Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO ZBOG LEKE

Hajduk konačno ima igrača Livajine kvalitete, a Leko je pokazao da ima autoritet

Vadis Odjidja-Ofoe
Ivo Čagalj/Pixsell
16.08.2023.
u 11:03

Neki su sumnjali u Odjidju, govorili da je prestar za nogomet na najvišem nivou, no 34-godišnji Belgijac ganskih korijena u četiri je utakmice pokazao da će biti veliko pojačanje za splitsku momčad

Hajduk ga je predstavio scenom iz "Matrixa", a publiku na Poljudu osvojio je već nakon tri utakmice. Bio je bez kluba, nakon rastanka s Gentom u kojem je počeo i kao kapetan završio karijeru, odigravši 44 utakmice prošle sezone i više od 500 službenih utakmica ukupno u karijeri u različitim natjecanjima i u ozbiljnim klubovima. Norwich je platio pet milijuna eura da ga dovede u Premiership, iskusio je ludilo Championshipa, a prije povratka u Gent bio je član Olympiakosa te se u Grčkoj dobro upoznao s kvalitetama Marka Livaje. A Ivan Leko beskompromisno je rekao kako je Odjidja igrač upravo Livajine kvalitete.

Bivši kapetan Genta

Redom su Hajdukovi legendarni igrači s kojima smo razgovarali o Lekinu miljeniku – jer trener Hajduka bio je odlučan da ga dovede unatoč brojnim upitnicima koje je 34-godišnjak sa sobom donio – o njemu kazali istu stvar, da je pravi znalac i da je to jasno od prvog dodira s loptom. No, podijeljena su bila mišljenja o takvom transferu i perspektivi za Hajduk.

– Vidi se da on razumije sve, rekao bih da praktički nema slabosti u igri. Osim što je nespreman i ja takve poteze ne razumijem – reći ce Nikica Cukrov, a sličnog stava je i Ivan Gudelj koji smatra da treba razvijati više mladih igrača u vlastitom pogonu.

– Da, nešto kao Pukštas, on ima lijep put, ali bit će i oscilacija i to treba istrpjeti – kaže Gudelj.

I baš zato je Leko inzistirao na Odjidji kojeg poznaje i kao igrač i kao trener iz belgijske lige gdje bivši kapetan Genta te igrač Anderlechta i Bruggea, s više od 300 nastupa u natjecanju, stekao status nacionalne legende. I to je otprilike sve što su o njemu znali navijači Hajduka kada je stigao u Split.

Iako je u Hrvatskoj igrao i prije dolaska u Hajduk, na Maksimiru je gostovao s Bruggeom u utakmici 3. pretkola Europa lige iz koje puno više pamtimo promašeni Sammirov penal nego igru belgijskog veznjaka, koji ima i putovnicu Gane. Za Brugge je tada nastupao i Ivan Perišić, prijateljstvo su održali do danas. I vrlo brzo Odjidja je polovio aktualnosti oko kluba, pa je Perišiću u prepisci na Instagramu poručio: "Ivane, vrime je." Detaljnije ga je predstavio sportski direktor Hajduka Nikoličius, kao malo kojeg igrača kojeg je dosad potpisao.

– Posjeduje elitne tehničko-taktičke karakteristike, izraženu nogometnu inteligenciju, brza i kvalitetna rješenja s odličnim pregledom igre i percepcijom prostora. Svojim otvaranjem i pozicioniranjem u fazi obrane i fazi napada drži stabilnost momčadi i balans linija. Igrač je liderskih karakteristika i pobjedničkog mentaliteta.

VEZANI ČLANCI:

A onda je u derbiju s Dinamom, u prvom kolu sezone, ušao s klupe i donio Hajduku energiju koja je osim promašenog penala Petkovića bila ključ Hajdukove pobjede. Pa je potom startao protiv Rijeke, a Leko je taj potez komentirao riječima: "Vjerojatno se i sam Odjidja iznenadio kad je vidio da kreće od prve minute." Skupio je dosad pet nastupa, tri put ušavši kao zamjena, zadnji put protiv Belupa kada je ponovno energija s klupe bila presudna u pobjedi. Odjidja je navijače oduševio stilom ide, a Hajduk je s njim dobio ono što mu je silno nedostajalo: igrača koji može dodati loptu Livaji, koji ide okomito, ali i donosi sigurnost uz golemo iskustvo, odradio je i više od sto utakmica u Europi. Može pokriti sve pozicije u vezi, i gotovo da nema slabosti u igri. Hoće li zbog njega i Rokasa Pukštasa koji bi mogao postati jedna od najvećih Hajdukovih prodaja u budućnosti, ispaštati Benrahou, pitanje je koje su mnogi postavili nakon prve utakmice s PAOK-om kada su zazivali da ga Leko uvede. No, ako bismo trebali izdvojiti razloge zbog kojih bi Hajduk mogao pobijediti u Solunu, jedan od njih sigurno bi bio činjenica da Leko u tu pobjedu silno vjeruje. Iako ne emitira euforiju, ne spominje titule niti daje suluda obećanja, njegovo zadovoljstvo je očigledno i osmijeh mu me silazi s lica.

Stigao zbog Leke

Momčad srasta oko njega, on je sada najsigurnija karika i ima golem autoritet, jer ako može po strani držati perspektivu od deset milijuna eura, koliko je klub procijenio budući transfer Luke Vuškovića i ubaciti u igru poluspremnog 34-godišnjaka, to govori puno više od odluke hoće li u vezi biti Benrahou ili Odjidja.

VEZANI ČLANCI:

Odnos Leke i Odjidje k tome nije intiman, Leko ga nikad u karijeri nije vodio. Veliku zaslugu za njegov dolazak ima i Lovre Kalinić s kojim je u prisnim odnosima.

– Ipak, da Leko nije tu, nisam siguran da bi se dogodio transfer i da bi mene Hajduk uopće razmatrao za pojačanje. Bilo mi je od presudne važnosti da dođem u klub gdje me trener poznaje i želi iskoristiti sve moje kvalitete – rekao je Odjidja.

Komentara 3

Avatar Asterix
Asterix
11:32 16.08.2023.

Odjidja, nikad nisam ćuo za to dalmatinsko prezime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije