Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISALI VALCKE I INFANTINO

Evo što su Fifa i Uefa poručile HNS-u o rješenju Sportske inspekcije

Davor Šuker
Foto: Marko Prpić/Pixsell
10.03.2014.
u 12:10

– Fifa i Uefa moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova Fife i Uefe nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i nijednoj drugoj vanjskoj strani – stajalište je Fife i Uefe.

Nakon što je HNS obavijestio Fifu i Uefu o sadržaju rješenja Sportske inspekcije, stigao je dopis iz dviju HNS-u nadređenih institucija.

Dopis koji potpisuju glavni tajnici Fife i Uefe Jérôme Valcke i Gianni Infantino naslovljen je na predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, a prenosimo ga u cijelosti:

Vladina intervencija u interne procese Hrvatskog nogometnog saveza

Poštovani predsjedniče,

obraćamo Vam se u vezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27. veljače 2014. godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi Fifini i Uefini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane, a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta Uefe.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U vezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, Fifa i Uefa moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova Fife i Uefe nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, Fifa i Uefa zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, Fifa i Uefa žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,
Jérôme Valcke (glavni tajnik, Fifa)
Gianni Infantino (glavni tajnik, Uefa)

>> HNS opozvao licence Lokomotivi i Dragovoljcu, ali natjecanje je regularno!

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar mlijeko
mlijeko
12:26 10.03.2014.

I kako dalje... Nogometni savez je nezavisna institucija i u takmičenje koje provodi HNS nemauplitanja politike. Ali to neće spriječiti raznorazne Jovanovićeda uništavaju sve po redu. Krajnja konzekvenca će biti nesudjelovanje reprezentacije u budućim kvalifikacijama i klubova u evropskim takmičenjima. I to bi bio dobro. Jovanovići bi konačno postigli ono što im je i cilj. Izolacija svega u ovoj državi. Bilo bi bolje da se Jovanović brine kako unaprijediti školski sustav i kako povući sredstva iz EU ...ali to nije njegov partijski zadatak...

D2
Dubravko_23
12:57 10.03.2014.

Problem je u tome, što se Sportska inspekcija uhvatila krivih stvari, za koje zaista nema nikakvu pravnu nadležnost. To im je bila jedina slamka, jer drugdje nisu ništa mogli naći...meni je samo žao što se dotični resorni ministar tako revnoo nije pobrinuo za učitelje, profesore, mlade znanstvenike koje svojom politikom gura preko granice...da je toliko energije uložio u bolji obrazovni i znanstveni sustav, koliko u hvatanje vještica, možda bi nešto od svega i bilo.

GI
gismund
12:28 10.03.2014.

auuuu, koji je ovo politički šamar jovanoviću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije