Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MOŽE NAĆI PROTIVNIKA

Filip Hrgović je u problemima, vrhunski boksači ga izbjegavaju

Zagreb: Filip Hrgović održao je pokazni trening i konferenciju za medije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
04.03.2023.
u 23:41

Među naznačenim teškašima potencijala za veće stvari od dosad postignutih ima i večerašnji Smakiqijev suparnik, njemački Kurd Agit Kabayel

Agit Kabayel (30), večerašnji suparnik Agrona Smakiqija u borbi za naslov prvaka Europe, jedan je od pet teškaša na koje u 2023. treba obratiti pažnju. Tako kaže novinar specijaliziranog portala bigfightweekend.com koji u društvo podcijenjenih, ali vrlo vrijednih pažnje, svrstava i jednog Hrvata - Filipa Hrgovića.

Pet podcijenjenih teškaša

No, krenimo s Kabayelom kojeg kladioničari u večerašnjoj borbi s 32-godišnjim Zagrepčaninom vide kao velikog favorita. A tome je tako, mi bismo rekli, ne zbog njegove iznimne boksačke klase, nego više zbog domaćeg terena i mašinerije koja iza njega stoji. A time bi Smakiqijeva moguća pobjeda bila slađa i možda bi se tada pojavio na nekoj budućoj listi teškaša na koje svakako treba obratiti pozornost.

Iza Nijemca kurdskog podrijetla, rođenog u Bochumu, 22 su borbe i isto toliko pobjeda, od kojih je 14 izborio nokautom. U prethodne dvije godine Kabayel je sudjelovao u samo dvije borbe, a najznačajnije dosadašnje pobjede su mu nad Englezom Derekom Chisorom i Amerikancem Kevinom Johnsonom.

Spomenuti Johnson bio je "žrtva" i našeg Filipa Hrgovića koji također ima stopostotni učinak u profesionalnom ringu, ali u sedam borbi manje (15-0). Hrga trenutačno čeka suparnika koji će pristati boriti se s njim za privremeni naslov teškaškog prvaka IBF organizacije. A to "privremeni" znači da bi vodeći hrvatski teškaš, ako bi taj naslov osvojio, na toj poziciji čekao rasplet s planovima aktualnog prvaka Usika koji pak priželjkuje borbu s Furyjem za naslov objedinjenog prvaka svijeta u četiri najvažnije organizacije (WBC, WBA, IBF, WBO).

Za Hrgovića autor teksta piše da je borac kojeg najbolji svjetski teškaši izbjegavaju, što je nedavno potvrdio i bivši (jednokratni) svjetski prvak Andy Ruiz odbivši "nalog" IBF-a da se bori s Hrvatom za naslov privremenog (interim) prvaka. Iza Hrgovića je uspješna amaterska karijera (europsko zlato, olimpijska bronca), no u profesionalnom ringu, piše autor, naišao je na probleme tražeći prilike i suparnike kakve po svome potencijalu i zaslužuje. Hrgović je trenutačno prvi izazivač prvaka po IBF-u, četvrti po WBO-u, osmi po WBA-u i 14. po WBC-u u kojem je vlasnik pojasa Tyson Fury.

Hrgini potencijalni suparnici

U tom nastojanju teško izborena pobjeda nad Zhilei Zhangom zasigurno Hrgoviću neće pomoći, no taj Kinez već je dogovorio novu borbu, i to protiv 37-godišnjeg Joea Joycea, olimpijskog doprvaka iz Rija. Ta borba održat će se 15. travnja u Londonu i tko pobijedi bit će privremeni prvak WBO organizacije.

Teškaš nemalog potencijala je i 30-godišnji Franc Sanchez. Kubanac je drugi na teškaškoj listi WBO-a, a prije nego što je "odradio" 22 profesionalne borbe, imao je sjajnu amatersku karijeru u kojoj je izborio više od 200 pobjeda. Među pet najpodcjenjenijih teškaša svrstan je i Martin Bakole, mogući sljedeći suparnik Filipa Hrgovića. Kongoanac je pobijedio u 18 od 19 borbi, u 13 nokautom, a jedino ga je svladao Michael Hunter, tehničkim nokautom. Nakon toga, nanizao je sedam pobjeda. 

>> Karlo Ledinski o Skupštini Dinama

Ključne riječi

Komentara 6

CR
crocro
08:12 05.03.2023.

Nema nikakvog opravdanja za zanemarivanje napretka vrhunskog boksača. g. Berri po čemu je Hrgović neatraktivan boksač, po meni je atraktivan jer zna što hoće, a to je pobijediti sve protivnike, što je i učinio, kuda veća atraktivnost? Kažete medijski nezanimljiv, pa kako može biti zanimljiviji a nitko ne želi prihvatiti iskustvo boksanja s njim- Ima lošeg promotora? Smiješno. Pa da je kojim slučajem i sve ovo točno što ste naveli, a nije tako, svjetska boksačka organizacija treba gledati samo rezultate pojedinca, ako taj pojedinac sve pobjeđuje, ta organizacija mu mora krčiti pšut do samoga kraja a ne pronalaziti razloge da ga se koči i zanemaruje i degradira. Kako se može pokazati boljim od najboljih ako mu ne osigurate priliku. Po svemu ovome izgleda da ta organizacija nerealno pristupa probitku pojedinaca koji su zaslužili pokazati da su bolji od najboljih, ako to ne ćine ili ne žele činiti bolje je da se rasformiraju pa neka se boksači sami bore na ulici kada tko stigne i tu pokažu tko je bolji. Osim toga kada boksač dobije obvezu boksati se sa svojim službenim i prrvim izazivačem, nema odbijanja meča pod raznim izgovorima, ako odbije meč, pobjednik je izazivač. I ako to ne čini boksačka organizacija, također se treba rasformirati pa neka to radi savez vodoinstalatera. Svatko ima raditi svoj posao, pobjednik koji je dobio sve mečeve, nitko nema pravo zaustaviti. Ne mogu jedni te isti uvijek ostati u vrhu kao navodno najbolji. Od njih ima boljih.

ZB
Zlatan.balkanac
12:55 05.03.2023.

Boks nije samo u ringu... On šuti i čeka a to nije dobro i kad dobije priliku drži zmiju u đepu... Zašto bi netko reskirao za siču...

BE
Berri
00:39 05.03.2023.

Filip Hrgović je neatraktivan boksač, medijski nezanimljiv, ima lošeg promotora i zato je u ovoj situaciji. Meč bilo kojeg vrhunskog boksača s Filipom Hrgovićem ne donosi veliku zaradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije