Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA ODLUKA MOO-A

Hrvanje izbačeno s popisa OI sportova, tekvondo se spasio

Neven Žugaj (1)
Igor Kralj/Pixsell
12.02.2013.
u 17:47

Hrvatski tekvondaši konačno mogu odahnuti, no ne i hrvači.

Naime, nakon nekoliko krugova tajnog glasovanja Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora odlučio je da se s liste 25 temeljnih olimpijskih sportova za Igre 2020. isključi hrvanje, a ne moderni petoboj i tekvondo koji su također bili u bubnju.

Ovo glasovanje nije se doticalo jedino ragbija sedam i golfa, sportova koji su prošli put ušli u program Igara. Mali tračak nade hrvanju jest činjenica da je izbačeno kroz vrata, ali može se vratiti kroz odškrinuti prozor.

Dakako, samo ako prođe kvalifikacije u konkurenciji sedam drugih sportova. Budući olimpijski sport članovi MOO-a birat će između hrvanja, bejzbola/softbola, karatea, koturaljkanja, sportskog penjanja, skvoša, wakeboardinga i wushua. Ovih osam sportova predstavit će se Izvršnom odboru MOO-a u svibnju u St. Peterburgu i tada će biti odlučeno koji će od njih biti predloženi na usvajanje 125. kongresu MOO-a u rujnu u Buenos Airesu.

Prvi čovjek Hrvatskog tekvondo saveza prof. dr. Franjo Prot našao se jučer na mjestu odlučivanja, u Lausanneu.

– Ovdje sam jer me je kao dopredsjednika Europskog tekvondo saveza pozvao predsjednik našeg svjetskog saveza da bismo razgovarali o unapređenju našeg sporta. Žao mi je zbog hrvanja jer ono je poznato kao aktivnost kojom su se bavili još i Platon i Aristotel. Nažalost, posljednji olimpijski turnir pokazao je da njihova svjetska federacija ne vodi dovoljno brige o razvoju tog sporta. Osim toga, o tome je bilo govora čak i prije 20-ak godina kad je Artur Takač bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Samarancha – kazao je Prot.

Ključne riječi

Komentara 7

DR
drznedaj
18:33 12.02.2013.

Nije da me bas zanima hrvanje, cak mi je i malo neugodno gledat, al je ipak tradicionalni sport koji jednostavno pripada olimpijskim igrama pa ga nije trebalo izbacit. No, ako je savez stvarno u rasulu mozda nema druge, al onda neka se savez raspusti i osnuje novi i to je to

Avatar Django
Django
18:41 12.02.2013.

Sramota! Klasični sport, jedan od rijetkih koji postoji još iz vremena antičkih Olimpijada. Je, ali tu se ne vrti neka lova, a niti su Ameri, Englezi, Nijemci ili Talijani tu neke fce. Po meni bi bilo logičnije ukinuti dizanje utega, to je doista sport koji u ničemu ne doprinosi zdravlju tijela i duha. Makar, i to je klasični sport.

MO
motherofthree
18:35 12.02.2013.

ZAr je tako teško napisati "taekwondo"??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije