Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadarski turnir

Feneru dvoboj europskih divova i treći naslov u Višnjiku

Fenerbahče - CSKA
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
24.09.2017.
u 23:52

U utakmici za 3. mjesto, u najvećem njemačkom košarkaškom derbiju, Bayern je pobijedio nacionalnog prvaka Bamberga (71:58)

Aktualni europski prvaci, košarkaši Fenerbahčea, pobjednici su četvrtog izdanja turnira Zadar Basketball. U dvoboju dvaju posljednjih prvaka Europe, sastav trenera Željka Obradovića pobijedio je moskovski CSKA (76:72) kojeg trenerski vodi Željkov učenik Dimitris Itoudis.

Turski sastav slavio je zahvaljujući sjajno završnici Talijana Datomea (18 koševa) i odličnoj partiji češkog centra Veselyja (21 koš) i grčkog razigravača Sloukasa (14 koševa). Kod Moskovljana, prednjačili su najbolji strijelac turnira Francuz De Colo (21 koš) i Amerikanac Clyburn (16).

U zadarskom Višnjiku utakmicu je pratilo oko 2000 gledatelja, i premda je riječ o predsezonskom ogledu, igrala se natjecateljska košarka visokog inteziteta. Zbog toga smo i priupitali dvojicu stručnjaka kako rivalitet između dvaju najjačih europskih klubova utječe na njihov privatni odnos. Naime, Itoudis je 13 godina Obradoviću bio pomoćnik, a onda se otisnuo u Banvit i na koncu u CSKA.

- Sve je isto kao što je i bilo. Ja sam zadovoljan da je Dimitris u CSKA pokazuje koliko zna i umije. Igrao je tri Final Foura Eurolige koju je i osvojio i svi prepoznaju njegov trenerski rukopis. Naš rivalitet je samo na terenu, a kada sve završi toga nema i mi smo i dalje prijatelji i kumovi i tako će i ostati - kazao je Obradović na kojeg se nadovezao Itoudis riječima:

- Jedino mi je žao što Željka ne viđam kao i prije, da pričamo o košarci kao nekad. Željko je moj veliki brat i ja ne mogu opisati riječima koji je to osjećaj. A na terenu ćemo uvijek nastojati dobiti jedan drugoga. Tu nema popuštanja.

Natjecateljski intezitet imala je i utakmica za treće mjesto koja je, ujedno, bila i najveći njemački derbi na hrvatskom tlu, dvoboj euroligaša Bamberga i najvećeg rivala Bayerna. Sinoć su raspoloženiji bili košarkaši iz bavarske prijestolnice, koji su na veliki odmor otišli sa "plus 17" (42:27) i koji u nastavku nisu dozvoljavali njemačkom prvaku da se približi. Na koncu je bilo 71:58 za Bayern pa je trener Bamberga Andrea Trinchieri ustvrdio:

- Bila je to, s naše strane, jedna neozbiljna utakmica. Nismo bili spremni trčati, skakati, komunicirati mežusobno. Zbilja mi je neugodno, s ovakvom igrom ne možemo ni sa kim igrati.

Zar veliki njemački derbi nije bio dovoljna motivacija za bambergovce?

- Motiv moraš uvijek imati, no imamo pred sobom dovoljno treninga da moji igrači to shvate. Sveukupno, drago mi je da smo bili na ovom turniru i da smo igrali tri utakmice u tri dana jer tu se najbolje vidi koliko dugo možemo držati koncentraciju, a mi smo uspjeli to u dvije utakmice.

Je li "coach" Trinchieri zabrinut zbog stanja u kojem je Quincy Miller, igrač koji je doveden da bude prevaga?

- Nisam zabrinut jer je tek predsezona, ali sam ekstremno ljut.

Aleksandar Đorđević, trener s klupe rivala, bio je pak prilično dobre volje:

- Kontrolirali smo razvoj događaja od početka, bili smo mentalno i fizički jaki i dobili velikog rivala što je pobjeda koja prilično hrabri. Značit će ovo nešto za naše samopuzdanje, ali će to biti i motiv više, ovo nam daje polet, jer se vidjelo da se možemo nositi s prvakom Njemačke i ta se možemo potući za naslov prvaka.

Kako se i očekivalo, Zadar je izgubio i treću utakmicu na turniru na kakav nikad ne bi niti bio pozvan da nije klub iz grada domaćina. U utakmici za peto mjesto Zadrani su izgubili od euroligaša Himkija (58:72). Kod domaćeg sastava opet je najbolji strijelac bio Luka Božić (17 koševa), a dvoznamenkasti je bio još i Lovre Bašić (14 koševa, tri trice).

- Nezadovoljan sam našom izvedbom, ponajprije u obrani. U jednom sam trenutku odustao od utakmice jer sam htio pružiti priliku mladima i oni su naše osvježenje. No, nakon ozljede Vladovića nužno nam je pojačanje na razigravaču, a trebamo igrača i na krilnim pozicijama. Moramo vidjeti što je s ramenom našeg Amerikanca Prestona Knowlesa. On se stalno žali na bolove pa ću insistirati na još jednom pregledu i ako to rame nije u redu treba raskinuti taj ugovor - kazao je trener Zadrana Aramis Naglić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije