Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČANJE OD 30 MIL. EURA

Evo kako je Lovren zaslužio linč i status žrtvenog jarca!

Dejan Lovren
Foto: Reuters/PIXSELL
03.03.2015.
u 21:58

Nakon ispadanja protiv Bešiktaša u Europskoj ligi velik se dio medija i javnosti okomio na Dejana Lovrena kao glavnog krivca za poraz iako je on tek promašio jedanaesterac, a bio je daleko od najlošijeg igrača na terenu. No, njegove igre tijekom cijele sezone potencirale su takvu reakciju

Postoji puno specijaliziranih siteova koji se bave nogometnom statistikom i analizom igrača te top liga. Iz tog mnoštva iskaču Squawka i Who Scored s naglaskom na SQ kada je u pitanju detaljno portretiranje pojedinih nogometaša. Lovrenovu inozemnu karijeru možemo podijeliti u tri faze. Francuska, Southampton i Liverpool. Prva je završila loše,druga je bila iznadprosječno dobra, dok se treća dosad pokazala neuspješnom.

Za početak možemo konstatirati da se Lovrenovi fizički gabariti u vlastitoj domeni poklapaju s onima iz ženskih magazina kada se govori o mjerama 90-60-90 i savršenoj ženskoj figuri.To znači da s visinom od 188 cm i 85 kg težine Lovren fizički ima savršene proporcije za igru centralnog braniča. Da ne bi sada svatko ove visine i težine pomislio da možda vrijedi 30 milja eura (uključujući i Lovrena samog) treba odati Dejanu priznanje pa navesti da je riječ o jednom od najspremnijih igrača uopće, što su redovito pokazivala brojna medicinska mjerenja prilikom transfera i okupljanja reprezentacije.

Nakon odlaska iz Dinama Lovren je imao neuspješnu avanturu u Lyonu gdje je protiv sebe okrenuo navijače a samim tim i vodstvo kluba.U njegovu obranu može se reći da je platio ceh Lyonovog tranzicijskog razdoblja u kojem je često znao igrati i beka a ponekad i libera što naravno nisu njegove primarne pozicije.Međutim 7 crvenih kartona u nepune tri godine je ipak previše kada se uzme u obzir jakosna kategorija Le Championata u tom periodu.U Southamptonu je situacija bila dijametralno suprotna.Transfer u Liverpool je došao nakon odlične sezone u kojoj je bio po ocjenama pri vrhu Premier lige.

U jednoj je interpretaciji Lovren trenutačno loš jer on po vokaciji nije vođa obrane te mu je potreban odličan stoper pored njega da ga "vodi" u igri. Takvih primjera imate kroz povijest koliko hoćete, a najfriškije možemo naći u Barceloni, Realu iz Madrida kao i brojnim otočkim klubovima. Ta bi analiza možda i stajala da Lovren pored sebe nema drugog najbolje ocijenjenog obrambenog igrača Premiershipa-Martina Škrtela. Ako vas zanima tko su prvi i treći, riječ je o Fonteu (Southampton) i Johnu Terryju.
 
Brojke

Najdetaljnijom analizom Lovrenovih ovosezonskih 25 nastupa za Liverpool došli smo do sljedećih brojki.  Lovren ima u prosjeku cca 85% točnih dodavanja,1,9 zaustavljanja i 2,1 presječenu loptu po utakmici. Na to se naslanja statistika od 0,7 faulova na 90 minuta. U Premier ligi ima 58% dobivenih zračnih duela i tri žuta kartona. Nogometnim žargonu rečeno - prosječne stoperske brojke.

Međutim sada dolazimo do najvažnijeg dijela priče, a to je psihička komponenta priče i konzistentnost...

Uza sve pozitivne stvari koje smo iznad nabrojali Lovren je ove sezone uspio sakupiti čak 7 kardinalnih pogrešaka koje su vodile do gola u mreži Liverpoola. Općenito, kada ga gledate protiv bilo koje momčadi koja nije Liverpoolu inferiorna imate osjećaj da će napraviti nekakvu glupost i to je objektivan odraz stanja koji ne proizlazi iz medijskog linča, već nažalost iz njegove (ne)kvalitete da odigra na razini koja je Liverpoolu potrebna. Osobno nisam nikada bio Lovrenov fan i mislim da je cijena od 30 milijuna eura eklatantni primjer nastavka Liverpoolove katastrofalne transfer politike kojoj se očito ne nazire kraj.

Za taj novac moglo se dovesti puno bolja rješenja od kojih je jedan nedavno potpisao za Chelsea (Zouma). Upravo na tom primjeru se vidi pravilan način razvoja i pridruživanja mladih igrača i seniora (Terry), a sve u svrhu edukacije koja će 99,9% od Zoume napraviti kvalitetnijeg igrača nego što će to Lovren ikada biti. To je onaj 'presence', prisutnost na terenu, kojeg Dejan Lovren jednostavno nema. Činjenicu na kraju potvrđuje i metrika koje ga trenutno stavlja na 32. mjesto od svih stopera u ligi. Ako uzmemo u obzir da Engleska ima 5 ozbiljnih pretendenata na LP od kojih svaka ekipa rotira po 5-6 igrača u obrani ova statistika je apsolutno poražavajuća.

Psihička komponenta najvažnija je kada govorimo o stoperskoj poziciji. Jedan Maldini je karijeru s preko 1000 utakmica završio sa samo jednim crvenim kartonom i to zarađenim u prijateljskoj utakmici dok npr. Sergio Ramos kojeg se godinama smatralo ponajboljim defenzivcem drži rekord La Lige po broju isključenja. Lovren dosada nije imao tu privilegiju da bude isključen od prelaska u Liverpool, ali to može više zahvaliti općenitom sudačkom kriteriju na otoku nego svojim nogometnim intervencijama u aktualnoj sezoni.

Da ne bi sve bilo crno recimo i to da je proteklog vikenda naš reprezentativac odigrao dobru utakmicu protiv aktualnog prvaka Cityja, iako ga je Aguero par puta pošteno "poslao po ćevape". Nadajmo se da će tih bravura u budućnosti biti sve manje i manje.

>>Ništa od Mamićeva plana! Dinamo čeka nova pljuska u Europi

>> Lovren: Bio sam najtužniji čovjek, nisam mogao spavati...

Komentara 4

DU
Deleted user
22:39 03.03.2015.

Jadne su novine koje kao glavne clanke, a ne komentare prenose nebuloze sa nekih opskurnih portala ciji je jedini cilj pljuvanje po Dinamu, Mamicu i nasim reprezentativcima. Ocito je nova urednicka politika VL znacajno regredirala.

Avatar comandante
comandante
09:49 04.03.2015.

idealno je gradjen ali do brade ili ispod nje, sjećate li se Zajeca, mali bucko, trbuščić ali nije bio loš igrač:))) točnije genijalac, glava,glava i samo glava a tu je Lovren najtanji i samo je pitanje trebutka kada će opet kiksati, uostalom nije on kriv što su ga preplatili i to debelo

MA
Majur
09:12 04.03.2015.

I koliko dugo mislite po Lovrenu " jahati"?!Lešinari....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije