Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORDAN GIRIČEK:

Da sam ja Ivković, u igri Efesa vrtjelo bi se sve oko Šarića!

Dario Šarić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
19.12.2015.
u 21:10

'Trofej za najboljeg košarkaša dobio sam 2003., to mi je puno značilo jer bila je to i potvrda da vrijedim svima onima koji su u mene sumnjali.'

U svom zagrebačkom stanu, na jako uočljivu mjestu, bivši hrvatski reprezentativac Gordan Giriček čuva statuu "Košarkaš" akademskog kipara Stipe Sikirice. Giri je statua dodijeljena 2003. jer je tada kao NBA-ovac izabran za našeg laureata pa je upravo ovaj 38-godišnjak taj s kojim otvaramo desetodnevnu anketu za 38. izbor najboljeg košarkaša u državi.

– Taj mi je trofej tada puno značio. Osim što mi je bilo priznanje za moj trud i rad, bila je to i potvrda da vrijedim svima onima koji su u mene sumnjali – ističe Giriček i objašnjava:

Više kontakta s navijačima

– Bilo je to nakon moje prve NBA sezone, a sljedeća mi je bila možda i najbolja sezona u karijeri. U Uti sam igrao finale Zapada protiv Spursa, ali tada nagradu nisam dobio jer je Nikola Vujčić osvojio naslov prvaka Europe s Makabijem. No, možda bih mu bio više konkurentan da se tada NBA liga gledala u Hrvatskoj. No, tada nije bilo svih ovih današnjih opcija za praćenje NBA-a pa me ljudi nisu imali prilike gledati. Imam puno DVD-a s mojim utakmicama iz tog doba, no neću ih samoljubivo stavljati na YouTube kako to danas neki čine.

S obzirom na to da se nedavno pridružio kampanji "Navijači protiv nasilja", priupitali smo ga kako to da u NBA ligi nemaju problema s navijačima.

– To je pitanje kulturoloških razlika, u Europi je sportska publika nastranija. Ne zaboravite da ekonomske prilike diktiraju zadovoljstvo ljudi, a ako nisu zadovoljni, frustracije se gomilaju i ispucavaju na tribinama. Osim toga, tamo klubovi ne potpiruju vatru među navijačima radi što bolje prodaje karata, a i prije svake utakmice pročita se članak zakona koji kaže da je svaki ulazak na teren ili bacanje predmeta kažnjivo i da će počinitelj biti predmet progona. Povrh svega, u NBA ligi navijači imaju bolji kontakt sa sportašima jer mi smo često dijelili ulaznice i autograme, odlazili na humanitarne večere, dijelili hranu u pučkim kuhinjama...

Gira je u NBA ligu otišao tek sa 25 godina (iz CSKA u Memphis). Kakav je njegov stav o tome kada preko Atlantika otići za dolarima?

– Na primjeru Marija Hezonje mogu reći da je napravio dobar posao što je otišao sa 20 godina jer mu više odgovara NBA stil košarke i u Europi se ne bi mogao tako iskazati. S druge strane, za Šarića je dobro da je sačekao da postane vrhunski europski igrač. On je u Europi već sada prevaga, a u NBA ligi mu neću prognozirati vrhunsku karijeru no bit će bolji nego što sam mislio.

Simon bolji u obrani

U njegovu izboru košarkaša godine, Hezonja je prvi ispod crte, a Šarić najbolji od petorice odabranih.

– Dario je mladi igrač s pobjedničkom karizmom, velik borac, igrač prisutan u svim kategorijama igre oko kojeg se mora vrtjeti igra reprezentacije. A da sam ja na mjestu Dušana Ivkovića, meni bi se oko njega vrtjelo sve u igri Efesa.

Baš kao što se sve vrti u Cedevitinoj momčadi oko Mire Bilana, kojeg je stavio na visoko drugo mjesto.

– Bilan je naša jedina prava petica i žao mi je što nije više igrao u reprezentaciji.

Na toj poziciji jako mi se sviđa 18-godišnji cibos Ivica Zubac. Da si ja slažem momčad, ja ne bih uzeo ni Tomića ni Bilana, nego Zupca jer taj će biti vrhunski centar, ima jaku glavu.

Treći mu je Simon, a Bojan Bogdanović tek četvrti.

– Simon svaku momčad čini boljom u obrani nego u napadu pa je tako bilo i s reprezentacijom. A Bojan je imao dobru prvu sezonu, ali je četvrti samo zbog loših Netsa. Izvrsni Tomić je peti jer je opet imao neprimjetnu ulogu u reprezentaciji.

Giričekovih pet

Dario Šarić 10 bodova (Anadolu Efes)

Miro Bilan 7 (Cedevita)

Kruno Simon 5 (Lokomotiv/Armani)

Bojan Bogdanović 3 (Brooklyn Nets)

Ante Tomić 1 (Barcelona)

* Napomena: Do 1998. birali smo samo najboljeg košarkaša u domaćim klubovima, a tada smo anketu pretvorili u izbor za apsolutno najboljeg hrvatskog košarkaša sezone (ma gdje god igrao)

>>'Rađa mi je prijatelj i nije realan. Ne zaslužujem biti izbornik'

Komentara 3

TH
than
02:23 20.12.2015.

Sva sreca sto nisi Ivkovic. Ivkovic je uspio stvoriti igrace i osvojio ohohohoho toga, a Giricek je bio obican prosjecan igrac. Daj Boze samo da Ivkovic od Sarica napravi igraca, a radi kvalitetno. Premlad je da bi se vrtilo sve oko njega. Kvlitetan igrac se radi godinama, a ne kako to Giricek smatra... Ne vrtis sve oko igraca za kojeg znas da moze vise, vec ga forsiras da daje sve vise od sebe.... Jednom, kada si netko umisli da je dobar, kao i ovaj Giricek, dovidjenja, kao sto je bilo i sa njime.

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
06:49 20.12.2015.

Da je on Ivković, u ušima igrača Efesa vrtjela bi se među europskima i kulturnima zabranjena Thompsonova muzika i sve bi se vrtjelo oko toga da se blamiraju po Europi a on bi bio domoljubno ponosan!

TN
tamo.netko
01:18 20.12.2015.

Bilan je za mene sjajan igrac...nije previsoko na Girinoj listi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije