Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muke po Igrama

Gubi se utrka s vremenom: Čak niti djelotvorno cjepivo neće biti jamstvo da je problem riješen

Olimpijske igre u Tokiju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
14.07.2020.
u 08:10

Ključni (financijski) problemi organizatora bit će osigurati hotele, transport i volontere za sljedeće ljeto, a najveći kamen spoticanja jest Olimpijsko selo koje je izgrađeno da bi nakon Igara bilo useljivo za kupce istih stanova

Među Japancima sve je više skeptika oko održavanja Olimpijskih igara u ljeto 2021. Štoviše, posljednje istraživanje provedeno u Zemlji Izlazećeg Sunca kaže da 77 posto ispitanika vjeruje da Igre 2021. ne mogu biti održane.

Organizatorima odgođenih tokijskih Igara vrijeme je i dalje saveznik, no ono će to biti sve manje kako budu prolazili dani u neizvjesnosti hoće li se i kad će se pronaći cjepivo ili lijek za koronavirus.

A upravo zbog toga se mogu čuti glasovi zabrinutosti sve većeg broja visokoobrazovanih japanskih zdravstvenih djelatnika koji ističu da bi održavanje Igara (u ljeto sljedeće godine) moglo predstavljati veliki rizik za japansko javno zdravstvo.

– Bude li se inzistiralo na održavanju Igara, infekcija će se proširiti. Oko toga nema dvojbi jer mi smo virus uspjeli jedva iskontrolirati zahvaljujući zabrani ulaska strancima u našu zemlju. S događanjem kao što su Olimpijske igre virus će pristići sa svih strana i broj zaraženih neizbježno će se povećati – tvrdi Daiichi Mori, epidemiolog iz sveučilišne bolnice u Osaki.

Problem olimpijskog sela

– Čak i ako se proizvede djelotvorno cjepivo prije Olimpijskih igara, njega će biti nemoguće primijeniti u cijelom svijetu – uvjeren je Atsuo Hamada, profesor s tokijskog Medicinskog fakulteta koji velikim problemom smatra to što bi u Japan trebali doći sportaši i njihova pratnja iz oko 200 zemalja svijeta.

Premda je u ovo katastrofično vrijeme u tijeku stotinjak pokušaja da se razvije vakcina, eksperti tvrde da niti jedna od njih neće biti dovoljno rano spremna da pokrije svih 200 zemalja. No, na sve to, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach zasad se ne osvrće, već ističe:

– Nama je u ožujku ove godine bilo lakše otkazati nego odgoditi Olimpijske igre i mi bismo takvo što naplatili od osiguravajuće kuće, no mi smo tu da Igre organiziramo, a ne da ih otkazujemo.

Ključni (financijski) problemi organizatora bit će osigurati hotele, transport i volontere za sljedeće ljeto, a najveći kamen spoticanja jest Olimpijsko selo koje je izgrađeno da bi nakon Igara bilo useljivo za kupce istih stanova, a oni se sada moraju strpjeti još godinu dana. Vjerojatno ne bez financijskih posljedica po investitora. A sve to skupa moglo bi stajati dodatnih 650 milijuna američkih dolara.

Posljednja šansa za zvijezde

Vjerovali ili ne, postoje i oni potencijalni sudionici Igara koje brine to što bi se one trebale održati u planiranom terminu između 23. srpnja i 8. kolovoza 2021. A jedan takav je i izbornik američke muške košarkaške reprezentacije Gregg Popovich kojeg muči što bi termin Igara mogao interferirati s NBA sezonom.

Naime, odluče li vlasnici NBA lige da sljedeća sezona neće biti skraćena, uz njezin prosinački početak završnica bi se mogla igrati upravo u vrijeme Olimpijskih igara. A to bi za Popovicha značilo glavobolje jer ne bi mogao računati na neke od najboljih košarkaša svijeta, a pitanje je i bi li on mogao raditi izbornički posao ako bi njegovi San Antonio Spursi daleko dogurali.

Inače, nakon kiksa u Ateni, kada su olimpijski pobjednici bili Argentinci, Amerikanci očekuju svoje četvrto uzastopno košarkaško olimpijsko zlato. No, ako tih Igara ne bude – a ako ih ne bude 2021., onda ih neće niti biti – za neke od najvećih NBA zvijezda posljednje Olimpijske igre bit će one održane u Riju 2016. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije