Naslovnica Sport Ostali sportovi

General Kruljac: I sportaši će morati na obuku, ali skraćenu

- Radujem se poslu u vojsci. Postanem li profi, moći ću se nazvati Croatian Soldier – kazao je boksač Hrgović.
12. prosinca 2010. u 15:21 0 komentara 4 prikaza
Filip Ude
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

General-pukovnik Mladen Kruljac (43) vojnički vodi Hrvatski boksački savez, no to mu nitko od članova izvršnog odbora HBS-a ne zamjera jer i u sportu je disciplina potrebna. Kako su vrhunski sportaši njoj vični, onih 20-ak koji mogu postati zaposlenicima Oružanih snaga s te strane ne bi trebali imati problema. Što ih još čeka, pričao nam je Kruljac, koji je zapovjednik Kopnene vojske.

– Da bi imali reference za djelatnog vojnika, oni moraju proći obuku u našem središtu za temeljnu obuku u Požegi i na Gašincima. Moraju proći teoretski i praktični dio s gađanjima, hodnjama, no to neće biti obuka kao ona za dragovoljno služenje vojnog roka koja traje 12 tjedana. Ova će trajati 12 dana.

Dakako, sportaši vojnici neće morati u Afganistan, Siriju ili na Kosovo. Njihova primarna djelatnost bit će treniranje i nastupanje na natjecanjima.

– Pretpostavljam da će svi oni zadužiti opremu i naoružanje, no to je u ovoj priči sekundarno. Dakako, nama je u interesu da se karataš poput Domdjonija, tekvondaš poput Grgića, hrvač poput Sokola ili gimnastičar poput Udea pojavi u nekoj našoj operativnoj postrojbi i da demonstrira svoje vještine.

Hrvatski vojnik u Parizu

Pitali smo generala što će vojnik iz njegova sporta, boksač Filip Hrgović, raditi kada prođe obuku.

– Njegove obveze prema vojsci još nisu javno definirane, no on će nastupati u Svjetskoj boksačkoj seriji za momčad Pariza. Statusno će se voditi u jednoj od naših ustrojbenih cjelina, imat će svoje obveze i prava, no on će trenirati u svom klubu i nastupati na natjecanjima bez ikakvih smetnji. On je svjetski juniorski prvak i njegov će prioritet biti pripremanje za olimpijske kvalifikacije.

Sanja Jovanović odustala


Saznali smo da je plivačica Sanja Jovanović odustala, a da je streljačica Snježana Pejčić starija od dopuštenih godina, pa nisu u igri za uniformu HV-a. Preostalih 20 do sutra mora odlučiti hoće li potpisati ugovor i tako 4500 kuna vojničke plaće pridodati svojim stipendijama.

– Kada se prestanu baviti svojim sportovima, svi oni koji budu zadovoljavali školske i starosne uvjete moći će se školovati za dočasnike i časnike. No, o tome ćemo moći govoriti jedino ako se potpuno vojnički profesionaliziraju – objašnjava Kruljac, koji nas je primio u impresivnom zapovjedništvu HV-a u Karlovcu.

Kad smo srednjoškolca Filipa Hrgovića pitali što misli o svemu tome, kazao je da se raduje zapošljavanju u vojsci.

– Tih 4500 kuna dobro će mi doći na onih 1500 kuna stipendije koliko sada imam. Osim toga, kad postanem boksački profesionalac, moći ću se prozvati Croatian Soldier.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.