Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
37-GODIŠNJA DARIJA JURAK

Hrvatica u karijeri zaradila 1,6 milijuna dolara: Može se pristojno živjeti...

Darija Jurak
Foto: Instagram
1/2
11.11.2021.
u 17:23

– Može se pristojno živjeti od igranja parova jer da nije tako sigurno se ne bih bavila tenisom – napominje Darija Jurak

Završnica sezone tenisačica, Masters osam najboljih pojedinki i isto toliko parova, trebao se održati u Shenzhenu, ugovor WTA Toura i tog kineskog grada vrijedi do 2030. godine, ali ove je godine turnir zbog pandemije koronavirusa premješten u Guadalajaru.

Drugi po veličini meksički grad ugostio je tako cvijet svjetskog ženskog tenisa, tenisačice se, čitamo u izvještajima, ondje ugodno osjećaju, od domaćina su mažene i pažene, osiguran im je nagradni fond od pet milijuna USD, primio ih je i gradonačelnik...

2012. se posvetila dublu

Skupine su dobile imena po drevnim meksičkim gradovima (još iz astečkih vremena), a Hrvatska može biti ponosna da je u skupini parova Tenochtitlan među ostalima i naša veteranka Darija Jurak (37). Nastupa u paru sa Slovenkom Andrejom Klepač (35) i njih dvije su najstariji par na turniru. Objema je to prvi nastup na Mastersu, a Jurak je tako postala i prva Hrvatica koja je nastupila na završnom Mastersu parova.

Darija je profesionalnu karijeru započela 2001. godine, a već kao 19-godišnjakinja nastupila je na svom prvom Grand Slam turniru u parovima, bilo je to na Australian Openu 2004., a partnerica joj je bila bosansko-hercegovačka tenisačica Mervana Jugić-Salkić (već u prvom kolu izgubile su od Slovenki Križan i Srebotnik). Zagrepčanka je dugo pokušavala voziti na oba kolosijeka, pojedinačno (najbolji plasman 188. mjesto u travnju 2004.) i u dublu, a onda je 2012. “prelomila” i posvetila se samo parovima.

I plodovi su uslijedili prilično brzo, 2014. je osvojila prvi WTA naslov, u Monterreyu s Jamajčankom s američkom putovnicom Megan Moulton-Levy. Mijenjale su se partnerice (An. Rodjonova, Chuang, Han, Martinez-Sanchez, Guarachi...), a Darija je bila sve bolja i sve uspješnija i polako se penjala u poretku igračica parova. A istinski je proigrala u paru s Klepač, iako Hrvatica i Slovenka nisu ove godine (osvojile dva turnira) nastupile prvi put zajedno.

Početak njihove suradnje datira još iz 2006. godine kada su još nastupale na razini ITF-ovih turnira. Kratkotrajno su se udružile i 2014. godine, ali su tada na pet turnira postigle samo jednu pobjedu. No, po onoj narodnoj treća sreća, obnova suradnje na početku godine pokazala se punim pogotkom. Iako su zajedno počele nastupati tek u travnju, uspjele su do kraja godine osvojiti dva turnira i s učinkom od 26 pobjeda i 13 poraza plasirati se na završnu smotru najboljih parova svijeta.

Pazi što jede i bavi se jogom

No, i prije obnove suradnje s Klepač Darija je dala naslutiti da će joj 2021. biti iznimna godina. Sa Srpkinjom Ninom Stojanović izborila je polufinale Australian Opena (što je Dariji najbolji učinak na Grand Slam turnirima), a mjesec dana kasnije je s Čileankom Alexom Guarachi u Dubaiju osvojila svoj prvi WTA 1000 naslov.

Ni suradnja s Klepač nije odmah počela idealno, na prva tri turnira postigle su samo jednu pobjedu, ali su već na četvrtom, u svibnju u Parmi stigle do finala. Poslije je sve nekako išlo uzlaznom putanjom – četvrtfinale Roland Garrosa, pa naslov u Bad Homburgu i San Joseu, finale na WTA 1000 turniru u Montrealu, treće kolo US Opena, polufinale Chicaga – da bi na kraju godine stigla i zaslužena nagrada: plasman na završni Masters s Klepač i ulazak u Top 10 igračica parova za našu Dariju.

– Formula za uspjeh? Neke ciljeve možete ostvariti samo nakon godina i godina mukotrpnog rada, treninga, odricanja i posvećenosti. Postavite ciljeve visoko i potom se otisnite najdalje što možete – ističe Darija koja je u karijeri zaradila 1,6 milijuna USD.

– Može se pristojno živjeti od igranja parova jer da nije tako sigurno se ne bih bavila tenisom – napominje.

Pazi što jede i bavi se jogom...

Ključne riječi

Komentara 3

TR
Travno221
23:44 11.11.2021.

Svaka čast Dariji, pokazala je kako se (pametna) upornost isplati. I ne vidim ništa loše u tome što pazi što jede i bavi se jogom. I treba tako. Želim joj barem jednu pobjedu (i nešto dolara) u Meksiku

SL
slavenZadravec
19:56 11.11.2021.

Tenis je definitivno najkompetitivniji ženski sport, zato i takve zarade. I u parovima je konkurencija puno jača nego u npr skakanju, bacanju tanjura, rukometu i sl.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
20:41 11.11.2021.

Za one koji nisu imali zivaca doci do kraja clanka, zadnja recenica je, potpuno nepovezana s prethodnim sadrzajem, "Pazi što jede i bavi se jogom..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije