Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RONALDO Brazilac je petnaestim pogotkom postao kralj strijelaca na SP-ima

Gutač žena i rekorda

sp-ronaldo-txt.jpg
import
28.06.2006.
u 19:14

Iz svih smjerova žuti dresovi slijevali su se prema Dortmundu, Seleç?o je pokret koji je zaludio svijet, opčinio mase. Na desetke tisuća žuto-zelenih majica u gradu i na stadionu, najmanje Brazilaca. - Ima nas možda četiri tisuće iz Brazila. Ovo je za nas preskupo - pričao je dvadesetpetogodišnji navijač koji pati za svojom kćerkicom i, kao i dio njegovih prijatelja, napušta Njemačku.

Ostatak SP-a gledat će uz televizor, kao i većina Brazilaca. No, puno Nijemaca i Njemica, pa i ostalih Europljana, luduje ovih dana za nogometom. Odjenuli su brazilska obilježja, kupili ulaznice i čekali čaroliju.

U devedeset minuta susreta s Ganom Brazilci su ostali dužni, to je trenutačno blijeda kopija momčadi koju svi vide u Berlinu 9. srpnja s Božicom u ruci. Većina se igrača jedva vuče, nisu u ritmu sambe, prije je to dosadni sentiš.

A onda se u 5. minuti pojavio on. Iako mu se trbuščić nazire, iako kada suparnik napada "kampira" na centru i kada ga vidite pomislite da bi najradije prilegao, u sekundi munjevito primi Kakinu odličnu loptu, ode do vratara, proda mu "bicikl", tribine samo uzdahnu, a spiker u mikrofon već viče "Ronaldooooooo!". Bio je to trenutak za povijest, znao je to i omaleni starčić, digao se i zapljeskao.

- Znao sam da će to napraviti Ronaldo. Bilo je samo pitanje vremena. Drago mi je zbog njega, veliki je strijelac - priznao je Gerd Müller, jedna od njemačkih nogometnih ikona. Petnaesti pogodak na trećem prvenstvu, jedan više od Gerda. Brazilac je svojedobno bio "nogometni mister svijeta". Jednom je odlučio SP (dva pogotka Njemačkoj 2002. godine), jednom misteriozno preskočio finale kada su 1998. godine Brazilci izgubili od Francuza.

Uz nogometnu genijalnost, karijeru su mu obilježile brojne i teške ozljede, ali i preslatki, gotovo razvratni život. I u Weggisu uoči SP-a do pet ujutro su oko njega bile četiri "lopte". Peta je ostala tamo dolje, na igralištu. Ona je posljednjih godina više patila. Gutač žena i rekorda. Il Fenomeno - svakako!


Pogoci na SP-ima

1998. FRANCUSKA
Brazil - Maroko 3:0 (jedan pogodak);
Brazil - Čile 4:1 (2);
Brazil - Nizozemska 4:2 (1:1) (1);
2002. JAPAN I JUŽNA KOREJA
Brazil - Turska 2:1 (1); Brazil - Kina 4:0 (1); Brazil - Kostarika (2); Brazil - Belgija 2:0 (1);
Brazil - Turska 1:0 (1);
Brazil - Njemačka 2:0 (2);
2006. NJEMAČKA
Brazil - Japan 4:1 (2);
Brazil - Gana 3:0 (1)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije