Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE

Hrvatica u prvaku Europe: 'Imamo dva predsjednika i oba izrađuju bačve za vino'

04.05.2021.
u 17:30

– S pravom su nas ove sezone prozvali talijanskim odbojkaškim “dream teamom”. Osvojili smo domaći kup i prvenstvo, a sada i Ligu prvakinja.

Odbojkašice Conegliana prvi su put u povijesti kluba osvojile Ligu prvakinja. U finalnom susretu, igranom u Veroni, pobijedile su turski Vakifbank sa 3:2. Jasno, nije Conegliano prvi talijanski klub koji je osvajao Ligu prvakinja.

Prije njih na krovu Europe bili su Ravenna (1988. i 1992.), Matera (1993. i 1996.), Bergamo (1997., 1999., 2000., 2005., 2007., 2009. i 2010.), Modena (2001.), Perugia (2006., 2008.) i Casalmaggiore (2016.). Uspjeh Conegliana ima veze i s hrvatskom odbojkom. Naime, trener prvakinja Europe je hrvatski izbornik Daniele Santarelli, a u klubu igra Božana Butigan, srednji bloker u reprezentaciji.

Vinari sponzori kluba

– Nisam u finalu odigrala ni minute, ali nije bilo potrebe. Trener je cijeli susret odigrao s početnom postavom, s tek jednom izmjenom. Kad imate u sastavu najboljeg primača-pucača, onda nema straha. Očekivali smo naslov i na kraju smo ga osvojile – rekla je Božana.

A najbolja igračica finala bila je Paola Egonu koja je osvojila 41 bod.

– S pravom su nas ove sezone prozvali talijanskim odbojkaškim “dream teamom”. Osvojili smo domaći kup i prvenstvo, a sada i Ligu prvakinja. Sezona iz snova. Što se mene tiče, jako sam zadovoljna. Igrala sam u domaćem prvenstvu više minuta nego što sam očekivala. Ipak sam tek došla, ovo mi je prva sezona. Vjerujem da ću već sljedeće sezone imati još više minuta. Koliko znam, sastav ostaje više-manje isti. Odlaze tek tri igračice koje nisu iz prve postave – rekla je Božana.

Šteta što nije bilo gledatelja...

– To mi je najviše žao. U sezoni u kojoj smo dominirale stalno smo igrale pred praznim tribinama. Mogu zamisliti kakva bi atmosfera bila u Veroni koja je tri sata udaljena vožnje od Conegliana. Poslije utakmice odmah smo sjeli u autobus, a po dolasku u Conegliano počela je fešta. Znam, sve je zatvoreno zbog pandemije, ali snašle smo se mi već nekako – priča Božana.

Dan nakon finala već je bila na putu za Čapljinu.

– Roditelji su došli po mene. Da je bilo gledatelja, oni bi sigurno bili na tribini. Tata me deset dana zaredom zvao i pitao može li se nekako prošvercati na tribinu. Nažalost, nije išlo. U dvoranu je moglo tek nekoliko članova uprave i sponzora kluba – rekla je Božana.

Zanimljivo je da je klub osnovan tek prije devet godina, a već ima četiri naslova prvaka Italije, tri osvojena kupa Italije, četiri superkupa Italije. Prije dvije godine osvojio je naslov svjetskih klupskih prvakinja. U trećem pokušaju osvojio je Ligu prvakinja.

– Klub ima dva predsjednika i oba se bave izradom bačvi za vino. Svi naši sponzori su isključivo vezani za vinarstvo. Ne pijem puno vina, ali ovo što sam probala bilo je jako fino. Doma nosim puno boca vina koje smo dobili od sponzora. Ima raznih vrsta, tko bi sve to probao – istaknula je Božana.

Nema odmora od trenera

Osim vina, vjerojatno će biti i nekih novčanih nagrada za osvojenu Ligu prvakinja?

– Nadam se, ha-ha.

Nećete imati puno dana za odmor?

– Mislim da se reprezentacija okuplja 5. svibnja u Zadru. Mogla sam trenera, odnosno hrvatskog izbornika pitati za neke detalje, no pustila sam ga da slavi. Ispada da neću imati odmora od trenera - naglasila je Božana.

Reprezentaciju od svibnja od rujna čekaju tri velika natjecanja – Zlatna europska liga, FIVB Challenge i Europsko prvenstvo čija će se jedna skupina igrati u Zadru. Krajnji je cilj zapravo osigurati nastup na Svjetskom prvenstvu dogodine,s obzirom na to da se zbog pandemije neće održavati kvalifikacije, već će se ekipe plasirati prema FIVB rejtingu. Mi smo trenutačno na 24. poziciji, a da bismo bili sigurni za SP, trebamo se spustiti negdje oko 19., 20. mjesta. Za to trebamo izboriti finale Europske lige i Challenge kupa te četvrtfinale Europskog prvenstva – zaključila je Božana Butigan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije