Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petra Majdič svladala strašne bolove i uzela broncu

Heroina Igara!

Petra Majdič
Foto: Reuters
1/4
18.02.2010.
u 18:00

Petra Majdić pala je u jarak i nesvijest, a uzela broncu s tri slomljena rebra i probijenim plućnim krilom. Unatoč strašnim bolovima, nije htjela propustiti dodjelu medalja.

Unatoč pravoj kalvariji koju je prošla, slovenska nordijka Petra Majdič (30) osvojila je brončanu medalju u sprintu, na stazi dugoj 1400 metara. Policajka iz gorenjskog Dovja domogla se pobjedničkog postolja nakon što je pala u jarak dubok tri metra, a potom tijekom višedijelnog natjecanja dva puta padala u nesvijest.

Slomila štap i skiju

Samo 20 minuta prije početka kvalifikacija, pri padu s visine u od tri metra slomila je oba štapa i skiju. Nakon što je čuo zapomaganje, blatnjavu i krvavu pronašao ju je trener Ivan Hudaš. Kad su je izvukli, 15 minuta mogla je samo ležati. U tim je trenucima mislila da je za nju sve gotovo, no tada je uskočio njezin osobni psiholog Matej Tušeki:

– Dvadeset i pet godina čekala si olimpijsku medalju, ne možeš sada odustati. Moraš to učiniti za sebe.

Petra se s time složila, no kako su kvalifikacije već završile, trebalo je moliti tehničku komisiju da je ipak pusti na start. Budući da je riječ o kraljici sprinta, svi su se suglasili pa je s brojem tri krenula posljednja te kvalifikacije završila kao 19. i prošla dalje.

Nakon ulaska u cilj, pala je na koljena i ruke i počela zapomagati. Organizatori su ju odnijeli sa staze, a ona je potom pala u nesvijest. Odvezli su je u olimpijsko selo na ultrazvuk i infuziju. Ustanovljeno je da nema lomova ni unutarnjeg krvarenja.

Odbila anesteziju

– Kanadski liječnik ponudio joj je lokalnu anesteziju, no ona je to odbila jer bi joj se s time mišići stegnuli, a to bi značilo kraj utrke – prepričavao je novinar mariborske Večeri Boris Planinšič.

Petra pije tabletu protiv bolova, vraća se na stazu i pobjeđuje u četvrtfinalu. Odlazi s trenerom do šatora i opet pada u nesvijest. Kad se probudila, ugledala je Aleša Peljhana, šefa za nordijske discipline, koji joj kaže:

– Petra, nema smisla da se više mučiš.

No, neumorna Petra odbija ne nastupiti. Na scenu opet stupa psiholog koji joj govori o prilici života. Nakon uzbrdice, Petra je u polufinalu posljednja, no nekako ipak dolazi na četvrto mjesto i u finale ne ulazi po plasmanu nego po vremenu.

Kako je između polufinala i finala samo nekoliko minuta, nije više imala kad pasti u nesvijest. Finale završava kao treća, samo šest desetinki iza druge Kovalčikove. Nakon ulasku u cilj opet pada, ponovno stiže medicinska ekipa i nose je u šator. Oko šatora nastaje strka, čujemo jednu osobu koja u vezu kaže da imaju "medical emergency" i traži pojačanje.

– Uh, to je nevjerojatna priča po kojoj bi se mogao snimiti najbolji slovenski film svih vremena, bolji i od "Kekeca" – šali se kolega.

Kako i priliči junakinji, Petra je odbila otići u bolnicu, već je inzistirala na tome da ode na proglašenje. Jer, draži olimpijskog postolja nema ravne.

 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
marijoju
20:25 18.02.2010.

Only after the final did Majdic agree to go to hospital, where an ultrasound exam revealed scrapes on her back, \"a big punch on the muscles\" but no broken bones. NETKO JE IPAK MALO PRETJERAO ILI eurosport nije u pravu????? bez obzira na velicinu povrede, svaka cast Petra! Cestitam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije