Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za naslov

Englezi za pojačanja potrošili milijardu eura, kao Primera i Serija A zajedno

Slaven Bilić - West Ham
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.08.2017.
u 23:40

– Sad možemo igrati u dva različita sustava, s tri ili četiri obrambena igrača, što će biti naša prednost – rezimirao je Pep učinak u prijelaznom roku koji za njega još nije završen.

Počinje Premiership! Već sljedećeg vikenda počinje nikad uzbudljivija i neizvjesnija nogometna bitka za Englesku u kojoj su na kocki glave trenerskih velikana kojima će se iduće sezone priznati samo uspjeh. Ili im slijede “vješala”.

Ulog je velik, mjesec dana prije zaključenja transfer tržnice engleski prvoligaši već su potrošili više od milijardu eura, a od najvećih potrošača traži se rezultat. Kladionice najveće šanse za naslov, kao i prošle sezone, daju Manchester Cityju (koeficijent je 1:2,88), slijede Manchester United (1:4,33), a tek potom prvak Chelsea (1:4,5). Završe li Tottenham, Liverpool ili Arsenal prvi, bilo bi to, prema kladionicama, iznenađenje pa su i koeficijenti na takav rasplet 1:11. Rastrošni Pep Guardiola više nema pravo na pogrešku. Ne nakon što je u posljednjih godinu dana na transfere potrošio nevjerojatnih pola milijarde eura, koliko i u osam godina na klupama Barcelone i Bayerna. Pep je prošle sezone imao pritisak instant uspjeha, ali iduće sezone mu je titula imperativ. Potpuno je rekonstruirao posljednju liniju dovođenjem Mendyja, Walkera i Danila, manevar je obogatio isplativši Monacu 50 milijuna eura za prošlosezonski “mozak” igre kneževa Bernarda Silvu, a istovremeno se riješio isluženog kadra koji je već dao najbolje što je mogao.

Kaos u Chelseaju

– Sad možemo igrati u dva različita sustava, s tri ili četiri obrambena igrača, što će biti naša prednost – rezimirao je Pep učinak u prijelaznom roku koji za njega još nije završen.

Dva od tri pojačanja Joséa Mourinha igrači su s kojima je surađivao u Chelseaju. S Victorom Lindelöfom dobio je čvrstinu u obrani, s Nemanjom Matićem ne samo stijenu u veznom redu čijim će dolaskom Paul Pogba dobiti “osigurača” iza svojih leđa i slobodu u ofenzivnom dijelu igre već i odličnog razigravača koji je prošle sezone imao više asistencija od bilo kojeg nogometaša Manchester Uniteda, dok je s Romeluom Lukakuom dobio napadača koji mu jamči 20 golova po sezoni.

Što se kvragu događa u Chelseaju – pitanje je kojima se navijačima tog kluba posljednjih nekoliko tjedana mota po glavi. Trener Chelseaja ovog je ljeta otpisao najboljeg strijelca šampionske momčadi Diega Costu, i to SMS porukom, odrekao se i Nemanje Matića, a zamijenio ih svježom krvlju – Álvarom Moratom, veznjakom Tiemouéom Bakayokom i braničem Antonijem Rüdigerom. Međutim... Čitavu prošlu sezonu Conte je odigrao sa 16-17 igrača u rotaciji, ali za razliku od prethodne sezone kada je Chelsea bio “oslobođen” europskih nastupa, iduće će igrati Ligu prvaka. Conteu su najveće želje prijelaznog roka (Lukaku, Alves, Bonucci, Mendy, Danilo) ostale nedostižne. Nagađa se da Abramovičeva desna ruka Marina Granovskaja, čija je riječ presudna u politici transfera, i Conte nisu na istoj valnoj duljini. Otuda i Chelseajevo bizarno poslovanje ovoga ljeta koje bi se moglo obiti o glavu svima u klubu. Na nedavnoj turneji po SAD-u Conte je u rotaciji imao svega 17 nogometaša, što je nedovoljno čak i da popuni protokol u utakmicama Premiershipa!

Wengerov biti ili ne biti

Jürgen Klopp puno je vremena izgubio pokušavajući zaključiti transfere Nabyja Keite (za kojeg čak ni ponuda od 65 milijuna eura nije bila dovoljna) i Virgila van Dijka, a zasad se morao zadovoljiti Mohamedom Salahom. Pritom odbija nasrtaje Barcelone na Philippea Coutinha. Sto milijuna eura glasila je najveća ponuda koja je stigla na Anfield, ali nije impresionirala Kloppa. Redsi u predsezonskim utakmicama odlično izgledaju, pet pobjeda (uključujući i demoliranje Bayerna s 3:0 u Münchenu), uz poraz od Atlética, ali tek nakon 11-eraca, dovoljan su razlog za optimizam među redsima i snove kako bi iduća sezona napokon trebala biti ta.

– Ne ulazimo u sezonu bez ambicija, borit ćemo se za naslov! – ne krije Klopp.

Nakon što je, suprotno željama navijača, Wenger potvrđen za trenera Arsenala i iduće dvije sezone, pritisak s kojim će se morati nositi postao je nepodnošljiv.

– Došlo je vrijeme. Svi čekaju naslov, i klub, i navijači, i nogometaši i Arsène – kaže Thierry Henry.

Alexandrea Lacazettea platio je Wenger 53 milijuna €, što mu je i najveća kupnja otkako je na klupi Arsenala, a doveo je i sjajnog bh. stopera Seada Kolašinca. U tom moru punom morskih pasa treba preživjeti Slaven Bilić. U klubu očekuju da će treća Hrvatova sezona na klupi “čekićara” biti puno manje stresna od prethodne, a plasman u sredini ljestvice ne bi smio biti doveden u pitanje. Bilićev West Ham odradio je ljetos solidan posao dovođenjem Harta, Arnautovića i Chicharita. Ipak, kladionice mu ne vjeruju. Nakon Hughesa i Beníteza, bivši hrvatski izbornik je menadžer s najvećim šansama za otkaz.

Komentara 1

LA
Lazov
01:31 10.08.2017.

Uhapsite ga. Šmrce bjelo. Dokaz Slika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije