Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Hrvati u Španjolskoj: Mundobasket ćemo igrati na domaćem terenu

Velimir Perasović
Foto: Filip Brala/Pixsell
09.05.2014.
u 21:29

Najveća hrvatska zvijezda u Španjolskoj je Velimir Perasović (49), trener Valencije. On je jedini u ligi nanio poraz Real Madridu i to na gostovanju

Hrvatski košarkaši u Španjolskoj, četiri kola prije kraja prvog dijela prvenstva, zrače optimizmom te se u opuštenoj atmosferi međusobno podržavaju uoči Svjetskog prvenstva, donosi novi Max! u subotu.

Krilni centar Zaragoze Damjan Rudež (28) vodio je u Madridu protiv prvoplasiranog Reala sve do sredine treće četvrtine, no u završnici je ostao bez daha. Unatoč porazu od 13 razlike, nije bio razočaran.

– Pružili smo dobar otpor, no Real je u ovom trenutku jedna od najboljih momčadi Europe – kaže 205 cm visok igrač.

Nakon utakmice pozdravio se s ozlijeđenim realovcem Dontayem Draperom (29), kojem je desna ruka i dalje u gipsu.

– Svaku sam utakmicu s ekipom, to uostalom traže i trener i uprava – istaknuo je dobro raspoloženi hrvatski Amerikanac nakon izlaska iz svlačionice.

Ozljeda ga je udaljila od Svjetskog prvenstva koje počinje za tri i pol mjeseca u Španjolskoj. No, Rudež tvrdi da među hrvatskim igračima nikada nije vladala bolja atmosfera.

– Svi smo u zanosu velikog rezultata s posljednjeg europskog prvenstva pa smo veliki optimisti – ističe.

Redovito se čuje s ostalim Hrvatima u ligi, a pozitivnom energijom zrače i na parketu.

– Sada smo koncentrirani na završnicu prvenstva, no svi jedva čekamo Svjetsko – kaže.

Zaragoza drži sedmu poziciju koja je vodi u doigravanje. Uoči susreta s madridskim Estudiantesom i okršajem s Markom Banićem kaže:

– On je strašan tip i odličan igrač. Nadam se da će imati razumijevanja. Mi stvarno moramo u doigravanje – dodaje uz smijeh.

Banić je isto to popodne, u istoj madridskoj dvorani Palača sportova, sa 16 koševa predvodio „Studente“ u pobjedi 87:77 nad Rio Natura Monbusom. Taj uspjeh osigurao im je ostanak u ligi sa 18 klubova iako im je voda bila do grla čitavu sezonu.

– Naš je cilj 11. mjesto – napominje.

Dobru i opuštenu atmosferu koja vlada među Hrvatima cementiraju i sjajne partije. Ante Tomić (27) s mislima na Final Four Eurolige zabio je Laboral Kutxi 17 koševa uz deset skokova. U šutu za dva poena nalazi se na šestom mjestu lige s prosjekom od 9,11 koševa.

Srpski centar iz redova četvrtoplasirane Unicaje, Vladimir Štimac (26) u posljednjem intervjuu izjavio je da mu je najteže čuvati upravo Tomića.

Pa ipak je najveća hrvatska zvijezda u Španjolskoj Velimir Perasović (49), trener Valencije. On je jedini u ligi nanio poraz Real Madridu i to na gostovanju, čime je zasjeo na drugo mjesto uoči doigravanja. S Valencijom je osvojio i Europski kup i odveo je izravno u Euroligu.

– Imamo peti po veličini proračun u ligi pa nije normalno da smo na tablici ispred Barcelone. No, uživamo i sretni smo – ističe.

Mediji govore o najboljoj Valenciji u povijesti. Uz 27 pobjeda i samo tri poraza, Perasović je pobjednički vodio Valenciju i u finalu Eurokupa protiv ruskog Kazana.

– Iako ostavljam dojam da sam miran, u sebi izgaram poput vulkana – objasnio je zbog čega je u medijima dobio nadimak “vulkan”.

Hrvati u Španjolskoj priželjkuju isti nadimak na Svjetskom prvenstvu.

– Zašto ne? Pa igramo na svom terenu – napominje Rudež.

Erupcija trenutačnog optimizma, uvjeren je, mogla bi se pretvoriti u vulkan. Nakon „vatrenih“ i „paklenih“, Hrvatska bi na ljeto u vrućoj Španjolskoj mogla dobiti i „vulkansku“ ekipu.

– Dečki već izgaraju od želje za uspjehom – poručuje.

>> U subotu na kioscima potražite novi broj tjednika Max!

>> Perasović: Nemamo sponzora pa nosimo mecenin slogan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije