Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački mediji o incidentu

'Kako je moguće navodno neprimjetno iscrtati svastiku na travi stadiona'

svastika
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/8
15.06.2015.
u 13:44

Njemački mediji oštro komentiraju incident na utakmici Hrvatska – Italija.

Njemački mediji oštro komentiraju incident na utakmici Hrvatska-Italija. Pojavu svastike na travnjaku smatraju nastavkom "tradicije" sličnih izgreda u hrvatskom nogometu i podsjećaju na "negativne" epizode u vrhu HNS-a, piše Deutsche Welle.

"Ako je točno da je (po jednoj njemačkoj nogometnoj mudrosti, op.red.) istina uvijek na terenu, onda stvari ne stoje dobro za hrvatski nogomet. Jer u tom bi slučaju istina o navijačima Hrvatske, ili barem jednom njihovu vrlo upadljivom dijelu glasila: glupost ne izumire." Tako njemački list Berliner Zeitung u svom današnjem izdanju komentira skandal sa svastikom na poljudskom travnjaku na utakmici s Italijom.

"Podzemne životne forme"

"Ne bi to bila dobra vijest za ostatak čovječanstva, jer bi se morali bojati da se razmnožavaju one podzemne životne forme koje su iscrtale svastiku na travnjaku uoči utakmice Hrvatske i Italije u Splitu", dodaje ovaj dnevni list. A glupost se očito jako velikom brzinom širi i to čak do najviših krugova u zemlji (Hrvatskoj, op. red.), prenosi berlinski list izjavu Zorana Cvrka, sigurnosnog šefa Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Berliner Zeitung podsjeća da je "UEFA tri puta pisala pisma Hrvatskoj vladi, ništa nije poduzeto" (Cvrk) i da je utakmica u Splitu odigrana pred praznim tribinama zbog rasističkih "akcija" Hrvata u Milanu (za vrijeme susreta s Talijanima) i tijekom dvoboja s Norveškom.

"Hrvatska se pribojava sankcija"

"Hrvatska se pribojava sankcija", to je naslov u današnjem izdanju Süddeutsche Zeitunga (SZ). Minhenski se list pita je li izvjesno izbacivanje Hrvatske iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine i podsjeća da svastika u Splitu nije prvi takav "slučaj". Uz spekulacije o visini moguće kazne, SZ postavlja i nekoliko pitanja. Zašto UEFA nije prekinula utakmicu u takvim okolnostima? I kako je moguće navodno neprimjetno "iscrtati" svastiku na travi stadiona na kojem se igra kvalifikacijska utakmica za EURO 2016?

Minhenski dnevnik prenosi isprike HNS-a za "sramotu" iz Splita. Ali ne zaboravlja svoje čitatelje podsjetiti na "negativne" epizode u prošlosti Hrvatskog nogometnog saveza i hrvatskog nogometa u kojem su, kako piše SZ, "nacionalistički ispadi svakodnevica".

"U čast Joea Šimunića"

Süddeutsche pritom podsjeća na epizodu oko Josipa Šimunića ("Za dom spremni" na Maksimiru), izjavu Davora Šukera kako će "Hrvatska Svjetsko prvenstvo igrati u čast Joa Šimunića", istog tog Šukera koji je "1996. posjetio grob ustaškog vođe Ante Pavelića u Madridu i tamo se dao fotografirati kao hodočasnik na grobu ratnog zločinca" (SZ).

"Nogomet u Hrvatskoj obilježen je manipulacijama, sumnjivim transferima i mafijaškim strukturama, utakmice prve lige odigravaju se gotovo pred praznim tribinama", piše ovaj ugledni njemački list u svojoj analizi stanja najpopularnijeg sporta u Hrvatskoj.

>>Koketiranje s ostacima fašizma na ovim prostorima traje 25 godina. I sada to skupo plaćamo

>>Pregledavaju se snimke ulaza na stadion u posljednjih 10 dana

 

Komentara 117

MA
macor
14:23 15.06.2015.

I ja polako pocinjem vjerovati da je ovo djelo Udbe i njenih bivsih clanova. Garavi se vise u medijima ne spominje jer su svi zauzeti svastikom.

AI
airforceone10
14:11 15.06.2015.

Njemci odgovor na ovo pitanje znaju vrlo dobro. a ako ćemo tako onda se još više čude pitanju kako je moguće da DORH prijeti svjedocima koji su pozvani svjedočiti protiv udbaških ubojica.

SN
snjezablazevic1964
14:08 15.06.2015.

naravno da je nemoguce a nije to sigurno nacrtao ni neki baja štovatelj kkukastog križa to je 10000% sabotaža hnsa i repke od strane jugofila i kkomunjara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije