Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARA GOUCHER Hrvatski korijeni i zanimljiva životna sudbina potaknuli su posebno zanimanje i američkih medija

Goucher: Pokojni otac Mirko vodio me do postolja

06.11.2008.
u 10:46

Uz Paulu Radcliffe, čudesnu Britanku koja je treći put osvojila Newyorški maraton, najveća priča s jedne od najčuvenijih svjetskih utrka je 30-godišnja Kara Goucher koja je s rezultatom 2:25.43 osvojila treće mjesto. Hrvatski korijeni i zanimljiva životna sudbina potaknuli su posebno zanimanje i američkih medija.

Karin otac Mirko Grgas emigrirao je s 13 godina iz Zablaća nedaleko od Šibenika u New York gdje se oženio s Patty Wheeler koja mu je rodila troje djece. Bio je i trener nogometne momčadi u New Jerseyu kad je 1982. stradao u stravičnoj prometnoj nesreći koju je skrivio pijani vozač. Kara je tada imala nepune četiri godine, a obitelj se ubrzo nakon tragedije odselila iz newyorškog Queensa u Oregon.

Vratila se u nedjelju i popela na postolje u gradu u kojem je rođena, trčeći nedaleko od mjesta na kojem je njezin otac izgubio život.

- Nisam htjela da me sjećanje na oca remeti u utrci, ali ipak mi je ušao u misli na 12. milji govoreći mi da nisam sama i da budem jaka - pričala je Kara nakon utrke koju je završila u suzama.

Uoči maratona posjetila je rodni kraj svoga oca.

- U Hrvatskoj sam imala osjećaj da su mi svi rođaci. Ljudi si mi prilazili i plakali prisjećajući se mog oca Mirka - kaže Kara koja je najveći rezultat u karijeri postigla lani na Svjetskom prvenstvu u Osaki osvojivši broncu u utrci na 10 kilometara, i prva je Amerikanka kojoj je to uspjelo. U New Yorku je debitirala u maratonu, a njezin trener Alberto Salazar kaže:

- Kara je mentalno najjača trkačica s kojom sam radio.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije