Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o Zenitu

Gdje to ide Lovren? Novac tamo nije problem, ali budno će ga pratiti sam Vladimir Putin

02.08.2020.
u 07:00

Nekoliko mjeseci uoči Mundijala Putin je ponizio tada prvog čovjeka kluba iz Sankt Peterburga Sergeja Fursenka

Nakon šest sezona, 185 odigranih utakmica i tri osvojena trofeja vrijeme Dejana Lovrena na Anfieldu došlo je kraju. Drugi hrvatski nogometaš u dresu Liverpoola (prvi je Igor Bišćan) i prvi koji je osvojio naslov prvaka u Premier ligi u transferu vrijednom 8,5 milijuna eura potpisao je za ruski Zenit.

Lovrenovo vrijeme u Liverpoolu bilo je burno, ali i trijumfalno, “luda vožnja” kako je i sam rekao. Klopp ga cijeni, u oproštaju ga je čak oslovio kao legendu kluba, a dio je generacije koja je vratila naslov prvaka na Anfield nakon 30 godina čekanja.

Našao se i u društvu velikana koje su kao kapetani predvodili kultni klub, u društvu Kennyja Dalglisha, Graema Sounessa, Iana Rusha, Stevena Gerrarda... U posljednje dvije sezone njegova uloga u momčadi bila je bitno smanjena i svedena na epizode. Odlazak je bio neminovan, prije godinu dana bio je na pragu Rome, iz perspektive kluba ovo ljeto bilo je posljednja šansa da Liverpool zaradi na njegovu transferu budući da je ulazio u posljednju sezonu ugovora, a koristi će imati i Lovren, koji će Euro 2021. dočekati u pravom natjecateljskom ritmu.

– Uvijek se može vratiti, uvijek će biti dobrodošao – poručio mu je umjesto ‘zbogom’ Jürgen Klopp.

Iz jedne šampionske momčadi Lovren je otišao u drugu, iz svlačionice prvaka Engleske u svlačionicu prvaka Rusije. Zenit nije najtrofejniji, ali je najmoćniji ruski klub posljednjih godina. Ove su sezone ne samo obranili naslov prvaka, već i tek drugi put u klupskoj povijesti osvojili dvostruku krunu. Klub je to iza kojega stoji najveća ruska tvrtka, moćni Gazprom, ali i klub za koji navija najmoćniji čovjek Rusije Vladimir Putin.

Sedam naslova prvaka

Ruski predsjednik obožava džudo i hokej na ledu i nije pretjerani ljubitelj nogometa, doduše pragmatično ga je iskoristio za vlastitu promociju i “peglanje” svoga imidža organizacijom SP-a 2018., no to ne znači da ga ne prati. A lokalpatriotski je privržen klubu iz rodnog grada u kojem je između 1990. i 1996., nakon završetka karijere u KGB-u, imao nekoliko funkcija u gradskoj upravi.

I ne prolazi mu “ispod radara” ni što se događa u klubu. Nekoliko mjeseci uoči Mundijala ponizio je tada prvog čovjeka kluba iz Sankt Peterburga Sergeja Fursenka. Govorio je, naime, Fursenko o “nogometnoj revoluciji” u Rusiji, a zasluge za to je, naravno, pripisao klubu koji vodi.

– Ljepota igre važnija je od rezultata. Spektakularnim nogometom Zenit je privukao golem broj navijača na stadion, pa i obitelji s djecom – kazao je Fursenko, ali se na svoju žalost u toj navali samohvale nije na vrijeme zaustavio:

– Nogomet će postati prava ruska igra – zaključio je predsjednik Zenita svoje izlaganje nakon čega ga je Putin pogledao i prokomentirao:

– Ruska igra? Imali ste osam stranaca na terenu koji igraju za Zenit. Vrlo zanimljivo... – uzvratio je najmoćniji Rus.

Na čelu kluba posljednjih godinu i pol dana je Alexander Medvedev, inače zamjenik izvršnog direktora Gazproma, koji je u veljači prošle godine zamijenio Fursenka koji se našao na popisu ruskih dužnosnika i poslovnih ljudi koje je 2018. SAD sankcionirao jer su “ostvarili velike koristi od poslova s Putinovim režimom i igrali ključnu ulogu u promicanju zlonamjernih planova Kremlja”.

Ali i Medvedev ima intrigantnu biografiju. Svojedobno je bio direktor poslovnice “Donau” banke u Beču za koju su zapadne sigurnosne službe tijekom 1980-ih sumnjale kako je zapravo KGB-ov paravan.

Zlatno doba Zenita počelo je nakon što je naftni div Gazprom preuzeo klub u prosincu 2005. Do tada su imali tek jedan naslov prvaka SSSR-a, osvojen 1984., i kup koji su uzeli godinu dana poslije. Danas Zenit u trofejnoj dvorani ima već sedam pokala prvaka i pet trofeja namijenjenih osvajaču kupa. Tu su još Liga Europe i Uefin Superkup iz 2008.

Zaokret sa strancima

Kub je u prošlosti potrošio pravo bogatstvo na financiranje slavnih trenera. Momčad su vodili Luciano Spalletti (plaćen 6,5 milijuna eura po sezoni), André Villas-Boas (sedam milijuna eura po sezoni) i Roberto Mancini (13 milijuna eura godišnje).

Sa strancima se klub često opekao, zbog čega je napravljen veliki zaokret. Posljednje dvije sezone na klupi je 44-godišnji Sergei Semak, nekadašnji veznjak ruske reprezentacije kojemu je posao u klubu iz St. Peterburga tek drugi samostalni. Prethodno je bio pomoćni trener u Zenitu, potom dvije godine asistent u ruskoj reprezentaciji, a nakon jedne samostalne sezone na klupi Uefe dobio je veliku priliku.

I iskoristio je. Lani je titula osvojena s osam, a ove sezone još dominantnije, s čak 15 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lokomotiva. Lovrena će dočekati momčad u kojoj se nalaze desetorica reprezentativnih nogometaša, ali i jedan bivši. Hrvatski branič držat će obranu s Jaroslavom Rakitskim. Riječ je, naime, o bivšem igraču Šahtara iz Donjecka i do 2018. standardnom reprezentativcu Ukrajine kojeg su se u domovini odrekli nakon što je prešao u ruski klub.

Uzletu kluba iz Sankt-Peterburga veliki doprinos dao je Ivica Križanac, donedavno jedini hrvatski nogometaš u Zenitu, koji je osvojio šest trofeja. Dejan Lovren će u iduće tri sezone pokušati nadmašiti berbu trofeja svoga prethodnika. Uostalom, na stadion Krestovsky dolazi naviknut na osvajanja.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
22:25 02.08.2020.

Gdje ide???? Preformulirajte pitanje! Quo vadis???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije