Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedmo kolo HNL-a

HHO: Antinavijači Dinama vrijeđali, piromanska fešta u Rijeci

Dinamo Zagreb (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
04.09.2012.
u 10:47

U 20. minuti Armada je počela pozdravljati Hajdukovce pokličem: ”Ubij, ubij, ubij tovara!”

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt ”Izravna prevencija navijačkog nasilja”, a njihov cilj je pridružiti se onim društvenim grupacijama koje se suprotstavljaju nasilju na našim sportskim terenima, a poglavito na nogometnim utakmicama. Evo njihova izvješća 7. kola HNL-a:

Utakmica Lokomotiva Dinamo 1:3

Oko 100-150 antinavijača koji se nazivaju BBB ovaj put su se smjestili na središnjem dijelu zapadne tribine budući da je Lokomotiva bila domaćin utakmice pa je sva publika smještena na zapadnu tribinu. Uglavnom je riječ o populaciji od 18-20 godina, uz nekoliko izuzetaka, ”dirigenata” koji su određivali sadržaj i način navijanja. Najveći dio mladića imao je na glavama kapuljače i kape, očigledno zbog onoga što se dogodilo u drugom poluvremenu. Od 5. minute do kraja utakmice slušali smo prostačko navijanje s poznatim sadržajem: ”Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, ”Mamiću, Mamiću, jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi”, ”Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave”.

Antinavijači su zagovarali obračun s policijom, skandirali: ”HNS pederi..”, i slično. Takvi su se poklici ponavljali kroz cijelu utakmicu. U 75.minuti prvo je bačena jedna baklja na prostor između svečane lože i ograde, potom jedna u teren. Onda je upaljeno još nekoliko baklji, zapaljeno pet stolica koje su gasili vatrogasci. Četiri piromana odmah je policija odvela sa stadiona.

HHO će ubuduće za palitelje baklji na stadionu koristiti termin ”piromani”. Ovaj termin posudili smo od uvaženog kolumnista iz Slobodne Dalmacije. Držimo kako nema nikakve razlike u mentalnom sklopu između onih koji pale hrvatske šume i hrvatske stadione, pa bi pravna država prema njima trebala postupati na isti način.

Utakmica Rijeka Hajduk 1:0

Pred ulazom na stadion Kantrida nalazi se ploča na kojoj piše kako je zabranjen unos pirotehničkih sredstava. U tih 11 točaka nanizan je još cijeli niz zabrana ponašanja na stadionu. Međutim, odmah ispod tribine B uočljiv je prodavač pića u bijeloj majici na kojoj piše ”mrzim Hajduk”. Konačno, na www stranici riječkog kluba, nalazi se velika slika piromanske fešte na zapadnoj tribini Kantride s jedne od proteklih utakmica, što je u suprotnosti s proklamiranim načelima. Armadini piromani priredili su takvu feštu usprkos pomnom pretresu publike pri ulazu. Tijekom cijele utakmice bilo je nebrojeno mnogo baklji, od kojih su se mnoge spustile i na atletsku stazu iza Hajdukove mreže, ispod zapadne tribine, gdje se tradicionalno nalaze navijači Armade.

U 20. minuti Armada je počela pozdravljati Hajdukovce pokličem: ”Ubij, ubij, ubij tovara” (tovar – magarac, pogrdni naziv za stanovnike Dalmacije, što spada u set regionalnog rasizma). Torcida odgovara s ”riječke pičke”, i to se nastavlja od vremena do vremena. Navijači Hajduka – Torcida, imali su i šovinističku inspiraciju izraženu u pjesmici: ”Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba”, što je parafraza slogana ”Srbe na vrbe”, iz vremena Pavelićeva ustaškog režima.

Pod kraj drugog poluvremena Armada je priredila pravu piromansku bakljadu, uz nekoliko petardi zvanih ”topovski udar” sa snažnom detonacijom. Gusti dim i miris paljevine u zraku prekrili su teren pa je sudac bio prisiljen na 4 minute prekinuti utakmicu. Spiker na stadionu pozvao je navijače: ”Nemojmo se više igrati bakljama”. Armada nakon toga skandira: ”Jebo vas Čičak”, pa ”Jebo vas Mamić”, ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Torcida s istoka poručuje: ”Armada, šaka jada”, na što im Armada odgovara ”tovarske pičke”, a ovi uzvraćaju s ”riječke pičke”. U 80. minuti Torcida skandira: ”Ubij, ubij, ubij Srbina”. Nakon postignutog gola iz jedanaesterca, opet piromanska bakljada.

Utakmica Osijek Slaven Belupo

Stadion Gradski vrt, oko tisuću gledatelja. Uobičajene mjere zaštite, navijanje je bilo uglavnom korektno osim skandiranja: "HNS pederi, nogomet ste sjebali" kao i ”Jebo vas Šuker”, u 79.minuti. Nakon vodstva Slavena, Kohortini pripadnici počeli su skandirati: ”HNS pederi”, a istočna tribina je pojačala s ”Jebo vas Šuker”. U 60. minuti upaljena je jedna baklja.

HHO konstatira kako ni jedan medij u Republici Hrvatskoj nije objavio pojedinosti o događanjima na hrvatskim nogometnim terenima. Očigledno je riječ o pokušaju medija da sakriju pod tepih događanja koja ne odgovaraju njihovoj željenoj percepciji današnjeg stanja u nogometu ili se pak radi o neprofesionalnom obavljanju poslova novinara izvjestitelja s nogometnih terena. Smatramo da se ovakvim neobjektivnim i neistinitim izvješćivanjem daje prešutna podrška ovakvom pogubnom načinu navijanja.

Ključne riječi

Komentara 45

BO
bomba
11:10 04.09.2012.

Ne razumijem zašto vlada ne donese zakon o huliganstvu? Kad je Mamić rekao da država treba da se pozabavi sa ovim problemom prostakluka, ministar Jovanović izjavio da to nije problem vlade već Dinama. Zar je Dinamov problem takav da samam Dinamo treba procesuirati izgrednike? Država se treba pozabaviti ovim problemom jer nije samo slučaj da Dinamovi navijači prave nerede već je to epidemija među navijačima. Isto tako kad se jednom osude izgrednici treba im dati do znanja da će u svim ispravama biti označeni kao huligani tako da kad putuje negdje da svi znaju na granici tko je huligan i ne dozvoli mu ulaz u državu. To treba donijeti zakon vlada a ne Mamić.

JO
jolly
11:14 04.09.2012.

Gospodo iz HHO, zar stvarno mislite da će policija početi raditi svoj posao jer ste vi ovdje objavili tko je kome psovao mater? Dok opet ne dođe do ranjavanja ili nedaj bože smrti na nekome od stadiona, možete vi pisati koliko hoćete.

DU
Deleted user
11:04 04.09.2012.

"Antinavijači Dinama" , "anti" u svakom slučaju jesu a "navijači" sigurno nisu , prije bi ih se moglo nazvati anarhistima jer za njih vrijedi "čim gore to bolje".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije