Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska liga

Igrači su im radili 
krila za Airbus i sad igraju protiv Lokomotive

Jerko Leko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.07.2015.
u 11:53

Zrakoplovna tvrtka velškom klubu dala je teren, ali i dobiva odštete za igrače...

U srijedu ujutro nogometaši Lokomotive otputovali su u Wales, na okršaj 1. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu s domaćim Airbusom. Ovaj je klub iz Broughtona, ali lokalni stadion ne zadovoljava Uefine uvjete, pa će se današnja utakmica igrati na Nantporth stadionu u Bangoru (3400 mjesta).

HNL je puno bolji

Lokomotivin trener Ante Čačić kaže:

– Osim Dinama i Rijeke, teško da neki hrvatski klub može imati veće europske ambicije. Želimo što dulje ostati na europskoj sceni i očekujem da ćemo bezbolno pobijediti Velšane, time bismo zadovoljili minimum klupskih ambicija.

Što znate o Velšanima?

– Trebamo ih respektirati, ali ne smijemo ih se plašiti. Skromnog su tehničkog znanja, velška je liga ispod Prve HNL, favoriti smo i od te uloge ne bježimo.

Njihov trener Andy Peerce smatra da im treba čudo da bi išli dalje.

– U nogometu nema čuda, ali bilo bi doista veliko iznenađenje da ne uđemo u 2. pretkolo. Naravno, moramo biti oprezni, ne smijemo ih podcijeniti niti se opustiti. Budemo li pokazali pravo lice, neće biti dvojbi oko pobjednika. I već u prvoj utakmici postavit ćemo se kao da je jedina, kao da nema uzvrata. Dakle, zanima me samo pobjeda zanima – kaže Čačić.

Airbus je, inače, klub poznate zrakoplovne kompanije čije je sjedište u Toulouseu, a krila za istoimeni zrakoplov proizvode se u Broughtonu, o čemu govori i klupski nadimak "The Wingmakers" (proizvođači krila). Broughton ima oko 6000 stanovnika, a zanimljivo je da u tvornici radi više ljudi nego što gradić ima stanovnika!

Neuspješni u Europi

Tvrtka je klubu dala teren, pomaže mu i financijski, plaćajući, uz ostalo, struju i vodu. Donedavno su igrači bili i zaposlenici tvornice, no u današnjem klubu, iako su poluprofesionalci, nema nijednog koji radi na proizvodnji krila. S klubom su u radnom odnosu, pa tako Airbus ima pravo na odštetu pri transferu.

U posljednje dvije sezone, Airbus je ispadao u prvom pretkolu – prije dvije godine izbacio ga je letonski Ventspils (1:1, 0:0, primili kod kuće gol), a lani norveški Haugesund (1:1,1:2).

Cijene ulaznica su pet i deset funta.

>> HTV će prenositi utakmice Hajduka, Lokomotiva bez signala

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije