Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFESIONALCI NA OI

Hrgović: Kličko, Fury ili Wilder sigurno neće u Rio

Filip Hrgović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
04.06.2016.
u 20:49

– U profesionalnom boksu vi obično u prvim rundama ispitujete protivnike, a u amaterskom vam stvari stoje tako da je onaj koji dobije prvu od tri runde u 80 posto slučajeva i pobjednik borbe. Zbog svega toga treba drukčije trenirati – objašnjava Pijetraj

Međunarodni amaterski boksački savez (AIBA) donio je dugo čekanu odluku o tome da će ubuduće i profesionalci moći nastupati na Olimpijskim igrama. Što o tome misle hrvatski izbornik i naš najbolji boksač?

– To je dobra odluka, ali neprovediva, ne onako kako su oni to zamislili, a to je da im na Igre dođu najpoznatiji profesionalci. Plan nije razrađen pa mi se čini da je to više da se digne buka, nego što će od toga biti konkretne koristi – kaže izbornik Leonard Pijetraj i dodatno objašnjava:

– Da bi netko došao na OI, on se mora prijaviti matičnom savezu i nacionalnom olimpijskom odboru, a oni možda imaju već neke borce koji su se kvalificirali ili to pokušavaju. K tome, profesionalci ne bi smjeli ni otići na kvalifikacije ako ih za to ne delegiraju nacionalni savezi. Osim toga, veliki profesionalni šampioni time mogu samo puno više izgubiti nego dobiti. Tko će napustiti pripreme za neki bogato plaćen profesionalni meč da bi se pripremao za turnir u amaterskom boksu i da tamo izgubi od nekog sportskom svijetu malo poznatog boksača?

Pomalo besmislena odluka

Vrlo slično razmišlja naš teškaški olimpijac Filip Hrgović:

– Odluka je dobra stvar, ali i pomalo besmislena. Privlačenjem velikih profesionalnih zvijezda želi se podići zanimanje za boks na OI, da bude najgledaniji sport, no bojim se da se to neće dogoditi. Ja bih volio da u mojoj kategoriji nastupaju Kličko, Wilder, Joshua, to bi gledao cijeli svijet, no od toga ništa jer iz perspektive jednog profesionalca koji zarađuje velik novac ovo bi bio prevelik izlet. Morali bi se odreći nekih dobro plaćenih mečeva za nešto u čemu financijske koristi nemaju. Jedino mi se Pacquiao činio kao netko tko bi se u to upustio, jer on je ratnik koji se bori za svoju zemlju, no i on je od toga odustao. Budući da su nenaviknuti na boks, u tri runde profesionalcima se može dogoditi da izgube od anonimusa što im ne ide u prilog. A u Riju će biti jako puno dobrih amatera.

Reakcije iz svijeta profesionalnog sporta pak bile su takve da oni OI doživljavaju kao ugrozu svojih poslovnih interesa.

– Velik bi to rizik bio za borce. Staviti boksača profesionalca na boksača amatera isto je kao i natjerati maratonca da se utrkuje sa sprinterom. Obojica su trkači, ali natječu se u posve različitom sportu – piše u priopćenju organizacije WBC.

Profesionalci bi lošije prošli

S tim se neće složiti naš izbornik Pijetraj, ali ni Hrgović. Obojica ističu da su profesionalci ti koji bi lošije prošli na Olimpijskim igrama jer su nenaviknuti na visok tempo borbe od prve sekunde.

– U profesionalnom boksu vi obično u prvim rundama ispitujete protivnike, a u amaterskom vam stvari stoje tako da je onaj koji dobije prvu od tri runde u 80 posto slučajeva i pobjednik borbe. Zbog svega toga treba drukčije trenirati – objašnjava Pijetraj, a Hrgović dodaje:

– Ja upravo zbog toga ne nastupam ove sezone u Svjetskoj ligi u kojoj se borimo u pet rundi, a možete zamisliti koja je onda razlika između 12 i tri runde. 

>>Preminuo legendarni boksač Muhammad Ali

Komentara 1

SC
schwertransport
13:45 06.06.2016.

Bravo Hrgovicu to je tvoj vrhunac lampanje za novine i nista drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije