Naslovnica Sport reprezentacija

HHO: Navijače je ujedinio samo poklič "za dom spremni"!

Manja grupica od nekoliko desetaka navijača na sjevernoj tribini pokušavala je nametnuti usklike kao što su ''jebo vas Štimac''
09. rujna 2012. u 13:30 40 komentara 6 prikaza
Hrvatska Makedonija, navijači (1)
Foto: Marko Prpić/PIxsell

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u sklopu projekta "Izravna prevencija naviojačkog nasilja" objavio je priopćenje koje se odnosi na utakmicu Hrvatska Makedonija. Priopćenje donosimo u cijelosti:

"U sklopu projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja, promatrači HHO-a zabilježili su slijedeća događanja vezana uz međunarodnu nogometnu utakmicu između Hrvatske i Makedonije, odigrane u Zagrebu 7. rujna 2012. u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu.

Usprkos činjenici da je dio medija, predvođen izdanjima Europapress Holdinga (EPH), objektivno gledajući, pozivao navijače na bojkot utakmice, pravdajući to argumentom preskupih ulaznica, na stadionu Maksimir okupilo se oko 15 000 navijača (u skladu sa Zakonom, stadion ima brojače ulaznica).

Valja naglasiti da inače mediji EPH (Jutarnji list, Slobodna dalmacija i drugi) vrve člancima punim govora mržnje i govora iz mržnje protiv Hrvatskog nogometnog saveza, pojedinih klubova i pojedinaca. No jednako tako i protiv HHO-a zbog pokrenutog projekta Izravna prevencija navijačkog nasilja (autori Romana Eibl, Alen Lisički, Jurica Pavičić, ali i pojedini novinari iz drugih medija). Vokabularom i iskazanom mržnjom neodoljivo podsjećaju na medijsku atmosferu iz vremena režima Franje Tuđmana.

Medijsku scenu upotpunio je i portal Index, koji je ''slučajno'', uoči utakmice objavio članak s fotografijama transparenta koje su na ogradi sjedišta Hrvatskoga nogomentnog saveza u Rusanovoj ulici objesili ''navijači'', a glasio je ''Navijačko ujedinjenje za vaše uništenje''. I jedno i drugo bilo je priprema za stvaranje negativne atmosfere unaprijed, protiv hrvatskoga nogometa, a što se samo djelomično ostvarilo tijekom utakmice.

Manja grupica od nekoliko desetaka navijača na sjevernoj tribini pokušavala je nametnuti usklike kao što su ''jebo vas Štimac'', ''HNS pederi, nogomet ste sjebali'', ''jebo vas Mamić'', a ''podršku''nogometašima na terenu pružali su skandiranjem ''igrajte pičkice''. Ovo navijanje nije prihvatio najveći broj gledateljstva, osim jednako tako male grupice, očito strateški raspoređenih navijača  na istočnoj tribini. Dio gledatelja utakmicu je, uz korektno navijanje, nezadovoljnih  igrom i rezultatom hrvatske nogometne vrste, popratio zvižducima.

Samu činjenicu da navijači nacionalne momčadi unaprijed diskvalificiraju vlastitog izbornika, igrače i nogometni savez šokirao je i trenera Reala Madrida Jose Mourinha, nazočnog na utakmici, kao i rukovodstvo Makedonskoga nogometnog saveza. Njihova je zajednička poruka da je ovakvo navijanje na stadionu za nacionalnu momčad kod njih nepojmljivo.

Jedino što je ujedinilo gledatelje, osim povremene snažne podrške nacionalnoj momčadi i radosti zbog postignutog zgoditka, je zajedničko skandiranje (u 61. minuti), fašističkog poklika ''za dom - spremni'', što je bio službeni pozdrav u vrijeme Pavelićeva fašističkog ustaškog režima, a postao je uobičajena pojava na nogometnim utakmicama hrvatske nogometne vrste.

Nakon utakmice policija je privela 15 navijača, pripadnike Armade (navijača HNK Rijeka), zbog tučnjave sa zaštitarima, kao i pripadnike Torcide (navijača HNK Hajduka) i Bad Blue Boysa (navijača GNK Dinama), zbog međusobnog fizičkog obračuna.

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik"

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • aussieboy:

    Cicak je objektivno prokomentirao dogadjaje prije i za vrijeme utakmice, to sto se njegovo misljenje razlikuje od tvog misljenja LINI TOVARE, to je tvoj problem, i Cicak je lijepo uocio da pojedine medijske kuce i novinari nemaju ni trunka objektivnosti ... prikaži još! nego se vode senzacionalistickim pristupom i koriste medijski prostor za osobni rat protiv pojedinaca u hrvatskom nogometu, umjesto da daju podrsku kako mnogi kazu jedinoj svijetloj strani hrvatskog nogometa a to je NASA reprezentacija, a pojedini navijaci trebali bi poceti razlikovati HNL od reprezentacije i navijati za nju, a ne da nam se cijeli svijet smije kako oni daju potporu svojoj reprezentaciji. I u drugim nogometnim savezima sirom svijeta nisu zadovoljni s celnistvom saveza zbog razno razni razloga, ali NAVIJAJU ZA nacionalni tim!!!

  • hr76:

    I "Deutschland uber alles" je bila službena njemačka himna u vrijeme Hitlerovog režima, pa nitko niti riječ ne smije reći protiv nje. "Za dom spremni" treba isto rehabilitirati kao domoljubni uzvik, pogotovo što su s istim ginuli hrvatski branitelji u ... prikaži još! Domovinskom ratu, za dom, hrvatski dom!

  • CHMC92:

    Mislim, tko je jos lud da vjeruje ovom Cicku...