Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Hrvati u Švicarcima: Gavranović i Drmić su odbili vatrene

Gavranović Vukojević
Ivo Cagalj/PIXSELL
03.03.2014.
u 13:41

– To je njihovo pravo, igrali su ovdje cijelu karijeru i sebe su vidjeli u švicarskoj reprezentaciji – rekao je Ivan Težak, čovjek koji je blizak švicarskom nogometu za tjednik Max!.

Jedan je tek došao, a drugi odlazi. Naime, izbornik Niko Kovač tek je preuzeo našu reprezentaciju i s njom kroz dodatne kvalifikacije izborio Svjetsko prvenstvo. A taj SP bit će i posljednji posao velikog Ottmara Hitzfelda na klupi Švicarske. Sudar ovih dviju vrsta u St. Gallenu bit će i njihov susret, odavno se poznaju Niko i Hitzfeld, a sada će se sučeliti i kao izbornici, piše novi broj sportskog tjednika Max!.

No, neće to biti jedino zanimljivo sučeljavanje. Hitzfeld u svom kadru ima dvojicu napadača našeg podrijetla, Mario Gavranović i Josip Drmić srest će se s Ivanom Rakitićem, koji je također rođen u Švicarskoj, u Möhlinu, gdje je u Dinamu i počeo igrati.

Drmić će brzo u veći klub

I dok je Ivan Rakitić, nakon što je prošao mlade švicarske selekcije, odlučio igrati za našu A reprezentaciju, Gavranović i Drmić izabrali su igranje za reprezentaciju zemlje u kojoj su rođeni.

– To je njihovo pravo, igrali su ovdje cijelu karijeru i sebe su vidjeli u švicarskoj reprezentaciji – rekao nam je Ivan Težak, čovjek koji je blizak švicarskom nogometu, koji je puno pomagao i našoj reprezentaciji, ali i našim sportašima.

Posebno se brinuo oko Ivice Kostelića kad je bio na svojih nekoliko operacija u Baselu, te isto tako oko Damira Krznara.

Iz Hrvatskoga nogometnog saveza bilo je zanimanja i za ovu dvojicu igrača, razmatrala se mogućnost da ih se privoli da ipak igraju za Hrvatsku, no to se nije realiziralo, nisu krenuli putevima Ivana Rakitića i Mladena Petrića.

– Obojica su kvalitetni igrači i to nije sporno. Doduše, mislim da bi Drmić više odgovarao našoj reprezentaciji od Gavranovića za kojeg momčad treba raditi, onda on zabija. Drmić pak puno radi na terenu, odličan je u kombinatorici, a to je ono što i Hrvatska igra. I u Nürnbergu igra jako dobro – dodao je Težak.

Drmić će po svemu sudeći i biti prvi Hitzfeldov izbor. Taj 21-godišnji napadač u ljeto prošle godine prešao je iz Züricha u Nürnberg uz odštetu od 2,2 milijuna eura, a vrijednost mu stalno raste. I ne treba čuditi ako brzo ode u veći klub iako ima ugovor do ljeta 2017. Ima kapaciteta, a i u dobro je menadžerskoj agenciji u kojoj su i Mario Götze, Marco Reus, Toni Kroos...

Za klub je ove sezone odigrao 21 utakmicu, postigao 11 golova i tome dodao još tri asistencije. Za Švicarsku je debitirao protiv Južne Koreje u porazu 2:1 u prijateljskom susretu.

Mario Gavranović nakon nekoliko švicarskih klubova okušao se i u Bundesligi, igrao je u Schalkeu i Mainzu, a od ljeta 2012. ponovno je u Švicarskoj, u Zürichu. Ove je sezone odigrao 25 utakmica za svoj klub i postigao 12 pogodaka uz šest asistencija.

Dakle, naši će igrači u obrani morati dobro paziti na ova dva igrača, ali i na ostale jer nije Švicarska bezazlena, imaju velika nogometna imena.

Sjetimo se Poljuda

– Bila bi velika greška podcijeniti ih. Hrvatska ih može pobijediti, ali nikako to ne može ako ne bude igrala na najvišoj razini. Švicarska ima vrlo stabilnu momčad i u St. Gallenu moramo biti oprezni – rekao je Težak.

Uostalom, na Euru u Portugalu 2004. bilo je 0:0, a u prijateljskoj utakmici u Splitu Štimčeva vrsta poražena je i ponižena 2:4. I to uz dva pogotka Marija Gavranovića te po jednim Xhake i Barnette.

Hitzfeld je tada očitao lekciju Štimcu, valjda neće i Niki Kovaču. No, nakon ipak slabog Islanda i sigurnog prolaska kroz dodatne kvalifikacije, Švicarska bi dobrim dijelom mogla pokazati kakva će biti nogometna filozofija novog izbornika. U pripreme je već krenuo obilaskom nekih igrača, gledanjem derbija na Kantridi, gdje je sa svima porazgovarao. A sad će na par treninga do Švicarske (5. ožujka)pokušati igračima predstaviti što od njih očekuje.

>> Kovačić: Teško mi je što ne igram u Interu, palo mi je samopouzdanje

Komentara 2

HA
hajduk1966
17:15 03.03.2014.

Drvo bez korijena ne traje dugo,za Svicarce nece biti nikad Svicarci a karijera ce jednog dana proci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije