Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIROKE RUKE

Evo za što je Zdravko Mamić dao 100.000 kuna po povratku sa sudskog ročišta

Zdravko Mamić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/9
26.03.2020.
u 14:01

NK Borinci posjeduju izvrstan travnjak (možda i najbolji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrdi Begović). Obasjavaju ga novi reflektori, donacija Zdravka Mamića od 100.000 kuna tijekom jednog druženja u Ribarskoj kući u Jarmini po povratku s jednog od sudskih ročišta u Osijeku.

Nogometni klub Borinci iz Jarmine, mjesta od dvije tisuće stanovnika naslonjenog na Vinkovce, zgodna je i zanimljiva lokalna nogometna priča o malome četvrtoligaškom kolektivu u usponu. Klubu koji danas nastupa u istome rangu kao i nekadašnji hrvatski prvak NK Zagreb. NK Borinci osnovan je 1949. godine kao NK Ivančica, od 1955. djeluje pod imenom NK Partizan, a od 1960. nosi naziv NK Borinci.

– Prošle sezone ostvaren je plasman u Međužupanijsku ligu Osijek-Vinkovci, 4. rang natjecanja, što je najveći klupski doseg. Najpoznatiji igrač ponikao u našemu klubu legendarni je Petar Bručić, nekada zvijezda vinkovačkog i zagrebačkog Dinama, te bečkoga Rapida – priča nam predsjednik kluba, 44-godišnji sportski novinar, glavni i odgovorni urednik Plave vinkovačke televizije Damir Begović, i nastavlja:

– Osim Bručića, prvoligaški nogomet igrala su još dvojica Jarminčana, Ivan Koledić u Cibaliji, te Saša Šest, bivši igrač Kamen Ingrada, koji je i danas član NK Borinci, jedan od četvorice s prvoligaškim iskustvom, uz Mladena Križanovića, Marija Kiša i Marka Kraljevića.

17.03.2020., Vinkovci, Jarmina - Nogometasi NK Borinci. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Pojačali se na zimu

– Kada sam u Jarmini, rado idem na utakmice moga kluba. Sada u proljeće, kada je vrijeme toplije, redovito sam u publici, među više od 200 navijača koliko ih je uvijek prisutno – kazao nam je legendarni Bručić i dodao:

– Sviđa mi se projekt Borinaca i angažman predsjednika kluba i načelnika općine. Vidi se koliko im je stalo postaviti klub na zdrave noge. Naravno, stalo je i meni jer ovo je moj klub, ovdje sam rođen, a kuća mi je ni dva kilometra udaljena od igrališta.

Kako gledate na angažman dvojice Brazilaca u malome slavonskome klubu?

– Obojica su dobri igrači, dobri dečki, veseljaci, odlično su se uklopili među domaćim snagama. To što su oni stranci, za mene je posve izlišno pitanje; jer i ja sam nekada bio stranac u Austriji, a nisam se tako osjećao – dodao je Petar Bručić, čovjek sa 157 službenih nastupa za Dinamo.

Prošloga ljeta klub je mjesec dana bio bez čelništva, momčad su napustila petorica standardnih igrača, a na prvoj prozivci pojavila su se samo trinaestorica, od toga nekoliko veterana i juniora.

– Ekipa je domaća, od 22 igrača čak 16-orica su iz Jarmine, vrlo vjerojatno smo najjeftinija momčad lige. Pažljivi smo u trošenju javnog novca, financiramo se najvećim dijelom iz općinskog proračuna. Naš općinski načelnik Andrija Draganić upravo odrađuje sedmi mandat, po čemu je po duljini staža među rekorderima u Hrvatskoj – dodaje Begović.

Među domaće igrače u Jarmini računaju i Brazilce koji ovdje žive i rade u obližnjem voćnjaku Borinci, nekoć trećemu najvećemu plantažnom voćnjaku u Europi, sa 670 hektara ‘pod jabukama’. Saživjeli su se s lokalnom zajednicom, sporazumijevaju se već na hrvatskom jeziku.

Jonathan je 22-godišnji veznjak, postigao je četiri pogotka jesenas, zimus je bio najbolji strijelac na pripremama. Godinu stariji Mendes najbolji je stoper lige, mišićav čovjek od 190 cm, zimus je na probi u Cibaliji zadovoljio i da nisu angažirali Kelića, ostao bi kod njih. Bude li sve OK, od ljeta je Cibalijin. S Brazilcima smo dobili na imidžu – ističe predsjednik Begović.

Borinci su u prvom dijelu prvenstva osvojili 14 bodova, dovoljno za diobu 11. mjesta u konkurenciji 16 klubova (vodeća je Valpovka, a konkurenti su još vinkovački Dilj, županjski Radnički, Otok, osječka Olimpija...), ali sa samo dva boda više od posljednjeplasiranog Torpeda iz Kuševca.

– Zimus smo angažirali pojačanja, Kiša, Križanovića i Kraljevića, odradili odlične pripreme, krenuli s 5:0 u 1. kolu protiv Torpeda, izdvojili se na 11. mjestu, odvojili se na pet bodova od začelja i uhvatili priključak za sredinom ljestvice. Šteta za nas što je prvenstvo prekinuto, jer imamo odličnu, konkurentnu momčad. Trener je Milan Janković, iskusni vinkovački stručnjak, jamac ozbiljnosti u radu, nekoć pomoćnik Mile Petkovića u NK Spačva. Janković ima Petkovićev gard, zagovornik je željezne discipline – naglašava Begović.

NK Borinci imaju i svoju navijačku skupinu Green Street Boys, s pedesetak članova, posjeduju izvrstan travnjak (možda i najbolji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, tvrdi Begović). Obasjavaju ga novi reflektori, donacija Zdravka Mamića od 100.000 kuna tijekom jednog druženja u Ribarskoj kući u Jarmini po povratku s jednog od sudskih ročišta u Osijeku. Tada je Mamić i Župu svetog Vendelina darivao s 30.000 kuna.

Jarmina je selo dinamovaca, za svaku utakmicu Lige prvaka bio je organiziran navijački autobus za Zagreb.

– Nažalost, ostala infrastruktura nije primjerena rangu; svlačionice su dotrajale, a u planu je gradnja novih prostorija. Pripremne radnje su u tijeku, počela je izrada projektne dokumentacije – kaže Begović, koji je maksimalno angažiran oko ustroja kluba.

Klub s izvornim “kaj”

Predsjednik je i sam vlasnik sportske putovnice; u nogometu je od 1985. godine, nekoć je bio talentirani vratar vinkovačkih klubova. Prisjetit će se kako mu je vratarski velikan Čedo Maras na zalasku karijere u vinkovačkoj Lokomotivi bio rezerva.

Posebnost Jarmine je i izvorni ‘’kaj’’ koji se čuje u srcu Slavonije, jer su selo 40-ih godina prošlog stoljeća, za vrijeme NDH, kolonizirali ljudi iz Hrvatskog zagorja.

– Na ljeto ćemo se maksimalno angažirati oko povratka nekih igrača iz Jarmine koji igraju po drugim klubovima. Ambicija je napraviti domaću priču po uzoru na Atlhetic Bilbao, a budući da nas općina financira, želimo biti klub s izrazito domaćim štihom – zaključio je Damir Begović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije