Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plava petnaestica

Hodžićevo proljeće... Nadmašio je prethodnike s Grbavice

Dinamo - Split
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
13.03.2017.
u 21:07

Armin ovog proljeća trpa kao najslavnije Dinamove devetke i to je najbolja stvar u obrani naslova. Petev mu je dao šansu na pripremama i pogodio.

Plava petnaestica Armin Hodžić (22) dobio je ovog proljeća u Maksimiru pravu priliku i pokazao treneru Ivajlu Petevu da nije pogriješio kad ga je od početka priprema gurnuo u prvi plan.

U prvih pet utakmica nastavka sezone 2016./17. utrpao je golova kao najslavnije Dinamove devetke u povijesti HNL-a i pomalo je šteta što su repovi nakon suđenja u Vinkovcima, kad je reprezentativac BiH s čuvarom na leđima zabio sjajan prvi gol iz trka pogodivši u rašlje, pomalo zasjenili njegove sjajne partije.

Kako je Ćiro slomio Škoru

Mora se priznati – bugarski stručnjak na klupi plavih s Hodžićem je riješio jedan problem koji je cijelu jesen bio poput utega oko vrata u Dinamovoj igri. Dobio je prvog napadača, a modri su postali efikasniji. Kad bi nastavio u tom ritmu, s prosjekom od dva gola po utakmici, došao bi do brojke od 38 pogodaka u sezoni, što bi potuklo sve rekorde. Naravno, ne treba se zanositi. No za 12. titulu zaredom, a to je i Hodžiću i svima u Maksimiru najvažnije, Dinamo treba raspoloženog strijelca. Pogodak za vodstvo u subotnjoj utakmici sa Splitom bilo je remek-djelo na tragu Neymarova projektila protiv PSG-a.

Hodžić je iz sarajevskog naselja Čengić vila, smještenog uz prugu prema Ilidži, gdje se nogomet igrao otkako je fudbala u Sarajevu i gdje je bio prvi teren Željezničara dok se nije preselio na kultnu Grbavicu. A s te su Grbavice u Maksimir često dolazili sjajni igrači. Hodžić je po broju pogodaka, ali i stažu u klubu već sada sve debelo nadmašio. Ovo mu je treća sezona u plavom dresu.

Prvi je bio Ilijas Pašić. U Dinamo je stigao 1959., nakon trećeg naslova plavih, a treneru Milanu Antolkoviću pojačao je navalu u kojoj su još bili Lipošinović, Perušić, Jerković i Matuš. Bio je ljubimac publike, sjajno lijevo krilo, felšom je mogao zabiti iz kornera, a glave mu je zamalo došao hajdukovac Ivo Bego. Da, isti onaj koji je divljački nasrnuo u loži Poljuda na Mamića. Umjesto lopte, Bego je kao igrač u pokušaju izbacivanja kopačkom tako udario Pašića u glavu da je ovaj ostao nepomično ležati. Hitna pomoć ga je odvela. Preživio je. Umro je 55 godina poslije u Švicarskoj...

Početkom sedamdesetih stigao je Fikret Mujkić, i to baš u sezoni kad je Željo dojurio do svog jedinog naslova prvaka Jugoslavije – 1972. Sjajni veznjak, zvali su ga Best s Grbavice, ali ne zbog alkohola (upitno je da li je uopće pio), već zbog skandala koji su se na njega lijepili. Iz Želje je pobjegao jednom u Tursku, no kao mlad igrač nije mogao dobiti ispisnicu. Jednom se, dok je bio na vojnom dopustu, na Benbaši potukao s bivšim suigračem Hadžiabdićem, a završio je na sudu i zbog utaje poreza koju je poricao. Iz Dinama je otišao u nizozemsku Bredu.

A 1987. kao velika zvijezda stigao je sjajni strijelac Haris Škoro! Samo ga je Ćiro mogao slomiti da napusti rodno Sarajevo. U svom mu je stilu rekao: “Sine, djeci sam svojoj uzeo da bih skupio novac za tebe!” Bolesnog mu je oca smjestio na Rebro, svaki ga dan obilazio i brijao! I uvjerio Harisa da ga već na aerodromu čekaju – “mačke”! Haris je zabio 14 golova i otišao u Torino.

Sljedeći je izravno iz Želje došao Radmilo Mihajlović, inače rodom iz Foče. Zabio je devet, a u jednoj ga je utakmici Josip Skoblar postavio za kapetana. Puno godina poslije izjavio je: “Bio sam valjda jedini Srbin koji je bio kapetan plavih! Molio sam nakon toga Zajeca da organizira tajno glasanje za kapetana.” U Dinamu je proveo sezonu 1988./89. (9 golova) i otišao izravno u – Bayern!

Osima posudili i vratili

Odlični branič Vlado Čapljić nije došao iz Željezničara, već iz Partizana 1987., ali je kao rođeni Sarajlija ponikao na Grbavici i vratio se na nju 1990. nakon Maksimira.

– Proveo sam tamo tri divne godine. Iako nije bilježio značajnije rezultate, Dinamo je i tada bio velik klub. Hrvatska sredina tada je po shvaćanjima nogometa bila najbliža Zapadu i zahvaljujući i toj činjenici, sportaši su imali poseban status. A nogometaši naročito – rekao je 2015. Čapljić.

Marija Stanića iz Sarajeva je otjerao rat. U Maksimiru je u šampionskoj sezoni 1992./93. (11 golova) našao spas i odskočnu dasku za grandioznu karijeru koja ga je vodila u Benficu, Parmu, Chelsea... I Francusku 1998. Bio je član prvih 11 brončanih vatrenih.

Armin Hodžić ovog proljeća pokazuje da je zasluženi nasljednik svih tih velikana s Grbavice, među kojima je bio i njen “Strauss” Ivica Osim. Plavi su ga posudili za jednu utakmicu protiv Juventusa i uredno vratili. Jedna od onih procjena...

>>Za više sporta posjetite našu Facebook stranicu Večernji list - Sport

Komentara 2

Avatar zagorac2
zagorac2
05:02 14.03.2017.

kakove gluposti dao kome Splitu neke golove i sad postao nesto ha ha ha vidjet cemo uskoro kad naidju Osjek, Hajduk i Rijeka koliko je dobar

BA
baniček
22:09 13.03.2017.

odličan igrač, i iznimno pošten čovjek, mada malo slabijeg vida pošto je vidio nešto u vinkovcima što nitko na stadionu nije vidio...nepostoječi jedanaesterac. ali znamo da su bosanci prevrtjivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije