Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motociklizam

Gregurek: Da je žiri na stazi znao da je poginuo, sigurno bi zaustavili utrku

'Suter Moto2 rider Shoya Tomizawa of Japan is carried on a stretcher following a crash during the San Marino motorcycling Grand Prix at the Misano circuit September 5, 2010. Tomizawa died after suffer
'STRINGER/ITALY'
07.09.2010.
u 08:25

Bit ću u drugom redu, a to je pozicija na kojoj moram biti posebno oprezan, posljednje je što je rekao prije smrti.

Dan nakon smrti mladog japanskog motociklista Shoye Tomizawe (19) na stazi u Misanu samo tišina i tuga među vozačima koji su s VN San Marina kući odlazili pognutih glava. Karizmatični Japanac, koji je prvi ostvario pobjedu u novom formatu Moto2 utrka (zamijenila klasu 250cc), na putu prema bolnici podlegao je ozljedama glave i prsa nakon što su ga poslije pada pregazila dvojica motociklista koja su vozila iza njega.

Takvu tragediju u MotoGP-u ne pamte otkako je njegov sunarodnjak Daijiro Kato prije sedam godina stradao na japanskoj Suzuki, a crna brojka popela se na 46 žrtava. Zemlja Izlazećeg Sunca je u šoku, riječ je o njihovoj velikoj nadi.

Prkose zakonima fizike

Kako u sestrinskoj FIA-i gledaju na nesreću i smrt mladog motociklista u San Marinu, pitali smo desnu ruku Jeana Todta, Hrvata Zrinka Gregureka.

– Bojim se da tu nema pomoći jer ono što momci na motorima rade, to više nema veze s fizikom. Nije moguće sa 250 kilometara na sat tako brzo reagirati i zaobići onoga tko je pao. Motociklisti su pod FIM-om, no teško nam je svima – kaže Gregurek.

Mogu li se takve nesreće ikako izbjeći, kako zaštiti vozače?

– Tužno je to što se dogodilo, ali bojim se da je odgovor negativan, pogotovo zato što su nesretnog motociklista još i pregazila dva vozača.

Kao i kod nogometne tragedije na Heyselu, kada je poginulo 39 navijača Juventusa i Liverpoola, ni ovdje natjecanje nije prekinuto. Je li normalno da se i dalje vozi?

– Žiri odlučuje o tome hoće li se utrka prekinuti, i to odmah, na samom mjesta. Lako je sada biti general poslije bitke, ali siguran sam da bi utrku prekinuli da su znali da je nesretni mladić preminuo – tvrdi Zrinko Gregurek.

Upozorio je na oprez

– Samo nekoliko sati prije nego što je poginuo šalili smo se. Ne mogu vjerovati da ga više nema, vozio je ispred mene – jedva je govorio pobjednik utrke Toni Elias.

– Gledao sam utrku na TV-u i odmah sam pomislio na najgore. Bio je tako drag i perspektivan momak, uvijek se šalio. Svi smo tužni – kazao je Valentino Rossi.

Posljednje riječi kojima se Shoya Tomizawa obratio svojim navijačima bile su:

– Bit ću u drugom redu, a to je pozicija na kojoj moram biti posebno oprezan...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije