Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOĆ PONOSA

Hokejaši Chicaga neće nositi Pride dresove za podršku LGBT-ovcima. Zabrinuti zbog sigurnosti

NHL: Chicago Blackhawks at Colorado Avalanche
Foto: Isaiah J. Downing/REUTERS
1/3
24.03.2023.
u 13:12

Blackhawksi su postali posljednja NHL momčad koja je ograničila aktivnosti Noći ponosa iz raznih razloga. Prije njih od nošenja dresova s temom Pridea odustali su New York Rangers, New York Islandersi i Minnesota Wild. Pojedini igrači u drugim klubovima također su odbili sudjelovati u ovoj akciji.

Chicagho Blackhawksi neće nositi dresove s motivom duge tijekom "Noći ponosa" NHL lige zbog sigurnosnih problema povezanih s ruskim igračima kluba, izvijestio je The Athletic. Chicago Blackhawksi su trebali održati svoju Pride Night u nedjeljnoj utakmici protiv Vancouver Canucksa, međutim momčad je u četvrtak objavila da igrači neće nositi dresove s temom Pridea tijekom zagrijavanja.

Blackhawksi su navodno odlučili ne nositi dresove s temom Pridea zbog nedavnog donošenja ruskog zakona koji ograničava LGBTQIA+ prava. Pozivajući se na dva izvora iz kluba, The Athletic je objavio kako je odluku da se ne nose dresovi s motivom duge donijela uprava kluba, a ne igrači.

Prošlog prosinca ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji zabranjuje "LGBT propagandu" i ograničava "iskazivanje" LGBT ponašanja odraslim osobama nakon što je prije nekoliko godina izglasan zakon kojim je zabranjeno promicanje LGBT načina života usmjereno prema djeci.

Prema novom zakonu svaka radnja ili širenje bilo koje informacije koja se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti u javnosti, na internetu ili u filmovima, knjigama ili reklamama, mogla bi dovesti do kazne.

Chicago Blackhawksa u svom rosteru imaju jednog igrača rođenog u Rusiji, braniča Nikitu Zaiceva. Vratar Anton Khudobin rođen je u Kazahstanu dok je Kazahstan bio dio bivšeg Sovjetskog Saveza, dok je napadač Philipp Kurašev rođen u Švicarskoj, a sin je bivšeg ruskog profesionalnog hokejaša Konstantina Kuraševa.

Blackhawksi su postali posljednja NHL momčad koja je ograničila aktivnosti Noći ponosa iz raznih razloga. Prije njih od nošenja dresova s temom Pridea odustali su New York Rangers, New York Islandersi i Minnesota Wild. Pojedini igrači u drugim klubovima također su odbili sudjelovati u ovoj akciji. Branič Philadelphia Flyersa Rus Ivan Provorov i čuvar mreže San Jose Sharksa Kanađanin James Reimer nisu sudjelovali u "Večeri ponosa" navodeći svoja vjerska uvjerenja.

"U srcu nemam mržnje prema nikome i uvijek sam se trudio prema svima odnositi s poštovanjem i ljubaznošću. U ovom konkretnom slučaju, odlučujem ne podržati nešto što je u suprotnosti s mojim osobnim uvjerenjima koja se temelje na Bibliji, najvišem autoritetu u mom životu," kazao je 35-godišnji kanadski vratar.

Mar 18, 2023; Tempe, Arizona, USA; Chicago Blackhawks left wing Jujhar Khaira (16) celebrates a goal against the Arizona Coyotes during the first period at Mullett Arena. Mandatory Credit: Joe Camporeale-USA TODAY Sports Photo: Joe Camporeale/REUTERS
Foto: Joe Camporeale/REUTERS

NHL promovira kampanju "Hokej je za sve" koja se fokusira na načine promicanja raznolikosti i inkluzije. Međutim, NHL liga se našla na meti kritika homoseksualnih skupina i aktivista zbog nepristrasnog pristupa problemu, ostavljajući klubovima i igračima da odluče žele li i kako podržati LGBTQ+ ili bilo koji drugi cilj.

"Klubovi odlučuju koga će slaviti, kada i kako, uz savjetovanje lige i podršku," stoji u priopćenju NHL-a.

"Igrači mogu slobodno odlučiti koje će inicijative podržati, a mi nastavljamo poticati njihove glasove i perspektive o društvenim i kulturnim pitanjima," dodaje se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije