Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kovač dobio odgovore

Evo tko je oduševio, a koji su igrači zalutali na utakmicu s Argentinom

hrvatska
Foto: Press Association/PIXSELL
13.11.2014.
u 12:16

Nastup protiv Argentine dobra je uvertira za ono što slijedi, utakmicu s Italijom

Bez sumnje, vrlo dobar nastup rezervne hrvatske reprezentacije protiv svjetskih doprvaka Argentinaca i prihvatljiv poraz (2:1) dobra su uvertira za nedjeljni teški kvalifikacijski ogled s Italijom. Što je najvažnije, atmosfera uoči te utakmice nije narušena pričama koje su se mogle stvoriti da je Hrvatska doživjela debakl na Boleyn Groundu. I izbornik Kovač i igrači i javnost iscrpljivali bi se pitanjima ''je li Hrvatskoj trebao tako snažan protivnik uoči Italije'' te ''je li Hrvatska protiv gauča trebala nastupiti u najjačem sastavu''.

Ovako dojam je dobar, a Niko Kovač dobio je i odgovore na neka pitanja. Primjerice poput onog, koji od igrača iz rezervne momčadi mogu konkurirati za prvi sastav, a koji su zalutali na utakmicu s Argentinom. Da, bilo je i takvih, iako bi se prema izvještajima moglo zaključiti da je Hrvatska na stadionu West Hama odradila sve kako treba. No, krenimo prvo s onima koji mogu konkurirati već i za susret na San Siru.

U prvom redu to su Mateo Kovačić i Tin Jedvaj. Obojica ove sezone igraju u kontinuitetu za svoje klubove, Inter i Bayer, u top ligama i to se ocrtava na njihovoj igri. Mateo je bio ''pogonsko gorivo'' naše momčadi dok je bio u igri, a Jedvaj je oduševio zrelim nastupom (tek mu je 18!) i dokazao da potpuno ravnopravno može konkurirati za stoperske pozicije A reprezentacije. A kolika je pogreška Dinama bila njegova (pre)rana prodaja, vidljivo je sve više. Taj nedostatak vizije kod struke u hrvatskom prvaku, posebice gledajući njihovu ''propuh obranu'' ove sezone, iz primjera Jedvaja potpuno dolazi do izražaja. Koliko bi taj igrač oplemenio i učvrstio obranu Dinama, koja jednom, u europskim okvirima prosječnom klubu poput RB Salzburga, u dvije utakmice ''dozvoli'' 9 pogodaka, sada je potpuno jasno. No, zato ne mora griješiti izbornik Kovač držeći ga na klupi...

Foto: PA/Pixsell

Vratar Lovre Kalinić također je protiv Argentine opravdao brojne pohvale koje već dulje vrijeme stižu na njegovu adresu. Baš sve je napravio kako treba, bio je siguran i spasio je Hrvatsku od težeg poraza. Neki će reći da nije trebao onako žestoko uletjeti u noge Agueru, nakon čega su gauči dobili jedanaesterac, no on je bio uz Kovačića i Jedvaja naša najjača karika.

U hrvatskoj reprezentaciji već dulje vrijeme problem je lijeva strana. Izmjenjuju se tu Pranjić, Strinić, na SP-u u Brazilu čak je i Vrsaljko prebačen na lijevi bok. Pokušavalo se i s Milićem. Odluka da iskuša Marina Leovca protiv snažne Argentine svakako je dobar Kovačev potez. I što je još važnije, veznjak Rijeke bio je jedan od istaknutijih igrača Hrvatske. Uskoro ćemo doznati je li baš on najbolje rješenje za poziciju na kojoj je Hrvatska ''najtanja''. Protiv Argentine je naznačio da se na njega može računati.

U pozitivan dio dojma s Boleyn Grounda treba svrstati i Domagoja Antolića te Šimu Vrsaljka. Antolić se odlično nadopunjavao s iskusnim Milanom Badeljom i Kovačićem u veznom redu dok je Vrsaljko na svojoj poziciji kapetanski odradio utakmicu. Kovač ih je za to nagradio pozivom u momčad za Italiju, no prema viđenom protiv Argentine oni teško mogu zamijeniti konkurente u reprezentaciji i donijeti prevagu. Još nisu na toj razini.

Anas Sharbini zabio je sjajan pogodak, no nakon toga kao da se izgubio. Vidjeli smo još poneki pokušaj lucidnog poteza, međutim ono što se od njega očekuje i zbog čega nikada nije postao jedan od nositelja hrvatske reprezentacije, nije učinio. Nije se potpuno nametnuo na sredini igrališta suparnicima. Kovačić je, recimo, to mnogo bolje činio. Sharbini je trkački bio konkurentan, ali to je jednostavno premalo. Kovač ga je uvrstio u sastav protiv Italije, možda mu to bude poticaj za bolja izdanja. Ali Anasa kakvog želimo, još nismo dočekali.

Foto: PA/Pixsell

Duje Čop dobio je velike 83 minute. Stalno je trkom stvarao pritisak na posljednju liniju argentinske obrane. I nitko ne može kazati da nije dao sve od sebe. No, u tome i jest problem, ako je to najviše što može. Čop je ponovno zakazao na najvišoj razini, ako se to može kazati za prijateljsku utakmicu. Ono što se tražilo u ovakvom ogledu jest da si napadač i sam iskreira priliku za udarac. A Čop ne samo da to nije učinio već je i u situaciji kad su mu suigrači stvorili priliku vraćao loptu umjesto da napravi još korak pa zaprijeti udarcem. Napadač Dinama je odličan igrač za HNL, bio je prvi strijelac lige prošle sezone. I ove je postigao već mnogo pogodaka. No, na najvišoj razini Čop nije opravdao prilike koje su mu pružene. I u europskim utakmicama za Dinamo, ali i sada u reprezentaciji. Kovač ga je pozvao za Italiju i to je definitivno dvojbena odluka izbornika.

Hrvoje Milić također je dosta ''plivao'' na desnoj strani kada je Argentina dolazila u završnicu napada. Ali teško je krivicu svaliti samo na igrača Rostova jer nije igrao na svojoj poziciji. Teško je razumjeti odluku izbornika s obzirom na to da je u sastavu još imao Ivana Tomečaka koji nikako da dočeka pravu priliku u reprezentaciji. Prošle sezone ''hranio'' je sjajnim nabacivanjima Benka, a ove nerijetko gura u prilike Kramarića. Mnogi bi ga rado vidjeli na desnom krilu Hrvatske, ali i protiv Argentine igrao je samo 20 minuta. Kovač je vjerojatno pretpostavio Milića Tomečaku vodeći se razmišljanjem da je igrač ruskog prvoligaša kvalitetniji u obrambenim zadacima. No, je li zaista i bio?

Marko Lešković, mladi stoper Rijeke, sinoć je bio možda i najslabija karika hrvatske rezervne momčadi. U nekoliko navrata loše je reagirao, nakon čega su se argentinski napadači našli u zaista sjajnim prilikama. Nije ''zatvorio'' Aguera pa se lopta od njegove ruke odbila u našu mrežu. Kod Messijevih naleta povlačio se prema vlastitom golu u strahu da će ga čudesni Argentinac proći i stvoriti višak. S obzirom na neiskustvo ne čudi ovakav nastup mladog Našičana, no kad ga usporedimo s četiri godine mlađim Jedvajem ne možemo a da se ne zapitao je li mu ovdje zaista bilo mjesto.

Rijeka je imala sedam predstavnika u sastavu protiv Argentine. Svaka čast, no dojam je da ga svi nisu zaslužili. Također, Marko Rog, igrač Splita za kojeg mnogi vole kazati da je novi Luka Modrić, igrao je tek 8 minuta. Pitamo se zašto jer baš je svjetski doprvak bio idealan suparnik protiv kojeg je mogao pokazati što može.

>>Kovač odabrao momčad za Italiju: Priključeni i Sharbini, Čop i Leovac

>>Sharbini: Ovo je moj gol karijere! Jedvaj: Pokazali smo muškost

>>Rezerve su odigrale sjajno, mogu li izbaciti prvotimce iz momčadi?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili na gol?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili na desnog beka?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili na stopera?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili na drugog stopera?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili na lijevog beka?

Koga biste u utakmici protiv Italije stavili u vezni red?

Komentara 52

ER
eragram
12:40 13.11.2014.

Okanite se glupih analiza ovakvog tipa i prije i poslije utakmice. Baš sam guštao u nogimetu koji su prikazali VATRENI - dakle momčad. Netko se bolje netko lošije snašao no za mene je ocjena 5.

SO
sojko1
13:46 13.11.2014.

citat za vrsaljka: "no prema viđenom protiv Argentine oni teško mogu zamijeniti konkurente u reprezentaciji i donijeti prevagu. još nisu na toj razini". a prema anketi Vrsaljka bi skoro 70 % ljudi stavilo prije nego Srnu. odi piši članke o krumpiru

BE
beli444
12:54 13.11.2014.

dajte više prestanite u svakom članku spominjati mamića, jedvaj je po zakonima vaše bajne uefe mogao potpisati ugovor samo na tri godine, dinamo i ostali mali klubovi štitili su se privatnim ugovorima s menađerima, tj. jedvaj ne može potpisati za dinamo, ili neki hajdukov mladac za svoj matični klub na dulje od tri godine al ima ugovor s menađerom koji ga vodi, pa igra gdje mu kaže, odnosno produži udgovor kako mu menađer kaže, sad će izgleda i ta vrata zatvoriti tako da murić ode u ajax bez odštete..., jedvaj bi tako bez odštete u romu, rana prodaja igrača posljedica je prvila koja nam nameće uefa uz svesrdnu podršku likova kao što su šimić..., i naravno kad smo prodali večernji , inu, banke...ht-e, nk rijeku.. što da ne prodamo sve, a da se proda za siću pobrinit će se ovakvi tekstovi, tekstovi puni mržnje, jala i bijesa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije