trenutačno prvi rezultat na svijetu u konkurenciji do 18 godina. Drži ga zajedno s Talijankom Pizzatom.

Patrik Koščak, Janin otac i trener, bio je zadovoljan i nastupom svoja druga dva pulena. Naime, vrhunski su okršaj imali Janini klupski kolege i trening-partneri Janko Kišak i Roko Farkaš, koji od subote zajednički drže hrvatski juniorski rekord na 60 m prepone (0,99 m). Obojica su istrčala 7,85, ali Kišak je zahvaljujući jednoj tisućinki prednosti osvojio zlato. Janko je i dosad držao rekord (7,99), istrčan prije samo dva tjedna, a s ovih 7,85 dvojica Varaždinaca su u Top 10 na svjetskoj U-20 ljestvici. Desetobojac Farkaš prije toga pobijedio je i u skoku u vis s osobnim rekordom od 2,04 metra.

I Grd ide krupnim koracima

Svaka čast uspjesima varaždinskih atletičara, ali prvo ime juniorskog prvenstva Hrvatske ipak je bila Lucija Grd (18). Juniorka Dinamo-Zrinjevca ove je zime napravila ogroman korak naprijed, a kulminacija je stigla subotnjim hrvatskim juniorskim rekordom na 60 m prepone. Istrčala je Lucija rezultat 8,21 kojim je za četiri stotinke popravila dosadašnji rekord koji je bio u vlasništvu Klare Koščak.

I ne samo to – s ovim je rezultatom trenutačno druga na svjetskoj i prva na europskoj juniorskoj ljestvici. Prije dvije godine ovim bi rezultatom izborila plasman na seniorsko Europsko dvoransko prvenstvo, ali u međuvremenu su norme znatno postrožene (8,03) kako bi se otvorio prostor plasmanu preko renkinga, tako da joj je ovogodišnja kontinentalna smotra u Istanbulu zasad ipak daleko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije