Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Giovanni Cernogoraz:

Nijedan trenutak nisam sumnjao da neću braniti londonsko zlato

Giovanni Cernogoraz
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.08.2015.
u 11:50

'Bez obzira na to što sam uhvatio kvotu za OI doslovce u posljednji trenutak, ni u jednom trenutku nisam bio nervozan.'

Giovanni Cernogoraz peti je hrvatski strijelac koji je izborio nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Osim njega, to je zasada uspjelo Snježani Pejčić, Josipu Glasnoviću, Valentini Guštin i Petru Gorši. Pet strijelaca imali smo i prije četiri godine kada su u Londonu nastupili Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić, Bojan Đurković, Petar Gorša i Anton Glasnović.

U 24 godine dvije medalje

Od 1992. godine hrvatski strijelci stalno nastupaju na Igrama. Tako su u Barceloni bili Jasminka Francki, Suzana i Mirela Skoko, te Željko Vađić. Četiri godine kasnije u Atlanti nastupili su Mladenka Malenica, Suzana i Mirela Skoko, te Roman Špirelja. U Sydneyu 2000. godine nastupili su ,Mladenka Malenica i Roman Špirelja, a u Ateni 2004. godine samo Mirela Skoko. U Pekingu su nastupili Snježana Pejčić, Josip Glasnović, Petar Gorša i Suzana Cimbal Špirelja.

Posljednja prilika za kvotu bit će za naše strijelce na Europskom prvenstvu u gađanju zračnim oružjem koje će se održati u mađarskom Györu u veljači 2016. godine.

Na posljednje dvije Olimpijade naši strijelci osvojili su dvije medalje. Snježana Pejčić bila je brončana u gađanju zračnom puškom u Pekingu 2008. godine, a Giovanni Cernogoraz je prije četiri godine u Londonu bio zlatni u gađanju letećih meta.

- Bez obzira na to što sam uhvatio kvotu za OI doslovce u posljednji trenutak, ni u jednom trenutku nisam bio nervozan. Vjerovao sam da ću otići u Rio jer sam dvaput ove sezone bio blizu kvote. Možemo reći da mi je sad pao kamen sa srca nakon što sam osvojio drugo mjesto i kvotu na Svjetskom kupu u Azerbajdžanu - rekao je Giovanni.

U Gabali, gdje se održao Svjetski kup, sve mu je išlo od ruke.

- Odlično sam se osjećao već na treningu kada sam pogodio 40 od 50 meta. Prvog dana imao sam svih 50 pogodaka. Odgovarala mi je streljana, uvjeti, baš sve. No, za ulazak u finale trebalo se namučiti jer je 12 strijelaca imalo isti rezultat. Malo po malo došao sam do finala gdje sam izgubio od Rusa Alipova. Imao sam samo jedan promašaj, a on niti jedan - rekao je Giovanni.

Anton Glasnović "izvisio"

S obzirom da svaka zemlja ima pravo dvije kvote po disciplini na olimpijskim igrama u Riu predstavljat će nas Giovanni i Josip Glasnović dok je Anton Glasnović ostao bez prilike da izbori kvotu.

- Tko od njih dvojice prvi osvoji normu, taj će ići na Igre. Takav je dogovor već nekoliko godina u Savezu. Inače, ova je reprezentacija u istom sastavu već 15 godina i ukupno je osvojila pedesetak medalja – govorio je uoči sezone Franjo Glasnović, trener reprezentacije.

- Od medaljaša iz Londona još Kuvajćanin Fehaid Al-Deehani nije izborio nastup. On će imati još samo dvije prilike, na svjetskom prvenstvu u talijanskom Lonatu, te na Azijskim igrama - istaknuo je Giovanni.

Što možemo očekivati na svjetskom prvenstvu?

- Pa uvijek idem na medalju. Vidjet ćemo kako će ispasti. Svjetsko prvenstvo je za manje od mjesec dana. Malo ću se pripremati u Novigradu, a veći dio u Lonatu koji je 3,5 sata vožnje automobilom udaljen od moje kuće. Streljanu dobro poznajem, često sam tamo nastupao - istaknuo je Cernogoraz koji zbog nastupa i priprema ove ljetne sezone nije puno mogao pomagati u obiteljskom restoranu.

A može li u Brazilu ponoviti pothvat od prije četiri godine kada je ipak neočekivano uzeo zlatnu medalju.

- Uh, daleko je još Rio, to je za godinu dana. O tome sad ne razmišljam. Bitno je da ću biti tamo - istaknuo je naš strijelac koji je postao novo zaštitno lice tvrtke Luxottica, vodećeg dobavljača prvoklasnih, luksuznih i sportskih naočala.

- Ako želite ostati na tragu svojih želja, onda nikada nije prerano za preglede vida – jer kada dobro vidite svoj cilj, onda ga je i lakše ostvariti, bez obzira koliko ambiciozan bio – istaknuo je.

Komentara 2

KA
kajinx
14:34 23.08.2015.

Od osvajanja Olimpijskog zlata, pa do dolaska Kolinde “naši” ga nisu htjeli zaposliti niti u vojsku niti u policiju, Ostojinu miliciju. Bravo Giovanni !

Avatar Grunf
Grunf
16:29 17.08.2015.

Giovanni čestitam na velikom uspjehu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije