Naslovnica Sport Rukomet

Evo detalja o kineskom klubu koji ulazi u SEHA ligu: Igrat će u Zagrebu

Prošle godine dvojica kineskih reprezentativaca, vratar Quan (205 cm) i vanjski pucač Chen (203 cm), potpisala su za riječki Zamet. Ali se nisu dugo zadržali, možda će zaigrati za Peking
20. travnja 2019. u 12:44 1 komentara 1376 prikaza

Kineski klub Beijing Sport University igrat će u devetoj sezoni rukometne SEHA Gazprom lige. Eto, o tome što se mjesecima pričalo na kraju se i ostvarilo.

Nexe PPD Zagreb Ulaze u natjecanje Revolucija u regionalnoj ligi: PPD Zagreb i Nexe zajedno s Kinezima

- Deveta sezone SEHA Gazprom lige donijet će mnoge novosti, a jedna od njih je i uključivanje kineske momčadi Beijing Sports University. Ulazak kineske momčadi označit će novo vrijeme u toj ligi. Naš je cilj regionalni razvoj rukometa i donošenje nečega novog, revolucionarnog. Na ovaj način širimo svoje horizonte i tržište u jugoistočnoj Europi, ali i izvan europskih granica. Uvjereni smo da će rukomet profitirati od ulaska kineske momčadi u ligu - rekao je Mihajlo Mihajlovski, predsjednik SEHA Gazprom lige.

Domaćini u Vrelima

Kinezi će klub od 1. kolovoza prebaciti u Zagreb. Trenirat će u dvorani Kutija šibica, a utakmice će igrati u Sutinskim vrelima. Kako će se sljedeće sezone igrati u dvije skupine sa po šest klubova jasno je da PPD Zagreb i Kinezi neće biti u istoj skupini jer će igrati utakmice u istoj dvorani. Ideja je da u Vrelima uvijek bude dvostruki program što bi bilo dobro za gledatelje.

- Imat ćemo 12 sudionika u ligi, a vjerujemo da pojačavanjem sportske i marketinške strane te ulaskom kineskog predstavnika može imati koristi rukomet u regiji i globalno. Puno posla i novih izazova je pred nama, ali vjerujemo da će deveta sezona biti uzbudljiva i uspješna - zaključio je Mihajlovski.

Jedan od uvjeta da novi klub uđe u ligu je i da joj pridonese financijski. Tako će Kinezi sigurno malo ojačati blagajnu lige, a nije nemoguće i da se, primjerice, završni turnir igra u Pekingu.

- Zašto ne? Ako NBA momčadi neke utakmice igraju u Europi, ako europski nogometni velikani igraju u Americi, ne vidim prepreku da se završni turnir igra u Kini - ističe Siniša Ostoić, direktor lige.

PPD Zagreb - Nexe Prvenstvo Hrvatske PPD Zagreb širom otvorio vrata prema novom naslovu prvaka

Priprema za Azijske igre

Nije prvi put da jedna kineska momčad igra izvan granica svoje zemlje. Tako je kineska momčad u hokeju na ledu Kunlun Red Star iz Pekinga igrala ove sezone u KHL-u. Bila je 11. u Istočnoj konferenciji, a u momčadi imala je samo jednog Kineza, a svi ostali bili su stranci, kao i trener, Curt Fraiser. Domaće utakmice igrali su u Šangaju i Pekingu.

Za sada je sigurno da će za rukometnu momčad igrati dvadesetak Kineza, a postoji velika mogućnost da se za SEHA Gazprom ligu pojačaju s najmanje dvojicom hrvatskih igrača. Bez obzira na to što će s njima doći i jedan kineski trener, izvjesno je da će ih u SEHA Gazprom ligi voditi inozemni trener, najvjerojatnije Hrvat.

Većina igrača koji će igrati u SEHA Gazprom ligi su kineski reprezentativci, a Kina želi da muška reprezentacija osvoji medalju na Azijskim igrama koje će se održati 2022. godine u kineskom gradu Hangzhouu.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Changi:

    Super je sto ce biti stacionirani u Zagrebu. Još jedna jaka promocija Hrvatske u Kini.