Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napravio dobar potez

Hrvat oduševljava u Koreji: Nedostaje mi Hrvatska, ali želim ostati ovdje što dulje

Mislav Oršić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
06.04.2017.
u 19:29

– Iz godine u godinu nogomet u Aziji napreduje. Rekao bih da njihovi igrači sve više prate europski nogomet, a samim time je igra ljepša i više se razvija.


Za njega je odlazak na Daleki istok bio pravi pogodak. Mislav Oršić (24), nakon korejskog Chunnam Dragonsa i kineskog Changchun Yataija, potpisao je za Ulsan. Korejska liga godinama je privlačila brojne nogometaše iz Europe. Tako se i Mislav odlučio na taj potez nakon epizoda u Interu, Rijeci, Celju i Speziji.

Najbolji igrač dva kola

U Koreju je otišao u veljači 2015. godine. Nakon pune dvije godine naš je nogometaš u Koreji stekao ime. Dapače, u toj ligi vrijedi za jednog od najboljih nogometaša uopće. Ulsan je za njega platio milijun dolara odštete. Ukupno, u tri transfera u nešto više od godine dana, za Oršića je isplaćeno više od tri milijuna dolara. Naravno da od ovog talentiranog napadača puno očekuju. 
A Orša je svoj zadatak shvatio ozbiljno. Logično, osim nogometne afirmacije, riješit će i egzistenciju. Nogomet na Dalekom istoku godinama je u usponu. U svom debiju pred domaćim navijačima Mislav Oršić bio je najbolji igrač utakmice protiv Brisbanea u azijskoj Ligi prvaka. Zabio je dva gola u toj utakmici. Ne samo to, dva je kola zaredom bio u najboljoj momčadi azijske Lige prvaka. 
Nakon tri kola Lige prvaka po ukupnom je renkingu među trojicom najboljih nogometaša.

Javio nam se iz daleke Koreje s dojmovima o zadnjim nastupima u Ligi prvaka.

– Bilo je to super iskustvo. Nisam ni pomišljao da ću ikada igrati Ligu prvaka, pa bila to i azijska. Lijep je stadion, navijači su sjajni, a pravo je nogometno ozračje na tribinama. Još samo da smo ostvarili bolji rezultat, dojam bi bio još bolji – počeo je Oršić priču za sportski tjednik Max!. 
Zanimljivo, Oršić je jedan od rijetkih nogometaša čiji je transfer dosegao milijun dolara. Naravno, govorimo o transferu iz Kine u inozemstvo.

– Drago mi je što sam se vratio u Koreju. Ovo je jedna od najboljih liga u Aziji. Igra se vrlo brzo, fizički je zahtjevno i potrebno je da u svakom trenutku budeš spreman.

Dakle, nogomet na Istoku raste, u odnosu na onaj europski?

– Iz godine u godinu nogomet u Aziji napreduje. Rekao bih da njihovi igrači sve više prate europski nogomet, a samim time je igra ljepša i više se razvija.


Nakon više od dvije godine provedene u Koreji, Oršić se već privikao na drugačiju kulturu života.

– Život u Koreji je dobar. Imam sve što mi je potrebno za normalan život. Korejci su susretljivi i puni poštovanja prema strancima. Ovo mi je drugi klub u Koreji tako da mi je proces privikavanja bio puno lakši i otprilike sam znao što me očekuje.


Kaže da mu se Ulsan, novi grad na obali, posebno dopada.

– Ulsan je lijep grad. Nalazi se na obali, a nema ništa bolje nego ujutro popiti kavu uz plažu – ističe Oršić.


Naravno, cijelo vrijeme razmišlja o Hrvatskoj. Prati sva zbivanja u našem nogometu, posebno oko Intera i svojih ostalih bivših klubova.

– Normalno da mi nedostaje Hrvatska. Olakšavajuća je okolnost što mi svake godine dolaze roditelji i sestra s obitelji. A supruga je ovdje cijelo vrijeme. Srećom, danas je, s obzirom na moderne metode komunikacije, lako održavati kontakt bez obzira na kojim ste meridijanima.

 Svi prate nogomet

Razgovarali smo još malo o tome kako Korejci doživljavaju svjetski nogomet.


– Svi oni prate europski nogomet, i njihovi igrači kao i naši imaju želju zaigrati u najboljim svjetskim ligama. Sve više prenose utakmice Lige prvaka i englesku ligu – naglašava Oršić.


S obzirom na status kakav uživa na Dalekom istoku, Mislav Oršić i dalje planira ostati u Koreji.

– Iskreno, nakon mog drugog povratka u Koreju shvatio sam da mi je ovdje jako dobro i želim nastaviti dobro igrati i zadržati se ovdje što dulje.


Naravno, još neko vrijeme postojat će neke barijere koje mora svladati. Posebno one jezične...

– Nisam još svladao njihov jezik, ipak je malo kompleksniji. Naučio sam samo onoliko koliko mi treba na terenu za komunikaciju sa suigračima.

Zapadni mediji često izvještavaju o političkim napetostima između Sjeverne i Južne Koreje. Priča li se i u nogometnim krugovima o takvim temama, upitali smo Oršića.

– Ne, o Sjevernoj Koreji ovdje se jako malo razgovara. Koliko sam primijetio, Južnokorejci se njih ne boje i ne daju veliku pažnju tome. Više o tome čujem od obitelji i prijatelja koji se javljaju nakon što nešto čuju na vijestima u Hrvatskoj – zaključio je Oršić.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije