Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neredi u beogradu

Otkrivamo što je točno bilo na zastavi koja je izazvala kaos na stadionu Partizana

Srbija - Albanija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.10.2014.
u 12:15

Na zastavi je bilo pet elemenata – karta Velike Albanije, datum 28.11.1912, natpis 'Autohtoni' te albanski narodni heroji Ismail Qemali i Isa Boletini

Zastava nošena bespilotnom letjelicom na stadionu Partizana u Beogradu zapalila je iskru koja se poslije pretvorila u opći metež na igralištu tijekom utakmice Srbije i Albanije. Većina navijača, dok se zastava vijorila iznad njihovih glava, vidjeli su crvenu tkaninu i simbol dvoglavog orla. I to je bilo dovoljno. Taj simbol Albanije u njima je izazvao neopisiv bijes. Provokacija je ispunila svrhu, a srbijanski navijači željeli su da je netko što prije strgne s drona i makne im je s očiju.

Kada je to Mitrović konačno učinio, nakratko je na stadionu u Humskoj zavladalo oduševljenje, a onda su prema igraču Srbije krenuli albanski igrači. U sekundi došlo je do naguravanja, reprezentativci obiju momčadi natezali su se u pokušaju da dođu do zastave, a kada su na travnjak počeli utrčavati i navijači, stvari su izmaknule kontroli.

>>Objavili snimku kako su zastavu sa kartom 'Velike Albanije' unijeli u Srbiju

No, što se točno nalazilo na zastavi koja je podigla tenzije? Uz likove političara Ismaila Qemalija i ratnog vođe Ise Boletinija, na njoj su bili i datum "28.11.1912", karta "Velike Albanije" te natpis "Autohtoni" (urođenici, domoroci, "oduvijek tu").

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ismail Qemali bio je albanski političar i državnik u Osmanskom Carstvu koji se borio za ideje albanskog narodnog preporoda. Imao je vodeću ulogu u proglašenju nezavisnosti Albanije 1912. i privremenoj vladi Albanije. 28.11.1912. zajedno s nekoliko istomišljenika. Đemali je proglasio "Deklaraciju o nezavisnosti Albanije", izašavši potom na terasu dvokatnice u Valoni, s koje je mahao crvenom zastavom s crnim dvoglavim orlom. Bio je prvi premijer i ministar vanjskih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Isa Boletini bio je albanski borac za nezavisnost i vodeća ličnost gerilskog otpora protiv Turske, Srbije i Crne Gore. Među Albancima je poznat kao Heroj Kosova dok Srbi drže da je bio razbojnik. Bio je jedan od albanskih predstavnika s Kosova koji nisu stigli na vrijeme na skupštinu u Valoni, na kojoj je proglašena albanska nezavisnost, ali je ipak poslije bio njezin član i praktično sa svojim ustanicima, koje su Turci nazivali kačacima (razbojnici), činio zametak oružanih snaga moderne albanske države. Godine 2004. Ibrahim Rugova dodijelio mu je posmrtno odličje Heroja Kosova.

Na zastavi još se nalazila i karta "Velike Albanije" na kojoj je uz teritorij Albanije obuhvaćen i onaj Kosova, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

>>Nisam mogao ništa osim prekinuti utakmicu, a UEFA će odlučiti tko je kriv

>>Evo tko je upravljao letjelicom sa zastavom 'Velike Albanije'!

>>Pogledajte kako je navijač upao u studio i vrijeđao premijera Vučića

Komentara 39

Avatar ban_Subic
ban_Subic
13:13 15.10.2014.

Servski navijaci po 1000 put ispali divljaci cijelo poluvrijeme se derali ubi Siptara , Kosovo je Srbija, ubi Hrvata da Siptar nema brata itd to se derao kompletni stadion . I srpski navijaci divljaci izazvali prekid uletivsi u teren i udarali sa stolicom albanskog igraca kao i redari udarali albanske igrace ,a Srbija nije osigurala utakmicu nema se tu sta previse razmisljati utakmicu registrirati 3-0 za Albaniju,a srpske divljake odnosno Srbiju izbaciti na minimum 2 godina iz natjecanja pod okriljem FIFE i UEFE .

BH
bijela_hrvatska
13:24 15.10.2014.

Velika Albanija? Počelo je,počelo,znači.. Na kraju će zaista,kao što predvidješe braća Tarabići u Kremanskom proročanstvu,'svi Srbi da stanu pod jednu šljivu'..ne želim nikom zlo,al tako to ide: tko sije vjetar,žanje oluju.

Avatar navijač
navijač
12:49 15.10.2014.

Ljudi samo traže svoje natrag .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije