Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baby Boom

Englezi jauču: Kad ćemo mi biti poput Nijemaca

'Germany\'s midfielder Thomas Mueller (c) celebrates with team mate Germany\'s midfielder Mesut Ozil  after scoring a fourth goal during the 2010 World Cup round of 16 football match Germany vs. Engla
'JOHN MACDOUGALL'
06.07.2010.
u 07:44

Njemačkoj se vraća ulaganje u mladost. Samo za dječake od 11 do 14 godina ima 366 kampova. A bila je europski prvak u uzrastima do 17, 19 i 21 godinu.

Da mi je netko rekao da će engleski novinari jednom kleknuti pred njemačku nogometnu reprezentaciju rekao bih mu da sanja ili da je nešto jako popio?

No, nakon nogometa koji su prezentirali Müller, Özil, Schweinsteiger, Klose, Podolski kleknuti mora cijeli svijet. To je nogomet koji ostavlja bez daha. I Englezi su kleknuli koliko god im to bilo teško. Nijemci su u polufinalu SP-a. To i nije takva novost.

Tri svjetske krune, četiri poraza u finalima, još četiri nastupa u polufinalima u 19 izdanja SP-a. Na Starom kontinentu slična slika, tri naslova i još tri finala. Ne postoji slavnija europska reprezentacija po osvojenim naslovima.

U Hrvatskoj sve suprotno

Ali, nogomet koji su znali igrati često je bio negledljiv. Danas je to neka nova Njemačka. U čemu je tajna. Nijemci su uvijek ulagali u nogomet, a u posljednje vrijeme i te kako puno u škole mladeži, u gradnju kampova (u njih 366 treniraju dječaci od 11 do 14 godina).

U posljednje dvije godine Nijemci su bili europski prvaci u uzrastima do 17, 19 i 21 godinu, a lani je Mesut Özil, današnji ideolog igre Elfa, blistao u pobjedi protiv Engleza. Savez i klubovi su jako povezani. Pa je tako 36 njemačkih klubova (1. i 2. liga) uložilo 50 milijuna eura u rad škola mladeži.

Dakle, kapital koji privređuju klubovi od ulaznica, TV prava, sponzora u velikom se iznosu reinvestira u rad mladih. A to je posve suprotno od načina rada u Hrvatskoj. Dakle, temelji se udaraju u omladinskim pogonima, a uspjehe mlađih selekcija sada bi u JAR-u u svjetsko zlato mogli pretvoriti i seniori.

Zašto Elf igra i lijepo? Najprije, njemačka je momčad najmlađa od 1934. godine. Dva od tri najbolja igrača - Thomas Müller (20) i Mesut Özil (21) nogometno su skinuli pelene, dosta je igrača do 25 godina - Schweinsteiger, Podolski, Mertesacker, Khedira, Boateng...

Dakle, mladi su, potentni, Khedira i Schweinstaiger su sjajan dvojac u sredini, prvi sve ulovi, ima precizan pas, drugi je jak u igri s loptom.

Bolji i od Španjolaca

A kad lopta dođe do Özila, to postaje rapsodija. Müller, Podolski i Klose u vrhu pak sve rješavaju. U polufinalu ih očekuju Španjolci. I oni igraju lijepo. Ali ne tako energično, prodorno i opasno. Englezima ostaje da jauču i pitaju se - kada ćemo mi stvoriti takvu generaciju?

Komentara 10

OB
-obrisani-
08:00 06.07.2010.

Pa Englezi če biti kao Njemci onda kada neče uturiti 4 ili 5 komada samo nekim zapadno balkanskim jadnicima u kvalifikacijama nego če kanonade davati i onda kada počinje World Cup show na kojem nema više jadnika nego ozbiljne i jake ekipe.

OB
-obrisani-
08:53 06.07.2010.

Pravi- EUJanez.... Sad je stvarno previse,daj smiri tenzije covjece ,opusti se i uzivaj u lijepom SP-u sa kog ste vi i srbija morale prije kuci neg ste mislili... Sta je tvoj problem vise koji imas sa nama...? pozabavi se malo se malo vasima ,vasom politikom i opcenito zivotom slov.u sloveniji...Imate napretek problema ,bavi se njima... Bas nista ti iz naseg razgovora naucio nisi...

Avatar poljicanin
poljicanin
12:25 06.07.2010.

NIKADA!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije