Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASAD BEZ KAZNI

Nakon početne bure došlo do primirja sa Cedevitom i Zadrom

Dario Šarić
Foto: Pixsell
20.04.2016.
u 10:30

'Na temelju čega vi od nas zahtijevate da suspendiramo svoje klubove. Koja je tu pravna osnova? Na što ćemo se pozvati pri donošenju takve odluke?'

Današnji dan, 20. travnja, Fiba Europe odredila je kao krajnji rok za ispunjenje njezine volje. A krovna košarkaška kuća tražila je od nacionalnih košarkaških saveza obavijest o tome što su poduzeli po pitanju “odmetnutih” klubova, onih koji su se odlučili prikloniti Euroligi i njenom drugom natjecanju Eurokupu, a ne Fibinoj Ligi prvaka. A za njih Fiba nije imala milosti i tražila je njihovu eliminaciju iz nacionalnih prvenstava, a ako do toga ne bi došlo, onda bi ceh platile reprezentacije dotičnih zemalja.

ABA ligu nitko ništa ne pita

S obzirom na to da nije bilo jasno na koje bi se razdoblje ta suspenzija trebala odnositi, iz HKS-a poslali su upit na tu temu i dobili odgovor da se odnosi na sljedeće, a ne na tekuće domaće prvenstvo. A tek kada završi ovo prvenstvo bit će jasno koji su to klubovi pri čemu je velika vjerojatnost da će jedan od njih biti najjači hrvatski klub Cedevita, a da će se drugo ime tražiti između Zadra, Zagreba i Kvarnera.

U cijeloj toj priči posve je nejasno zašto Fiba nije izravno napala regionalnu ligu, već se okomila na nacionalne saveze koji im ništa nisu skrivili. Stoga su Slovenci postavili Fibi logično pitanje:

– Na temelju čega vi od nas zahtijevate da suspendiramo svoje klubove. Koja je tu pravna osnova? Na što ćemo se pozvati pri donošenju takve odluke?

Čudi se tome i direktor ABA lige Krešimir Novosel:

– Nas nitko ništa ne pita i ne traži i to je pomalo čudno. Bilo kako bilo, mi ćemo zaštiti naše klubove i svi su se složili da ostajemo pri prvotnom stajalištu, a to je da dalje idemo s Euroligom. I to zato što ona daje konkretniji program, dok je kod Fibe sve u zraku. Nakon što Fibine prezentacije novog natjecanja baš i nisu bile uspješne, upravo zbog te bolje organiziranosti klubovi su se svrstali uz Euroligu.

Fiba opravdava ucjene

Vrijedi to i za one najjače europske klubove, njih 11, koji su s Euroligom potpisali ekskluzivne 10-godišnje ugovore koje pak Fiba sad ne priznaje. Štoviše, iz Fibe poručuju da oni vrijedećim smatraju samo ugovore s Euroligom koji vrijede do 2017. godine, a da nakon toga očekuju da se ti isti klubovi uključe u Fibina klupska natjecanja.

– Sport je u sve većoj opasnosti od profiterskih organizacija. Ako to ne sasiječemo u korijenu, otet će se kontroli. Ako nastavimo ignorirati situaciju, onda će nam se dogoditi da će nam privatne organizacije, nad kojima nemamo kontrolu, pokušati organizirati i alternativne Olimpijske igre. I zato Fibi posve dajem za pravo i mi ćemo im štititi leđa – izjavio je Patrick Hickey, predsjednik Europskih olimpijskih odbora.

Opravdavajući Fibin nastup “cilj ne bira sredstva”, a ovdje se i ucjenjuje, glavni tajnik Fiba Europe Kamil Novak kazao je:

– Majka ponekad mora posegnuti i za bolnim rezovima da bi zaštitila svoju obitelj, a mi ovo sada činimo da zaštitimo košarku. To što Euroliga u Eurokupu nudi mjesto klubovima neovisno o njihovu plasmanu u nacionalnim prvenstvima velika je zamka za domaća natjecanja. A svaki klub želi napredovati, svaki vlasnik želi vidjeti progres, a kako da se tome nada ako su i prije početka sezone sva vrata zatvorena.

Komentara 4

KK
kkCz
18:30 20.04.2016.

Kakva bre Fiba i koga oni da kazne?Prodali su Evroligu i tadasnji Uleb kup i nije mi jasno sta sada hoce.Naravno da ce svako normalan izabrati Evroligu i Evrokup,jer tu je kvalitet,a od sledece sezone i pare.A suspendovane reprezentacije naprave svoje takmicenje i to je to.A Fiba neka onda organizuje to kvazi prvenstvo sa petorazrednim reprezentacijama.Prosto k'o pasulj.E sad,problem vas Hrvata je sto cete tesko videti Evroligu pored Zvezde.....

KG
kgs
10:48 20.04.2016.

Svi savezi su se priklonili fiba-i, a kakve veze imaju naslov i tekst to samo autor zna.

Avatar links
links
12:10 20.04.2016.

FIBA liga bi se trebala zvati liga prvka!!! a zašto, črga su to prvaci petoplasirane ekipe drogorazrednih košarkaških zemalja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije