Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera

HNS ne može kazniti Šibenik, ali Zec može otići bez odštete!

Ermin Zec
Nino Strmotić
26.12.2009.
u 19:32

Prema nekim tumačenjima igrač bez valjane radne dozvole više nema ni obveza prema klubu, što znači da Šibenik gubi barem dva milijuna eura.

I dok Šibenik, HNS i MUP međusobno prebacuju odgovornost za slučaj Zec, koji je otkrio Večernji list, bugojanski bi nogometaš čak mogao i profitirati! Prema nekim izvorima, s obzirom na to da igrač nema valjanu radnu dozvolu, prestaju i njegove obveze prema klubu pa Šibenik nema na osnovi čega tražiti odštetu. Što znači da bi Zec mogao nesmetano pronaći novi klub, a Šibenik ostati bez dva milijuna eura ili više, koliko traže.

Bilo kako bilo, nevjerojatna je spoznaja da je najbolji nogometaš Prve HNL po izboru klupskih kapetana od 25. rujna igrao bez radne dozvole. Taj podatak dovoljno govori i o šlampavosti naših ne samo nogometnih tijela. Radnu dozvolu prema zahtjevu poslodavca izdaje MUP, a glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić kaže:

– Nogometaš mora imati dvije vrste radnih dozvola, klasičnu i poslovnu. Za klasičnu dozvolu potrebno je predočiti ugovor o treniranju, a druga je inačica radne dozvole za obavljanje samostalne sportske djelatnosti jer se, prema Zakonu o športu, nogometaši kod nas tretiraju kao obrtnici – kaže Srebrić.

A Zec tri mjeseca nema ni jednu! Kako je to moguće?

– Ne znam, i meni je to teško vjerovati.

U Engleskoj je radna dozvola preduvjet za sklapanje ugovora s igračem, a kod nas je to obrnuto! Provjerava li netko iz Saveza radne dozvole igračima?

– Ne, HNS nema ništa s tim. To je u domeni inspekcije rada. Za nas postoje valjanje natjecateljske knjižice igrača.

Nije li nelogično da natjecateljska knjižica ima rok trajanja duži od radne dozvole!?

– Datumi su drukčiji jer se dokumenti izdaju u različito vrijeme. No, nakon ovakvih slučajeva može se razmišljati o korekcijama u propisima.

Mogu li Zec i Šibenik sada biti kažnjeni?

– Ne, drugi klub mogao je najaviti žalbu na Zečevo igranje u roku 48 sati nakon utakmice.

Kakve su inače sankcije predviđene za igrača i klub?

– Ukor te novčana i vremenska kazna. Oduzimanje bodova nije predviđeno.

Što sada može HNS učiniti, posebno u svjetlu izjave direktora Šibenika Marka Karađole, koji je rekao da klub svjesno nije produljio radnu dozvolu jer Zec ionako na zimu odlazi sa Šubićevca?

– Ako je to doista rekao, riječ je o nepoštivanju propisa. No, HNS ne može sada ništa učiniti, osim upozoriti sve klubove da im se tako nešto ne dogodi – kaže Srebrić.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lux020
21:28 26.12.2009.

A što mislite što bi bilo da se ovo dogodilo u Engleskoj???E jesmo država,nema što!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije