Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR TUDOR Jedno od najvećih razočaranja kockastih u Njemačkoj

Egocentrik koji je šutio samo na travnjaku

nog-tuso-txt.jpg
import
28.06.2006.
u 18:40

Stariji kolega je dugo čekao na jakom suncu dok je on lješkario na ležaljci ispod krošnje, bez majice, pijući sok. Preko glasnogovornika tražio je razgovor. - Ne mogu u 13.30, neka dođe u 17 - poručio je. U 16.45 sati izdanje je još čekalo. - Sad mi se ne da. Neću razgovarati - ispalio je i ostao ispod drveta.

Slika Igora Tudora koju pomniji pratitelji reprezentacije uglavnom gledaju već godinama. Vječno namrgođen, onako lijeno iritantan, to je njegov odnos prema većini hrvatskih medija. I ne bi to bio problem da njegov odnos uglavnom nije takav i prema gotovo svim reprezentativcima, osim prema Pletikosi i Ivanu Leki. Najgore je što na travnjaku upravo tako izgleda i njegova igra.

U Njemačkoj se spustila ispod minimuma podnošljivosti. - Ima predispoziciju da bude ponajbolji stoper svijeta - pričao nam je jedan nogometni menadžer prije nekoliko godina. Zato ga je Juventus i kupio, nekoliko je sezona igrao dobro, ozljede su ga mučile, no danas je u Sieni, Capello ga jednostavno nije želio. No, ne samo zbog nogometnih kvaliteta, raspitao se Mister i dobio potvrdu da Tudor djeluje destruktivno.

Nije to tajna, znaju to i svi suigrači, Tudor voli prigovarati, rijetko mu je sve po volji. Ili ne valja smještaj, ili je prejako sunce za trening, ili ovo ili ono. Nikada se u ponedjeljak nije pojavio na prozivanju reprezentacije, iako je nerijetko igrao za svoj klub u subotu, prečesto traži jedan ili dva dana. I svi mu izbornici to toleriraju. I to bi se sve skupa nekako moglo probaviti, da je na travnjaku onaj pravi Tudor kakav bi po nogometnom potencijalu mogao biti, no na posljednja je dva velika natjecanja bio izrazito slab.

Iz Portugala pamtimo njegovu katastrofalnu pogrešku u susretu s Francuskom koja nas je zaustavila na putu prema pobjedi, u Njemačkoj je igrao ispod svake kritike, nezainteresirano. Egocentrik koji je bio glasan svuda, samo ne, na žalost naših navijača, na travnjaku. Na njegovoj pozicji imamo jednog boljeg nogometaša. No, niti on ne voli novinare. A i Vlatko Marković mu ne želi oprostiti. Iako bi trebao!


Tudor je stoper

Iako je neke utakmice odigrao pristojno na poziciji zadnjeg veznog, Igor Tudor je ponajprije stoper. Najbolje se snalazi u posljednjoj liniji, a bez problema može igrati i tzv. libera, srednjeg igrača u toj liniji. Za kockaste je dva puta najbolje igrao upravo na tome mjestu. Protiv Belgije u Zagrebu 2001. godine kada smo izborili SP u Japanu i Južnoj Koreji, te protiv Švedske u Göteborgu u kvalifikacijama za Njemačku kad je Hrvatska slavila Srninim pogotkom. I tko god bio izbornik, treba ga zvati da igra u posljednjoj liniji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije