Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O tome se govori

Evo što je u Grčkoj potpuno zasjenilo utakmicu s Hrvatskom

Trening hrvatske reprezentacije u Pireju
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
12.11.2017.
u 16:54

Na spomen večerašnje nogometne utakmice sugovornik je samo slegnuo ramenima.

Premda će za nekoliko sati grčka nogometna reprezentacija pokušati ostvariti čudo kako bi se plasirala na svjetsko nogometno prvenstvo, utakmicu protiv Hrvatske zasjenio je legendarni atenski maraton koji je održan u nedjelju.

Atenski maraton zbog svoje povijesne važnosti jedan je od najslavnijih maratona na svijetu.

Održava se 12. studenoga i njegova ruta trkače vodi kroz poznate povijesne znamenitosti, uključujući Zeusov hram i Akropolu. Ovaj uzbudljivi maraton prati istu rutu koju je atenski glasnik Filipid pretrčao prije 2500 godina i počinje u gradu Maratonu i završava na veličanstvenom stadionu Panathinaikos u Ateni, koji datira iz 6. stoljeća prije Krista. 

Trening hrvatske reprezentacije u Pireju
1/5

Ovogodišnje, 35. izdanje maratona, okupilo je rekordan broj od 51.000 trkača koji su nastupili u sedam različitih utrka, pri čemu je u glavnoj utrci na 42.195 km nastupilo 18.500 trkača.

Na maratonu su nastupili atletičari sa svih krajeva svijeta. Zanimljivo, najviše je bilo Britanaca (1,054), pa Talijana (1,000), Amerikanaca (834), Francuza (815) i Nijemaca (741). Bilo je prijavljenih iz Južne Koreje, Novog Zelanda, Vijetnama. Naravno, bilo je i Hrvata.

Posljednjih godina atenski maraton je postao jedno od najvećih sportskih natjecanja u Grčkoj, a danas se uz stazu okupilo više od 100.000 gledatelja. Središte Atene bilo je prepuno ljudi, brojnih atletičara, gledatelja, ali i turista.

"Vi ste iz Hrvatske? Sigurno ste došli zbog maratona", bilo je pitanje jednog od trgovaca na Plaki. Na spomen večerašnje nogometne utakmice, samo je slegnuo ramenima.

"Zar nismo već ispali?

"Niste još, ali ćete večeras" odgovorili smo mu.

Trening hrvatske reprezentacije u Pireju
1/5

Pobjedu u muškoj konkurenciji izborio je Kenijac Samuel Kalalei s rezultatom 2:12.17, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Etiopljanka Bedaru Hirpa Badane (2:34:18).

Kalalei je pobijedio ispred sunarodnjaka Miltona Kiplagata Roticha (2:14:18) i Jonathana Kiptooa Yega (2:16:08).

Ženska utrka bila je malo neizvjesnija. Badane je pobijedila s četiri sekunde boljim rezultatom od Kenijke Alice Kibor Jepkemboi, a treća je bila lanjska pobjednica Kenijka Nancy Arusei s rezultatom 2:34:51.

Komentara 32

KO
kompjuter
17:17 12.11.2017.

koji glupi novinar,maraton prošo a do utakmice još 4 sata

PI
pinkec
17:53 12.11.2017.

Još jedan pokušaj (neuspjeli) 'autora HINA' da uspava Vatrene, kako bi bili opušteni i neoprezni! Nije prošlo!

RI
rikavac
18:10 12.11.2017.

Koji glup naslov a jos gluplji clanak. dno dna. Ja mislio nesto se desilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije