Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMOAC U HRVATSKOJ

Havaji su super, ali sad moram na Jadran! Kažu da su provodi odlični

06.11.2017.
u 21:28

– Vjerujte da većina stanovnika Samoe ne da ne znaju gdje je Hrvatska nego nikad nisu ni čuli. Ukratko, Samoa se sastoji od dva velika otoka, glavni grad je Apia koji ima 40.000 stanovnika. Govori se samo dva jezika, engleski i samoanski – ispričao je simpatični Deon.

Ragbi reprezentacija Hrvatske do sada je u svojim redovima imala igrače iz Južne Afrike, Argentine, Australije, Novog Zelanda, a sada prvi put i iz Samoe. Na Malti je za Hrvatsku debitirao 21-godišnji Deon Xavier Mau’u. Igra na poziciji centra i s obzirom na svoje kilograme, odnosnu mišićnu masu, prilično je brz. No, kao i većina ostalih igrača nije se proslavio u susretu s Maltom pa je u drugom poluvremenu bio zamijenjen.

- Iskreno, za mene je sve ovo prilično novo. Nisam se snašao, tek sam se upoznao sa suigračima, odradili smo tek nekoliko treninga – rekao je Deon.

Možda dovedem i braću

Dojam je da ste prilično tihi i povučeni?

- Istina. Kada dođem u okruženje gdje nikoga ne poznajem, onda obično šutim i promatram što se događa oko mene. Inače, nisam tako šutljiv. Kad sam sa svojima, onda sam prilično veseo – iskreno je Mau’u.

Otkud vi u hrvatskoj reprezentaciji?

– Jedan dan nazvao me izbornik Yelavich koji je dobio moj broj mobitela preko jednog mog prijatelja koji također igra ragbi. Bio sam, naravno, zatečen i nisam mu mogao odmah odgovoriti želim li igrati za Hrvatsku. Morao sam se posavjetovati sa svojim roditeljima i braćom. Na kraju sam odlučio da probam pa što ispadne – kaže Deon.

A vaša poveznica s Hrvatskom?

– Mama mi je Hrvatica. Tako da nije bio nikakav problem dobiti hrvatsku putovnicu. Inače, nikad do sada nisam bio u Hrvatskoj pa je ovo bila sjajna prilika da upoznam domovinu svoje majke.

A igraju li i braća ragbi?

– Naravno. Jedan je bolji od drugog, a ja sam ipak najbolji, ha ha. Već sam razgovarao s braćom i možda jedan od njih dvojice također obuče hrvatski dres – istaknuo je.

Kako ste počeli igrati ragbi?

– Pa i nisam imao neki veliki izbor sporta u Samoi. Ondje se igra isključivo samo ragbi, kriket i nettbal. Ako ne znate što je ovo posljednje, moram reći da je to sport koji je jako sličan košarci. Igra se na koš, ali bez table i igraju sedmorica protiv sedmorice. Kako sam bio malo jači, onda sam izabrao ragbi. Išlo mi je jako dobro pa sam dogurao do reprezentacije Samoe i igraju sam na Svjetskom prvenstvu do 20 godina koje se održavalo na Novom Zelandu. Inače,Samoa od 1991. godine igra na svakom Svjetskom prvenstvu. Dvaput smo došli do četvrtfinala. Jasno, teško mi je bilo upasti u reprezentaciju Samoe pa sam se odlučio za Hrvatsku. Moj san bio je jednom zaigrati na Svjetskom prvenstvu, a čini mi se da će to ostati samo san jer je realno da Hrvatska ondje nikad neće zaigrati – kaže Deon.

U mlađim dobnim skupinama igrao je u ligi Novog Zelanda.

– Svi najbolji igrači Samoe uglavnom igraju na novom Zelandu i Australiji. Malo ih igra u Europi – istaknuo je Deon koji trenutačno igra u prvoj nizozemskoj ligi.

Volim sumo borbe

Pored ragbija, voli gledati sumo borbe.

– Da, možda će zvučati čudno, ali sumo je dosta popularan u Samoi. Imamo dva odlična sumo borca – Musashimaru i Konishikija.

Sad kad je postao Hrvat, želja mu je provesti ljeto negdje na Jadranu.

- Moji novi suigrači odmah su mi dali sto prijedloga kamo otići i gdje su najbolji provodi. Inače, kako je Samoa blizu Havaja, kao mali znao sam tamo odlaziti na odmor – rekao je.

U Hrvatskoj se jako malo zna o Samoi, osim da je tamo negdje daleko...

– Ha, ha. Vjerujte da većina stanovnika Samoe ne da ne znaju gdje je Hrvatska nego nikad nisu ni čuli. Ukratko, Samoa se sastoji od dva velika otoka, glavni grad je Apia koji ima 40.000 stanovnika. Govori se samo dva jezika, engleski i samoanski – ispričao je simpatični Deon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije