Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE GODINE NA KLUPI

Je li Zoran Mamić trener za Dinamo? Evo što kažu Ćiro, Vaha, Lončarević i Balaban

Zoran Mamić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
24.10.2015.
u 20:20

Čvrsta ruka: Potjerao je Sammira i Kramarića, ali ne i Machada kojega je doveo.

Možda boravak u zatvoru i nije hendikep, nego baš suprotno – najveća preporuka za nogometnog trenera. Pa nije li neponovljivi Ćiro Blažević iz zatvora u Marseilleu izašao kao preporođen i u veličanstvenom stilu domarširao do svjetske bronce.

Zoran Mamić (44), koji danas obilježava dvije godine na Dinamovoj klupi, dakle ima sve preduvjete za trenerskog velikana. Pitali smo i Ćiru nešto o tome...

Jeste li primijetili da je boravak iza rešetaka unazadio Dinamova trenera?

– Ako vam je savjest čista, taj se boravak u zatvoru ne može okarakterizirati nikako drukčije nego kao nečija nesmotrenost. Na Zoranu vidim da se sasvim dobro s time nosi – kaže Blažević.

Je li Zoran Mamić u protekle dvije godine dokazao da je trener za Dinamo? Bilo je, podsjećamo, i bolnih proklizavanja (Aalborg, Celtic, Red Bull, Astra...).

– Kada netko ima takav niz uspjeha kao Zoran, smiješan bi ispao onaj tko bi ga želio osporiti. Znate po čemu se mjere treneri; ili imate rezultat ili ga nemate. A Zoran ga ima.

Iza Zorana Mamića doista su dvije burne godine. U eri njegove čvrste ruke iz Dinama su potjerani Sammir i Kramarić, a prema svome mezimcu Machadu je popustljiviji. Prvi je Dinamov trener koji je HNL okončao bez poraza, ali i još jedan u nizu koji nije prezimio, okliznuvši se na rumunjskoj Astri.

Remizirao s lokosima

Netko zločest podmetnut će mu i da je jedini Dinamov trener koji je u 18 međusobnih ogleda uspio remizirati s Lokomotivom. Također, Zoran je i prvi šef struke koji se otvoreno suprotstavio bratu/predsjedniku Zdravku Mamiću i demonstrativno napustio klupu za vrijeme utakmice s Rijekom. Gnjevan i razočaran odbio je čak i primiti medalju za osvojeni naslov prvaka.

– Da je netko drugi tada bio na Zoranovu mjestu, odavno bi bio bivši – kaže Ilija Lončarević, trener sa 63 utakmice na klupi plavih.

Istodobno pozitivnim tonovima oslikava portret Zorana trenera.

– Velika je vrlina što rado sasluša savjet, želi učiti, napredovati. E sad, kakav je on trener za Dinamo, to je teško reći. Nema ga se s kime uspoređivati jer nitko prije njega nije bio dvije godine na klupi – dodao je Lončarević.

Boško Balaban uvjeren je da je Zoran Mamić odlično rješenje za Dinamo.

– Svakako je zadovoljio. U posljednje vrijeme Dinamo igra jako dobro, kao primjerice protiv Olympiakosa. Iako je poražen, Dinamo je igrao odlično, stvarao šanse – naglašava Balaban i dodaje:

– O treneru se može suditi nakon dvije-tri godine na klupi. Porazi od Red Bulla i Celtica bili su škola koju svatko mora proći, a u protekle dvije godine uočljiv je napredak u Dinamovoj igri. To se vidjelo po igri protiv Arsenala i Grka, dok je Bayern neka druga dimenzija. Hoće li Zoran i dalje biti tako uspješan, ovisit će i o tome hoće li momčad ostati na okupu. A znamo da je prodaja igrača Dinamova neizbježnost – zaključio je Balaban.

Potencijal za veliki klub

Vahid Halilhodžić uvjeren je da je Zoran trenerski potencijal za veliki klub.

– Ima sve preduvjete za to. Kao nogometaš i sportski direktor imao je priliku iz blizine učiti od brojnih poznatih trenera. Inteligentan je, brzo uči, prošao je svašta u karijeri i sada to izvrsno primjenjuje. Iako, Dinamo odavno nije imao tako jaku momčad, osobito napadački, mnogo jaču nego kada sam ja bio u Maksimiru – kazao je Halilhodžić.

Najupečatljiviji detalj u Zoranovoj trenerskoj eri ipak je pobjeda nad Arsenalom u Maksimiru. Trenutak genijalnosti i nesvakidašnje inspiracije. I zvonit će jače i od novoga neuspješnoga pokušaja prezimljavanja...

>>Liga prvaka je definitivno potvrdila: Zoran Mamić je trener za Dinamo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije